ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Βούρτσισμα δοντιών: Σωτήριο (;) για την καρδιά

Πόσο συχνά πλένετε τα δόντια σας; Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Σκωτία όσοι δεν πλένουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις.

Βούρτσισμα δοντιών: Σωτήριο (;) για την καρδιά

 Η στοματική υγιεινή φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Αυτό τουλάχιστον έδειξε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία σε δείγμα έντεκα χιλιάδων ατόμων, σε συνέχεια παλαιότερης έρευνας που συνέδεε τις ασθένειες των ούλων με τις καρδιακές παθήσεις.

Ήταν ήδη γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι οι φλεγμονές στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του στόματος και των ούλων, φράσσουν τις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο. Για πρώτη φορά όμως οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο η συχνότητα με την οποία βουρτσίζουμε τα δόντια μας μπορεί να επηρεάσει την καρδιακή υγεία.
 
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην British Medical Journal βασίστηκαν σε συνήθειες όπως το κάπνισμα, η σωματική άσκηση και η στοματική υγιεινή. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν επίσης πόσο συχνά επισκέπτονται τον οδοντίατρο και κάθε πότε πλένουν τα δόντια τους. Στην συνέχεια, οι νοσοκόμες που βοηθούσαν στην έρευνα συνέλεξαν πληροφορίες για το οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων των συμμετεχόντων, τους πήραν την πίεση και τους έκαναν αιματολογικές εξετάσεις.

Συνολικά, έξι στους δέκα δήλωσαν ότι επισκέπτονται τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες και επτά στους δέκα ότι βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα. Κατά την διάρκεια της οκταετούς μελέτης αναφέρθηκαν 555 καρδιακά επεισόδια, 170 από τα οποία ήταν θανατηφόρα.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιακή υγεία, όπως η κοινωνική τάξη, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με κακή στοματική υγιεινή είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο καρδιακό νόσημα σε σχέση με όσους βούρτσιζαν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα. Επίσης, όσοι είχαν κακή στοματική υγιεινή βρέθηκαν θετικοί σε δείγματα αίματος για πρωτεΐνες που συνδέονται με την ύπαρξη φλεγμονής.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Damien Walmsley, είπε πως θα χρειαστούν επιπλέον έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η στοματική υγιεινή συνδέεται άμεσα με την καρδιακή υγεία ή απλά αποτελεί ακόμα έναν δείκτη κινδύνου όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Η Judy O ‘ Sullivan, προϊσταμένη νοσοκόμα στο Βρετανικό Καρδιακό Ίδρυμα λέει: «Αν δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου, το στόμα μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια, τα οποία με την σειρά τους προκαλούν φλεγμονές» και συμπληρώνει: «Ωστόσο, αρκετές φορές η κακή στοματική υγιεινή συνδέεται με άλλους γνωστούς κινδύνους για την καρδιά, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή».

«Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αν ο κόσμος βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα, επισκέπτεται τακτικά τον οδοντίατρο και αποφεύγει τα προϊόντα με ζάχαρη, θα μπορέσει να θωρακίσει την υγεία των δοντιών και των ούλων του και κατά συνέπεια την υγεία της καρδιάς του», προσθέτει ο καθηγητής Damien Walmsley, επιστημονικός σύμβουλος του βρετανικού ινστιτούτου για την στοματική υγεία.

Πηγή: BBC News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2