Ημικρανία: Ανακούφιση με τρεις (!) ασπιρίνες

Άμεση ανακούφιση από τους πόνους της ημικρανίας δηλώνουν ότι βρίσκουν πολλοί ασθενείς που, κόντρα στην συνιστώμενη ποσότητα, λαμβάνουν τρεις ταμπλέτες ασπιρίνης όταν ξεκινούν οι πόνοι. Τι απαντούν οι επιστήμονες;
Ημικρανία: Ανακούφιση με τρεις (!) ασπιρίνες
Όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις ασπιρίνες -δηλαδή περί το 1,00mg- μπορούν να λαμβάνουν τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία έδειξε πως ένας στους τέσσερις ανακουφίζεται με αυτήν την ποσότητα για τουλάχιστον δύο ώρες.

Μία κλασική ταμπλέτα περιέχει περίπου 250-300mg ασπιρίνη και η συμβουλή, συνήθως, προς τους ενήλικες είναι να μην λαμβάνουν περισσότερες από δύο ασπιρίνες σε μία δόση. Αλλά περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς οι οποίοι έλαβαν μεγαλύτερη ποσότητα (περίπου 1.000mg), δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους από ανυπόφορα έγιναν πιο μέτρια.

Η ημικρανία επηρεάζει περίπου το 18% των γυναικών και το 8% των ανδρών στη Μ. Βρετανία και εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες από 30 έως 50 ετών. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού υποφέρει από κεφαλαλγίες, με την ημικρανία να ταλαιπωρεί περίπου ένα εκατομμύριο ασθενείς, εκ των οποίων οι επτακόσιες χιλιάδες είναι γυναίκες.

Η πιο πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε από τον ιατρικό οργανισμό Cochrane Collaboration, μελέτησε δεκατρείς προηγούμενες έρευνες, στις οποίες συμπεριλήφθησαν συνολικά 4.222 άτομα. Η έρευνα αυτή βρήκε ότι η ασπιρίνη βοηθά, ακόμα, στην αποφυγή της ναυτίας, του εμετού και της ευαισθησίας στο φως, η οποία προκαλείται συνήθως από τις ημικρανίες –ωστόσο, συνδυασμός άλλων φαρμάκων που περιέχει μετοκλοπραμίδη έχει βρεθεί να βοηθά περισσότερο στην τελευταία περίπτωση.

Έτσι, πολλοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και οι ερευνητές του Cochrane, συνιστούν υψηλότερη δόση ασπιρίνης, παρόλο που αυτή μπορεί να ξεπερνά την συνιστώμενη ποσότητα. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι όσο νωρίτερα λάβει κανείς το φάρμακο τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι, καθώς όταν αρχίζουν οι πόνοι και οι κράμπες στο στομάχι η απορρόφηση των φαρμάκων μειώνεται.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταλήγουν οι επιστήμονες, δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση στην ασπιρίνη, καθώς υπάρχει κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας, και συμβουλεύουν τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες να τις αντιμετωπίσουν με προληπτικά φάρμακα, τα οποία θα συνταγογραφήσει ο γιατρός, όπως τα λεγόμενα beta-blockers (β-αναστολείς).

Ο Nick Henderson, διευθύνων σύμβουλος της Aspirin Foundation, καλοδέχτηκε φυσικά την έρευνα, αλλά πρότεινε στα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν μία τόσο μεγάλη δόση φαρμάκου. Συγκεκριμένα, είπε: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι μεν ευχάριστα νέα για τους πάσχοντες, αλλά πριν ξεπεράσει κανείς την συνιστώμενη δόση, οι ημικρανίες θα πρέπει να διαγνωστούν σωστά για να μην εκληφθούν ως απλοί πονοκέφαλοι.»

Ε.Μ.
Πηγή: Timesonline.co.uk

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v