Βρέθηκε γονίδιο που «μαρτυρά» καρκίνο στον πνεύμονα

Με μία πολύ απλή εξέταση στην τραχεία των καπνιστών μπορούν πλέον οι ερευνητές να κρίνουν αν υπάρχει κίνδυνος καρκίνου στον πνεύμονα. Την απάντηση δίνει ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο μάλιστα επηρεάζεται από ορισμένες «αντικαρκινικές» τροφές.
Βρέθηκε γονίδιο που «μαρτυρά» καρκίνο στον πνεύμονα
Οι ερευνητές αναγνώρισαν μία ομάδα γονιδίων που εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήρια σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα -και όχι μόνο- και υποστηρίζουν ότι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως μέσα πρόβλεψης για το ποιοι καπνιστές θα εμφανίσουν στην πορεία την συγκεκριμένη ασθένεια. Λένε, μάλιστα, ότι ένα φυτικό συμπλήρωμα, το οποίο βρίσκεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα, ελέγχεται αυτήν την στιγμή για το κατά πόσο μπορεί να σταματήσει τις προ-καρκινικές επιπτώσεις.

Η Andrea Bild, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Utah, η οποία εργάστηκε πάνω σε έρευνα που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Science Translational Medicine, είπε ότι «ακόμα και σε φυσιολογικά κύτταρα ή σε προ-κακοήθη κύτταρα, στα οποία δεν έχει αναπτυχθεί καρκίνος, βλέπουμε να εμφανίζεται αυτή η αλυσίδα γονίδιων».

Σύμφωνα με την έρευνα, το βασικό γονίδιο ονομάζεται PI3K και επηρεάζει την βιωσιμότητα άλλων γονιδίων. Το γονίδιο αυτό μπορεί να βρεθεί ακόμα και στην τραχεία του καπνιστή, συνιστώντας ότι το άτομο δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε επικίνδυνες και δυσάρεστες πνευμονικές εξετάσεις. «Τα κύτταρα αυτά είναι σαν καναρίνια σε ανθρακωρυχείο», είπε συνάδελφος της Bild σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters. «Παρόλο που ο συγκεκριμένος καρκίνος αναπτύσσεται βαθιά μέσα στους πνεύμονες του καπνιστή, τα κύτταρα αυτά μπορούν να δείξουν αν το άτομο διατρέχει κίνδυνο. Αποτελούν, δηλαδή, ένα παράθυρο στον πνεύμονα.»

Ο καπνός του τσιγάρου ευθύνεται για το 90% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος σκοτώνει 1,2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ωστόσο, μόνο το 10% των καπνιστών εμφανίζει τελικά καρκίνο του πνεύμονα, ενώ συχνά πεθαίνουν εξαιτίας άλλων ασθενειών, όπως καρδιακά προβλήματα, έμφραγμα ή εμφύσημα.

Η Bild με τους συνεργάτες της συγκεντρώνουν αυτή την στιγμή αποτελέσματα από δύο εν εξελίξει δοκιμές σε καπνιστές. Κατά την διάρκεια αυτών των δοκιμών, σύμφωνα με την ερευνήτρια, «οι ασθενείς έρχονται και αμέσως καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά –αλλά δεν ξέρουμε τι. Μπορεί να έχουν καρκίνο στον πνεύμονα, μπορεί να έχουν κάτι άλλο». Ο καρκίνος στον πνεύμονα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος ακριβώς επειδή προκαλεί ασαφή συμπτώματα. Στους περισσότερους ασθενείς, μάλιστα, ανακαλύπτεται όταν πλέον έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα και δε μπορεί πλέον να θεραπευτεί.

Ενεργά γονίδια
Για να συλλέξουν κύτταρα από την τραχεία των καπνιστών, οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα βουρτσάκι. Έπειτα τα τοποθετούν σε διάταξη σε ένα μικρο-τσιπ προκειμένου να δουν ποια γονίδια στα κύτταρα αυτά είναι ενεργά. «Έτσι ανακαλύψαμε ότι η αλυσίδα με το γονίδιο PI3K είναι ενεργή σε ασθενείς που έχουν καρκίνο στον πνεύμονα, σε αντίθεση με ασθενείς που αντιμετωπίζουν κάποιο άλλο πρόβλημα», λέει η Bild.

To PI3K είναι εδώ και καιρό ύποπτο για την σχέση του με τον καρκίνο του πνεύμονα. Ήταν ένα άλλο πείραμα, όμως, που ενθουσίασε τους ερευνητές ακόμα περισσότερο. Αυτό είχε να κάνει με ασθενείς που εμφάνισαν προ-καρκινικούς μώλωπες στους πνεύμονές τους, δηλαδή δυσπλασία. Το Ρ13Κ ήταν ενεργό και στην δική τους περίπτωση. Στην ομάδα αυτών των ασθενών χορηγήθηκε το φυτικό συμπλήρωμα μυο-ινοσιτόλη, προκειμένου να αποφευχθεί ο καρκίνος. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι, μετά την χρήση του συμπληρώματος, το γονίδιο ΡΙ3Κ έγινε λιγότερο ενεργό στους ασθενείς που εμφάνισαν συρρίκνωση στην δυσπλασία.

Η Bild καταλήγει ότι όλα αυτά τα αποτελέσματα ρίχνουν φως στην χρησιμότητα αυτού του γονιδίου, αλλά χρειάζονται ακόμα πολλές έρευνες για να καταλήξουμε στο αν θα μπορούσε να σώσει ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Λέει, μάλιστα, ότι τα συμπληρώματα μυο-ινοσιτόλης είναι φθηνά και προσβάσιμα στον καθένα που θέλει να τα δοκιμάσει. Η μυο-ινοσιτόλη βρίσκεται, άλλωστε, και σε φρούτα, σε φασόλια, σε σιτηρά και ξηρούς καρπούς, ενώ δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες των παραπάνω τροφίμων εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου γενικότερα.

Ε.Μ
Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v