«Καρκινικό» γονίδιο στους πνεύμονες των μη καπνιστών;

Πρόσφατες έρευνες επιστημόνων στις ΗΠΑ, στρέφονται γύρω από τον εντοπισμό ενός γονιδίου, το οποίο πιθανώς να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίον αρκετοί μη καπνιστές αναπτύσσουν καρκίνο στους πνεύμονες.
«Καρκινικό» γονίδιο στους πνεύμονες των μη καπνιστών;
Το γονίδιο με το όνομα GPC5, πιθανώς να ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου στους πνεύμονες ατόμων τα οποία δεν καπνίζουν καθόλου. Όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες , η περαιτέρω ανάλυση αυτού του γονιδίου ανοίγει τον δρόμο για καινοτόμες και περισσότερο επικεντρωμένες θεραπείες πάνω στον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, ενώ θα βοηθήσει αρκετά στον εντοπισμό των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο. Την ίδια άποψη εξέφρασε και το Καρκινικό Κέντρο της Αγγλίας.

Σύμφωνα με νεώτερα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η ιατρική εφημερίδα Lancet Oncology, το ένα τέταρτο των καρκίνων του πνεύμονα παγκοσμίως προσβάλλει άτομα τα οποία δεν είχαν καπνίσει ποτέ στην ζωή τους. Ποσοστό που έρχεται σε σύγκρουση με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία το 80-85% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως είναι καπνιστές.

Οι ερευνητές από την πλευρά τους δήλωσαν πως ο καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές είναι ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα, τα αίτια του οποίου δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά από την επιστημονική κοινότητα. Στην έρευνά τους, εξέτασαν δείγματα DNA από 754 ανθρώπους που είχαν καπνίσει λιγότερα από εκατό τσιγάρα στη ζωή τους, έτσι ώστε να εντοπίσουν γενετικές διαφορές που πιθανώς να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα. Όσον αφορά τις χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες, το παθητικό κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό, η έρευνα έδειξε πως δύο τμήματα του γονιδιώματος ήταν κοινά σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.

Στην συνέχεια, η ερευνητική ομάδα εστίασε στις 44 πιο κοινές γενετικές διαφοροποιήσεις που φάνηκαν στο πρώτο μέρος της έρευνας και τις σύγκριναν με δυο άλλες ομάδες μη καπνιστών, οι μισοί εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα. Τα ίδια δύο τμήματα του γονιδιώματος ήταν και πάλι όμοια και στις δύο ομάδες που συμμετείχαν. Μια τρίτη έρευνα σε 530 ασθενείς επιβεβαίωσε πάλι τα αποτελέσματα. Με μια πιο προσεκτική ματιά, βρέθηκε πως τα δύο αυτά «κομμάτια» του γονιδιώματος ήταν υπεύθυνα για την ενεργοποίηση ή όχι του καρκινικού γονιδίου GPC5.

Περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν ότι η δραστηριότητα στο γονίδιο GPC5 ήταν κατά 50% χαμηλότερη στο αδενοκαρκίνωμα -την πιο συνήθη μορφή καρκίνου του πνεύμονα- σε σχέση με τον φυσιολογικό ιστό των πνευμόνων, γεγονός που κάνει τους ερευνητές να εκτιμούν ότι η χαμηλότερη δραστηριότητα του συγκεκριμένου γονιδίου μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου σε ανθρώπους που δεν καπνίζουν.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Dr. Kat Arney από το Αγγλικό Κέντρο Καρκίνου είπε πως: «Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό μη καπνιστών, οι οποίοι επίσης προσβάλλονται. Τα νέα αυτά δεδομένα, μπορούν να εξηγήσουν το γιατί συμβαίνει αυτό».

Πηγές: Bbc news, The Lancet Oncology
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v