Στρατιώτης «βλέπει» με την... γλώσσα του

Ένας στρατιώτης που τυφλώθηκε από χειροβομβίδα στο Ιράκ, αποκάλυψε χθες στους Times του Λονδίνου πόσο άλλαξε η ζωή του χάρη στην επαναστατική τεχνολογία που του επέτρεψε να «βλέπει» με την βοήθεια της γλώσσας του.
Στρατιώτης «βλέπει» με την... γλώσσα του
Ο δεκανέας Craig Lundberg, 24 χρονών, από το Walton του Liverpool, σίγουρα δεν είναι ένας «συνηθισμένος» τυφλός. Μπορεί να διαβάζει λέξεις, να αναγνωρίζει σχήματα και να περπατάει χωρίς βοήθεια, χάρη σε μια συσκευή εν ονόματι «BrainPort», η οποία του προσφέρει ένα είδος «γλωσσικής όρασης».

Φανατικός οπαδός της Λίβερπουλ και παίkτης ποδοσφαίρου στην εθνική ομάδα τυφλών της Αγγλίας, ο Lundberg έχασε την όρασή του το 2007 όταν έσκασε μπροστά του χειροβομβίδα, ενώ υπηρετούσε στην Basra στο Ιράκ. Όντας αντιμέτωπος με την προοπτική του να βασιστεί εξ’ ολοκλήρου σε σκύλο για τυφλούς ή σε ραβδί, ο Lundberg είχε την τύχη να επιλεχθεί από το Υπουργείο Αμύνης της Αγγλίας για να δοκιμάσει πρώτος μια πρωτοποριακή συσκευή που πιθανότατα να φέρει την επανάσταση στην "θεραπεία" της τύφλωσης.

Το BrainPort έχει μια μικρή κάμερα τοποθετημένη πάνω σε ένα ζευγάρι γυαλιά, τα οποία με την σειρά τους είναι συνδεδεμένα με ένα πλαστικό «γλειφιτζούρι» , το οποίο τοποθετείται από τον χρήστη πάνω στην γλώσσα, έτσι ώστε να «διαβάζει» τους ηλεκτρικούς παλμούς.
Η λειτουργία του βασίζεται στο να μετατρέπει τις εικόνες που λαμβάνονται από την κάμερα, σε μια σειρά ηλεκτρικών παλμών που στέλνονται στην γλώσσα.

Η διαφορετική ένταση των παλμών αυτών, βοηθά τον χρήστη να απεικονίσει νοητικά το περιβάλλον του και να κινηθεί μέσα σε αυτό. Όπως λέει και ο ίδιος ο Lundberg: «Είναι σαν να γλύφεις μια μπαταρία εννέα Volt. H κάμερα στέλνει σήματα στο γλειφιτζούρι, τα οποία μεταφέρονται στην γλώσσα σου. Ύστερα μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνουν και να τα μετατρέψεις σε σχήματα».

«Ουσιαστικά βλέπεις τις γραμμές και τα σχήματα των αντικειμένων σε άσπρο και μαύρο, οπότε έχεις μια δυσδιάστατη εικόνα στην γλώσσα σου. Είναι σαν να σε τσιμπάνε με καρφίτσες», συμπληρώνει.

Ο Lundberg έκανε χθες για πρώτη φορά χρήση της συσκευής, καταφέρνοντας να διαβάσει σωστά λέξεις τριών γραμμάτων – όπως το CAT- από κάρτες που βρίσκονταν περίπου ένα μέτρο μπροστά του. «Το μηχάνημα είναι δοκιμαστικό, αλλά έχει τις δυνατότητες να αλλάξει την ζωή μου και όλων όσων αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την όρασή τους», λέει. «Μου έδωσε την δυνατότητα να σηκώνω αντικείμενα αμέσως, χωρίς να χρειαστεί να τα ακουμπήσω πρώτα για να τα αισθανθώ», συμπληρώνει.

Αν και ευχαριστημένος από την ελπιδοφόρα συσκευή, ο στρατιώτης ορκίστηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τον αγαπημένο του σκύλο και βοηθό Hugo. Άλλωστε, όπως διαπιστώνει και ο ίδιος πρόκειται για μια ακόμα συσκευή που θα τον βοηθήσει στις κινήσεις τους και όχι η οριστική λύση στο πρόβλημά του.

Το Υπουργείο Αμύνης της Αγγλίας θα πληρώσει περίπου 20.000€ στις ΗΠΑ για την εν λόγω συσκευή και τις δοκιμές της. Ενώ όπως λέει ένας από τους κατασκευαστές της, ο Αμερικάνος Υποστράτηγος Gale Pollock, η συσκευή προς το παρόν διαβιβάζει πληροφορίες από τετρακόσια σημεία και σύντομα αυτά θα αυξηθούν σε τέσσερεις χιλιάδες, αυξάνοντας έτσι την καθαρότητα της εικόνας.

Πηγή: timesonline
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v