Γεννιούνται λιγότερα αγόρια λόγω... δίαιτας!

Νέες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή υψηλή σε θερμίδες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει άμεσα το φύλο, αλλά και την υγεία του παιδιού, επιδρώντας σε περίπου δύο χιλιάδες είδη γονιδίων.
Γεννιούνται λιγότερα αγόρια λόγω... δίαιτας!
Σε αρκετές περιπτώσεις οι έγκυες γυναίκες «τρώνε για δύο», αλλά σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Έρευνα που έγινε σε έγκυα ποντίκια, έδειξε ότι δίαιτες που περιείχαν μεγάλες ποσότητες λίπους ή υδατανθράκων, επηρεάζουν περίπου δύο χιλιάδες γονίδια τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβρύου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την λειτουργία του συκωτιού και της οσμής.

Μεγαλύτερες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν στα θηλυκά έμβρυα, κάτι που υποδηλώνει ότι τα κορίτσια μπορεί να είναι περισσότερο ευαίσθητα σε γενετικές αλλαγές από την διατροφή της μητέρας τους, απ’ ό,τι τα αγόρια. Οι γιοί και οι κόρες αντιμετωπίζουν επίσης με διαφορετικό τρόπο παθήσεις όπως η παχυσαρκία ή αργότερα ο διαβήτης, που κατά πάσα πιθανότητα συνδέονται είτε με την διατροφή της μητέρας, είτε με την σωματική της κατάσταση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, γιοι παχύσαρκων μητέρων έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι και να αναπτύξουν διαβήτη καθώς μεγαλώνουν.

Όπως προέκυψε ακόμη και όσον αφορά το φύλο του παιδιού, μια διατροφή υψηλή σε θερμίδες από την μητέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να γεννήσει αγόρι, ενώ έγκυες γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης, είναι πιο πιθανόν να γεννήσουν κορίτσι. Η συγκεκριμένη μελέτη, εξέτασε τις επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής σε λιπαρά ή υδατάνθρακες στον πλακούντα, συγκριτικά με τα ποντίκια στα οποία δόθηκε σογιάλευρο ως γεύμα.

«Η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει την μελλοντική υγεία του παιδιού, με τα αποτελέσματα να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο του παιδιού», λέει η Dr. Cheryl Rosenfeld του Πανεπιστημίου του Μιζούρι και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έκφραση του γονιδίου στον πλακούντα «προσαρμόζεται και διαμορφώνεται από την διατροφή της μητέρας».
 
Τα τελευταία σαράντα χρόνια πάντως, έχει παρατηρηθεί πτώση στον αριθμό των αγοριών ανά χίλιες γεννήσεις παγκοσμίως στις βιομηχανικές χώρες και ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στις αυστηρές δίαιτες και την παραμέληση του πρωινού από αρκετές έγκυες γυναίκες. «Η διατροφή της μητέρας μπορεί να επηρεάσει και το φύλο του παιδιού» , συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Πηγή: times online
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v