Τα "ψωμάκια" κάνουν καλό στην υγεία

Αν προσπαθείτε καιρό να απαλλαγείτε από τα "ψωμάκια" στους γλουτούς και τους γοφούς σας... σταματήστε. Νέες έρευνες κατέληξαν ότι, σε αντίθεση με το λίπος γύρω από την κοιλιά, αυτό γύρω από τη λεκάνη κάνει καλό στην υγεία.
Τα ψωμάκια κάνουν καλό στην υγεία
Λίγα παραπανίσια κιλά στους γοφούς, τους γλουτούς και τα οπίσθια κάνουν καλό στην υγεία, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις και προβλήματα του μεταβολισμού απεφάνθησαν Βρετανοί επιστήμονες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του BBC.

Το λίπος στους γλουτούς «καθαρίζει» τα λιπαρά οξέα και περιέχει έναν αντιφλεγμονώδη συντελεστή που εμποδίζει την απόφραξη των αρτηριών.

Τα τροφαντά οπίσθια είναι προτιμότερα από το λίπος γύρω από τη μέση, το οποίο δεν παρέχει καμία τέτοια προστασία, δήλωσε η επιστημονική ομάδα από την Οξφόρδη στο International Journal of Obesity, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η επιστήμη θα μπορούσε να ερευνήσει την εκούσια αύξηση του βάρους στην περιοχή.

Στο μέλλον, οι γιατροί θα μπορούσαν να συνταγογραφούν τρόπους για την αναδιανομή του σωματικού βάρους προς τους γλουτούς, προκειμένου για την προστασία από καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης.

Το πολύ μικρό ποσοστό λίπους στους γοφούς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο μεταβολισμό, όπως συμβαίνει στο Σύνδρομο Cushing, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σύμφωνα με έρευνες, είναι δυσκολότερο να απαλλαγούμε από το λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή απ’ ότι από το λίπος γύρω από τη μέση. Μπορεί αυτό να μην ακούγεται καλό νέο, στην πραγματικότητα όμως είναι εξαιρετικά ωφέλιμο.

Κι αυτό γιατί όταν το λίπος διασπάται γρήγορα απελευθερώνει σε μεγάλο ποσοστό μια ορμόνη, την κυτοκίνη, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στον οργανισμό, και η οποία έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, ανοσία στην ινσουλίνη και διαβήτη.

Το λίπος που καίγεται με πιο αργούς ρυθμούς παράγει επίσης μια άλλη ορμόνη, την αντιπονεκτίνη, η οποία προστατεύει τις αρτηρίες και συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλού επιπέδου σακχάρου στο αίμα και στο κάψιμο του λίπους.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ερευνών της Οξφόρδης, Dr Konstantinos Manolopoulos, «το σχήμα του σώματος έχει περισσότερη σημασία, τελικά, από το βάρος. Το λίπος γύρω από τους γοφούς είναι καλό για την υγεία, γύρω από την κοιλιά είναι κακό».

Η.Κ.
Πηγή: BBCNews.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v