Hangover: Το "δε θα ξαναπιώ" δεν είναι λύση

Βοηθά ο καφές; Είναι καλύτερο το τσάι; Βιταμίνες ή ασπιρίνες για τον πονοκέφαλο; Δοκιμάζουμε συνταγές κι εφαρμόζουμε λύσεις, για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε το μεθεόρτιο hangover –και τα υπόλοιπα, που σίγουρα θα ακολουθήσουν μέσα στη χρονιά.
Hangover: Το δε θα ξαναπιώ δεν είναι λύση
της Ηρώς Κουνάδη

Τρεις ημέρες και μερικές ώρες μετά την πανηγυρική είσοδό μας στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, η θεραπεία για το hangover εξακολουθεί να μην έχει βρεθεί. Για ποια επιστημονική πρόοδο μιλάμε μετά; Όλα στα γιατροσόφια της γιαγιάς πρέπει να σταματούν πια;

Δυστυχώς, την απάντηση την ξέρετε. Κι αφού πάρετε τον πατροπαράδοτο όρκο πως μόλις γίνετε εκατομμυριούχος θα ιδρύσετε το κοινωφελές ίδρυμα που θα χρηματοδοτεί την έρευνα για τη θεραπεία του hangover, θα αρχίσετε να δοκιμάζετε ξεφυσώντας, ένα προς ένα, αυτά τα γιατροσόφια.

Κατ’ αρχάς, να τονίσουμε για πολλοστή φορά πως η μόνη εγγυημένα αποτελεσματική θεραπεία είναι μία, και εφαρμόζεται ως εξής: ξυπνάτε, ανακάθεστε στο κρεβάτι, χαζεύετε για λίγο το δωμάτιο να γυρίζει, σηκώνεστε, πάτε τρεκλίζοντας μέχρι την κουζίνα, πίνετε δύο μεγάλα ποτήρια νερό, επιστρέφετε τρεκλίζοντας, ξαπλώνετε και ξανακοιμάστε. Επαναλαμβάνετε μέχρι να σταματήσετε να βλέπετε το δωμάτιο να γυρίζει όταν ξυπνάτε.

Αν τώρα έχετε κάποια ανειλημμένη υποχρέωση –να πάτε στο γραφείο, ας πούμε– που δε σας αφήνει να εφαρμόσετε την αποτελεσματικότερη των θεραπειών, μπορείτε να ξεκινήσετε να δοκιμάζετε τις εναλλακτικές της. Κάποια από αυτές θα πιάσει.

* Δεν πίστευαν άδικα οι γιαγιάδες μας πως το νερό θεραπεύει τα πάντα. Δύο μεγάλα ποτήρια νερό όταν επιστρέψετε από ξενύχτι, και πριν πέσετε για ύπνο, και άλλα δύο όταν ξυπνήσετε, μπορούν να κάνουν θαύματα. Γιατί; Γιατί προλαμβάνουν την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ στον οργανισμό, και η οποία ευθύνεται κατά βάση για τα συμπτώματα του hangover. Θυμηθείτε να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ναι, χωρίς να διψάτε. Η δίψα είναι σύμπτωμα της αφυδάτωσης –κι όταν τη νιώθουμε, είναι ήδη αργά: ο οργανισμός έχει αφυδατωθεί.

* Τα δύο ποτήρια νερό πριν πέσετε για ύπνο –ή έστω αφού ξυπνήσετε, καθώς τις γραμμές αυτές τις διαβάζετε κατά πάσα πιθανότητα υποφέροντας από την επήρεια του αλκοόλ, και όχι για να ξέρετε πώς θα την προλάβετε– μπορούν θεωρητικά να συνοδεύονται από μια ασπιρίνη, η οποία θα μετριάσει –ίσως και να προλάβει– τον πονοκέφαλο. Η εμπειρία στην πράξη λέει πως μια πολυβιταμίνη ή, ακόμα καλύτερα, μερικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο πρωινό –πριν ή μετά τον ύπνο, μικρή σημασία έχει– θα αναπληρώσουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχει χάσει ο οργανισμός και θα επιταχύνουν την ανάρρωση πολύ αποτελεσματικότερα.

* Πριν ξεκινήσετε για το γραφείο, κάντε ένα ντους με όσο πιο κρύο νερό αντέχετε. Κάντε απαλό μασάζ στο κεφάλι καθώς λούζεστε –κατά προτίμηση με ένα σαμπουάν με δυνατό αλλά ευχάριστο άρωμα– και εναλλάξτε κρύο με ζεστό νερό στο ξέβγαλμα. Δε θα πιστεύετε τα ευεργετικά του αποτελέσματα δέκα λεπτά αργότερα.

* Μην υποτιμάτε τα οφέλη της άσκησης. Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται να σηκωθείτε από τον καναπέ, ή να πάτε στο γυμναστήριο μετά το γραφείο, όταν το μόνο που θα θέλετε θα είναι να γυρίσετε σπίτι να κοιμηθείτε, μια ελαφριά άσκηση θα σας τονώσει και θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα πολύ πιο γρήγορα, καθώς θα αποβάλλετε, μέσω της εφίδρωσης, τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό. Δοκιμάστε, λοιπόν, να περπατήσετε μέχρι το γραφείο, αν δεν είναι πολύ μακριά, ή έστω και μέχρι το περίπτερο, ή να κάνετε ποδήλατο, ή μερικές ήπιες ασκήσεις το απόγευμα στο γυμναστήριο, προσέχοντας πάντα να αποφεύγετε τις υπερβολές και να πίνετε πολύ νερό.

* Έχετε ακούσει να λένε πως ένα γεμάτο στομάχι θα βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλλει γρηγορότερα το συσσωρευμένο αλκοόλ; Σωστά, αλλά και λάθος. Αν βαρύνετε το στομάχι σας με λίπη και γαλακτοκομικά προϊόντα τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον τα αντίθετα, καθώς το ανακάτεμα δε θα υποχωρήσει στο ελάχιστο. Προτιμήστε ισορροπημένα, μικρά γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και υδατάνθρακες, οι οποίοι βοηθούν επίσης. Τα δημητριακά σε οποιαδήποτε μορφή τους, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως και χωρίς τα γάλατα και τα γιαούρτια που τα συνοδεύον συνήθως, μπορούν να κάνουν θαύματα. Η ντομάτα είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους των κατά συρροή θυμάτων του hangover. Μια μακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας –χωρίς βούτυρο– μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

* Μία κούπα καφέ μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Περισσότερες μάλλον θα τη χειροτερέψουν. Η καφεΐνη διεγείρει τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην, έστω και προσωρινή, απαραίτητη αύξηση ενέργειας. Θεωρητικά, το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα energy drinks, όπως το Lucozade ή το Red Bull, τα οποία, όμως, με το ανθρακικό τους μάλλον θα ενοχλήσουν το ήδη ταλαιπωρημένο στομάχι σας. Η καλύτερη λύση είναι το τσάι, κατά προτίμηση πράσινο, που επιφέρει περίπου τα ίδια αποτελέσματα με τον καφέ, χωρίς να χειροτερεύει την αφυδάτωση του οργανισμού. Και πάλι, προσοχή στις υπερβολές: μία με δύο κούπες τσάι είναι αρκετές, περισσότερες θα χειροτερέψουν την κατάσταση, καθώς το τσάι έχει διουρητικές ιδιότητες –πράγμα που δεν είναι καλό για έναν αφυδατωμένο οργανισμό.

* Η μέθοδος στα αποτελέσματα της οποίας ορκίζονται όσοι την έχουν δοκιμάσει είναι η… ομοιοπαθητική. Ένα –όχι περισσότερα– ποτηράκι αλκοόλ ακόμα ανεβάζει την πίεση του αίματος και σας βοηθά να αισθανθείτε καλύτερα το επόμενο πρωί. Στην περίπτωση που το επιχειρήσετε, αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, όπως η σαμπάνια, και προτιμήστε κάτι πιο ήπιο. Εξαιρετικά δημοφιλές για το πρωινό της επόμενης μέρας είναι το κοκτέιλ Bloody Mary –βότκα, χυμός τομάτας, πιπέρι, αλάτι και λίγο Tabasco.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v