Αθώα (;) τα κινητά τηλεφωνα για την εμφάνιση καρκίνου

Έρευνες που έγιναν από Δανούς επιστήμονες σε άτομα ηλικίας είκοσι μέχρι εβδομήντα εννιά χρονών, έδειξαν πως δεν υπήρχε σημαντική αύξηση του ποσοστού εμφάνισης καρκινικών συμπτωμάτων από την περίοδο που πρωτοκυκλοφόρησαν οι κινητές συσκευές.
Αθώα (;) τα κινητά τηλεφωνα για την εμφάνιση καρκίνου
Ο μύθος για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών συμπτωμάτων από την υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου δείχνει να καταρρίπτεται, σύμφωνα με επιστήμονες του Καρκινικού Κέντρου της Δανίας. Έπειτα από εξέταση των ποσοστών εμφάνισης καρκινικών όγκων σε δεκαέξι εκατομμύρια άτομα ηλικίας είκοσι μέχρι εβδομήντα εννιά χρονών πριν και μετά την κυκλοφορία των κινητών, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η χρήση της συσκευής δεν φαίνεται να προκαλεί καρκίνο. Τόνισαν όμως, ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες πάνω στο θέμα.

Η έρευνα λοιπόν, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Διεθνούς Καρκινικού Ινστιτούτου, έδειξε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα, ναι μεν έχουν κατηγορηθεί για την εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχει προσδιοριστεί ο βιολογικός μηχανισμός που θα επιβεβαίωνε κάτι τέτοιο.

Η μελέτη βασίστηκε σε περίπου εξήντα χιλιάδες περιπτώσεις καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο που διαγνώστηκαν μέσα σε τριάντα χρόνια από το 1974 μέχρι το 2003, σε Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία. Εντός αυτής της χρονικής περιόδου, το ποσοστό εμφάνισης των καρκινικών όγκων, γνωστών και ως γλοιωμάτων, αυξήθηκε κατά 0.5 τοις εκατό για τους άντρες και 0.2 τοις εκατό για τις γυναίκες. Για τους καρκινικούς όγκους με την ονομασία μινιγκιώματα, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0.8 τοις εκατό για τους άντρες και μετά το 1990 κατά 3.8 τοις εκατό για τις γυναίκες.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις γυναίκες αφορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ηλικιακό γκρουπ των 60 – 79 χρονών. Η Isabelle Detour, που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε πως η απουσία μιας ανιχνεύσιμης αύξησης στους καρκινικούς όγκους μέχρι το 2003 δείχνει είτε ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να αναπτυχθεί καρκίνος από την χρήση κινητού τηλεφώνου ξεπερνά τα δέκα χρόνια, είτε ότι οι όγκοι είναι εξαιρετικά μικροί και δεν φαίνονται.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι εξαιτίας της συχνής χρήσης κινητού τηλεφώνου από τον συγκεκριμένο πληθυσμό, η επιπλέον μελέτη και έρευνα των επιπτώσεων σε βάθος χρόνου είναι επιτακτική.

Πηγή: BBC


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v