Είναι η ψύχωση με το βάρος "κληρονομική";

Μπορεί να μην είναι γραμμένη στα γονίδια, αλλά η διαρκής ανησυχία για το σωματικό βάρος και οι μόνιμες δίαιτες περνούν από τους γονείς στα παιδιά. Αυτό, τουλάχιστον, επισημαίνει πρόσφατη έρευνα που έγινε σε κορίτσια 12 έως 18 ετών στη Μεγάλη Βρετανία.
Είναι η ψύχωση με το βάρος κληρονομική;
Η τελευταία… κληρονομιά που θα ήθελε κάθε γονιός να αφήσει στο παιδί του είναι αυτή μιας κακής εικόνας για το σώμα του. Σύμφωνα, όμως, με τις τελευταίες έρευνες τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάνουν δίαιτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Το βρετανικό εφηβικό περιοδικό Sugar, δημοσίευσε πρόσφατα μία έρευνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας το 51% των αναγνωστριών του έχει κάνει δίαιτα. Κι αν αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, το ποσοστό ανεβαίνει κατακόρυφα, κι αγγίζει το 59% των αναγνωστριών οι οποίες έχουν δει τη μητέρα τους να κάνει δίαιτα.

Στην έρευνα πήραν μέρος 512 αναγνώστριες του περιοδικού, από 12 έως 18 ετών.

Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Annabel Brog εξηγεί, μιλώντας στους Times του Λονδίνου: «η μητέρα μου φορά υπερήφανη το νούμερο 8. Αυτό φορούσε πάντοτε. Θυμάμαι ως έφηβη να τη θαυμάζω για το σώμα της. Από την άλλη, όμως, το δικό μου 12άρι ήταν πάντα πηγή ανησυχίας για εκείνη.

Πολλές φορές έβαζε κρυφά λιγότερες πατάτες στο πιάτο μου, ή συσχέτιζε τα κομπλιμέντα της με το βάρος: «τι όμορφη που είσαι. Αδυνάτισες;». Η λέξη και μόνο μου προκαλούσε σπασμούς. Ακόμα μου προκαλεί. Πέρασα την εφηβεία μου ανεβοκατεβαίνοντας από το νούμερο 8 στο 14, και κατέληξα με ένα 10άρι και απαίσιες ραγάδες.

Ως αρχισυντάκτρια του πρώτου σε πωλήσεις εφηβικού περιοδικού της Μεγάλης Βρετανίας, περνάω το χρόνο μου προσπαθώντας να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση των έφηβων κοριτσιών. Διαπιστώνω, όμως, πως ό,τι και να δημοσιεύσουμε –από φωτογραφήσεις υπέροχων κοριτσιών ανεξαρτήτως σωματότυπου και μεγέθους ρούχων μέχρι την άρνησή μας να «κράξουμε» celebrities για την κυτταρίτιδα τους– δεν επηρεάζει τις αναγνώστριες μας όσο ό,τι ακούν καθημερινά στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με την τελευταία μας έρευνα, τα δύο τρίτα ακούν καθημερινά τις μητέρες τους να παραπονιούνται για το βάρος τους. Το 56% βλέπει τη μητέρα του να κάνει δίαιτα. Πάνω από τις μισές στεναχωριούνται γιατί οι γονείς σχολιάζουν το βάρος τους, ενώ το 70% έχει επωμιστεί παρατσούκλια που σχετίζονται με το βάρος του, τα οποία «πονάνε πολύ».

Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη ότι το ένα δέκατο των κοριτσιών ισχυρίζεται ότι κάνει μόνιμα δίαιτα –λυπηρό, όταν μιλάμε για ένα μέσο όρο ηλικίας 14 ετών– και ότι το ποσοστό αγγίζει το ένα τέταρτο για τα κορίτσια των οποίων οι γονείς σχολιάζουν το βάρος τους.

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Amanda Hills, «το φαγητό γίνεται θέμα για τον έφηβο, όταν η μαμά δεν κάθεται στο τραπέζι με την υπόλοιπη οικογένεια για το βραδινό, ή όταν ετοιμάζει ξεχωριστό φαγητό για τον εαυτό της. Η συνεχής αυτοκριτική μπροστά στα έφηβα παιδιά, που ούτως ή άλλως επηρεάζονται εύκολα, ουσιαστικά τα διδάσκει να κάνουν το ίδιο. Αν η μαμά λέει πως είναι χοντρή, η κόρη δε θα αργήσει να κάνει το ίδιο».

Και η κ. Brog καταλήγει «Ως μαμά που δεν μπορεί να αντέξει τους ίδιους της τους γοφούς, εννοείται πως δεν κατηγορώ τις μητέρες. Οι περισσότερες έχουμε μεγαλώσει με την ψύχωση για το σώμα μας, τα σώματα των celebrities και το σώμα κάθε γυναίκας γύρω μας. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι να μεταφέρουμε τις ψυχώσεις μας στα παιδιά μας. Η πανέμορφη μικρούλα κόρη μου, η Ava, είναι 18 μηνών. Η λέξη δίαιτα και οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από σωματότυπους και κιλά είναι απαγορευμένες στο σπίτι μου. Μπορεί να μην είμαι σε θέση να ελέγξω τι συμβαίνει στο μυαλό μου σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα αφήσω τίποτα από όλα αυτά να βγει από το στόμα μου».

Η.Κ.
Πηγή: Times Online
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v