Τολμηρές επιχορηγήσεις από τον Mr. Microsoft

Τι κοινό έχουν οι έρευνες για μία τσίχλα που ανιχνεύει την μαλάρια, μία ηλεκτρονική μύτη που οσμίζεται την φυματίωση και μια σοκολάτα που ενισχύει την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου; Έλαβαν χρηματοδότηση 170 εκατομμυρίων ευρώ από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates.
Τολμηρές επιχορηγήσεις από τον Mr. Microsoft
Θέλοντας να ανοίξει νέους δρόμους στον τομέα της έρευνας και της επιστήμης, ο Bill Gates αποφάσισε να ενισχύει οικονομικά μια νέα γενιά επιστημόνων, οπλισμένων με καινοτόμες ιδέες για την αντιμετώπιση των λοιμωδών ασθενειών. Μέσα σε αυτήν την βδομάδα, έγιναν παραπάνω από 70 επιδοτήσεις από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, οι οποίες δείχνουν μια μεταστροφή από το «παραδοσιακό» μοντέλο χρηματοδότησης που είχαμε δει μέχρι σήμερα. Εκ πρώτης όψεως οι έρευνες μοιάζουν εξωπραγματικές: σοκολάτες που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα εμβολίων, ένα χάρτινο ποτήρι που γίνεται... πορτοκαλί όταν έρθει σε επαφή με μολυσμένο από φυματίωση σάλιο και κινητά που ηχογραφούν τον βήχα και τους ήχους του ύπνου για να διαγνώσουν πιθανές περιπτώσεις πνευμονίας.

Όλα αυτά μοιάζουν με σενάρια από το μακρινό μέλλον, αλλά όπως όλα δείχνουν ο κύριος Gates ξέρει κάτι παραπάνω, αν κρίνουμε από τα πόσα που πρόκειται να δαπανήσει. Η αρχικές επιχορηγήσεις θα φτάσουν τα 200.000 δολάρια, στο πλαίσιο του προγράμματος Grand Challenges Explorations και θα συνεχιστούν με επιπλέον 1 εκατομμύριο δολάρια, αν οι έρευνες σημειώσουν επιτυχία. Επιδιώκοντας να απομακρυνθεί από τα συμβατικά συστήματα χρηματοδότησης το ίδρυμα ζήτησε αιτήσεις μέχρι δύο σελίδες και κανένα προκαταρκτικό στοιχείο για το πρώτο στάδιο των χρηματοδοτήσεων.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος στον τομέα της Υγείας, Tachi Yamada, δήλωσε στους Times του Λονδίνου ότι όσον αφορά τις πιθανότητες επιλογής από το επίπεδο εμπειρίας, οι νεότεροι επιστήμονες έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τις επιχορηγήσεις. Από τους καθηγητές που έκαναν αίτηση, λιγότεροι από το 3% ήταν επιτυχείς συγκριτικά με το 6% των μεταπτυχιακών φοιτητών και αυτών με post doc. “Μερικά από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην παγκόσμια υγεία έχουν ξεπεραστεί σήμερα με νέες ελπιδοφόρες θεραπείες και εμβόλια», λέει ο Δρ. Yamada.

Πάνω στο θέμα των νέων «τάσεων» στην χρηματοδότηση από το ίδρυμα προσθέτει: «Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι πτυχιούχοι φοιτητές και αυτοί με post docs είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να κερδίσουν τις επιχορηγήσεις από τους μόνιμους καθηγητές.» Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε έναν αιτών που έκανε αίτηση και ο οποίος δεν είχε τολμήσει να αναφέρει την ιδέα του στους συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο από φόβο μην γελοιοποιηθεί. «Η αίτησή του εγκρίθηκε», λέει ο Δρ. Yamada.

O Andrew Serazin, υπεύθυνος του προγράμματος σε θέματα παγκόσμιας υγείας, είπε ότι το project αποτελεί «την μεγαλύτερη πρόσκληση για νέες ιδέες στην επιστήμη μέχρι σήμερα» και πρόσθεσε: « Ο καθένας μπορεί να κάνει αίτηση και θα αξιολογήσουμε τόσο τις ιδέες ενός νομπελίστα, παράλληλα με εκείνες ενός φοιτητή. Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε νέους ερευνητές οι οποίοι συνήθως αποκλείονται από παρόμοιες διαδικασίες.»

Στα υπόλοιπα projects ξεχωρίζουν ένα εμβόλιο για τις μητέρες που αναπτύσσει αντισώματα κατά της ελονοσίας και μεταφέρεται μέσω του μητρικού γάλακτος στα παιδιά., ένα πεπτίδιο που βρέθηκε στον σκορπιό και φαίνεται πως μπλοκάρει την εξέλιξη του παρασίτου της ελονοσίας και η αναγνώριση των «ήσυχων» γονιδίων που ενεργοποιούνται από τον HIV και μπορούν να εμποδίσουν ανάπτυξη του ιού. Μία από τις πιο... ανορθόδοξες έρευνες ήταν αυτή του Andrew Funk από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που ευελπιστεί να δημιουργήσει μια τσίχλα που θα εντοπίζει τον ιό της ελονοσίας στο σάλιο!

Στροφή 360 μοιρών λοιπόν, στο θέμα των ιατρικών επιχορηγήσεων από το ίδρυμα του Bill Gates και της συζύγου του, που ευελπιστεί νέους δρόμους στον συγκεκριμένο τομέα. Θα έχει αντίκρισμα; Ο χρόνος θα δείξει.

Ν.Γ, πηγή: Times
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v