Ο Οκτώβριος μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού

"Ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας" Με αυτή την φράση η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας πάνω στο θέμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, του συχνότερου τύπου καρκίνου στις γυναίκες.
Ο Οκτώβριος μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που προσβάλλει μία στις δέκα γυναίκες και απειλεί 4.500 Ελληνίδες, κάθε χρόνο. Παρά τη συχνότητά της, η ασθένεια σήμερα αντιμετωπίζεται, αρκεί να διαγνωστεί νωρίς. Το πιο ισχυρό «όπλο» για την έγκαιρη διάγνωση είναι η ενημέρωση. Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Δυστυχώς στην Ελλάδα, η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο και αισιόδοξο video spot, που με απλό και φιλικό τρόπο ενημερώνει τις γυναίκες για τους σωστούς τρόπους πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Το video δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας ΕΥΡΗΚΑ, που εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει το έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, για να έχουν όλες οι γυναίκες δικαίωμα στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Δείτε το ενημερωτικό βίντεο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας:



Η έγκαιρη διάγνωση λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για την μετέπειτα εξέλιξη του καρκίνου. Αυτή επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και τη κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό. Η αυτοεξέταση γίνεται από την ίδια τη γυναίκα μία φορά το μήνα, μετά το τέλος της περιόδου της εφ΄ όσον εξακολουθεί να έχει έμμηνο ρύση και έχει σαν σκοπό να εντοπίσει ‘αλλαγές’ ή ογκίδια στο μαστό της που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Η μαστογραφία αποτελεί ακόμα καλύτερη μορφή πρόληψης, αφού μπορεί να ανιχνεύσει όγκους πολύ μικρού μεγέθους πριν γίνουν αντιληπτοί με την ψηλάφηση ή ακόμη και να αναδείξει αρχόμενους.

Ο γενικός κανόνας προληπτικού ελέγχου είναι να γίνεται η πρώτη μαστογραφία μεταξύ 35 και 40 ετών και στη συνέχεια μια μαστογραφία κάθε χρόνο. Θα πρέπει όμως η μαστογραφία  να συνδυάζεται με την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό, διότι υπάρχει ένα 8-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, που για διαφόρους λόγους, δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία, αλλά μπορεί να εντοπισθούν από τα χέρια ενός έμπειρου στον τομέα γιατρού. Ο συστηματικός έλεγχος των γυναικών με τους παραπάνω τρόπους μπορεί να έχει σημαντικά ωφέλη στην πρόληψη του καρκίνου. Ας φροντίσουμε όλοι λοιπόν, να ευαισθητοποιηθούμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους γύρω μας πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα υγείας.

Καρκίνος του μαστού... Ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v