ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Λιγότερο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους για δυνατότερες... καρδιές

Έως και κατά 36% μπορεί να μειώσει τον αριθμό των καρδιακών επεισοδίων η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Λιγότερο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους για δυνατότερες... καρδιές

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους μπορεί να ελαττώσει τον αριθμό καρδιακών επεισοδίων έως και 36% σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

«Αυτή η έρευνα συνηγορεί στα ήδη υπαρκτά στοιχεία ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά επεισόδια, και ότι η εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε χώρους εργασίας και κλειστούς δημόσιους χώρους είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία» δήλωσε ο James Lightwood του Πανεπιστημίου του San Fransisco, η έρευνα του οποίου δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από 13 έρευνες που μελετούσαν την απαγόρευση του καπνίσματος σε κοινότητες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Καναδά.

Σύμφωνα πάντα με τα πορίσματά της, τα καρδιακά επεισόδια ελαττώνονται αμέσως μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης, κατά 17% τον πρώτο χρόνο και έως και 36% μετά από τρία χρόνια.

Ο Lightwood δήλωσε στο Reuters ότι οι προηγούμενες έρευνες παρουσίαζαν ανακολουθίες στα αποτελέσματά τους, αλλά η ανάλυση της ομάδας του έδειξε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος μπορεί να έχει συγκλονιστικά αποτελέσματα.

«Ένας προσεκτικά σχεδιασμένος απαγορευτικός νόμος μπορεί να μειώσει σημαντικά τα καρδιακά επεισόδια και να ωφελήσει τη δημόσια υγεία» πρόσθεσε.

Ο Dr. David Goff της Πανεπιστημιακής Ιατρικής Σχολής Wake Forest της North Carolina δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι νόμοι σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες για την υγεία.

«Σε μια περίοδο ανησυχίας σχετικά με την οικονομική αειφορία του συστήματος υγείας, οι νόμοι για την απαγόρευση του καπνίσματος συνιστούν μιαν ανέξοδη προσέγγιση της μείωσης των καρδιακών επεισοδίων, και πιθανώς και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων» είπε σε δήλωσή του.

Σύμφωνα με τα Κέντρα για την Πρόληψη και Διάγνωση των Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών, η έκθεση σε καπνό μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων στους ενήλικες μη καπνιστές κατά 25-30%.

Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει κατά προσέγγιση 46.000 Αμερικανούς μόνο από καρδιακά επεισόδια κάθε χρόνο, σύμφωνα με το CDC και το Heart Association. Το κάπνισμα επίσης σχετίζεται με την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου, έμφραγμα και εμφύσημα, ή χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2