ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ναργιλές: Τέλος εποχής για την αθωότητα του

Ο μέχρι πρότινος θεωρούμενος αθώος, μακρινός συγγενής του τσιγάρου, κατηγορείται για υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των aficcionados του, οι οποίοι ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τους καπνιστές τσιγάρων.

Ναργιλές: Τέλος εποχής για την αθωότητα του

Αν νομίζατε ότι ο αρωματισμένος, ελαφρύς καπνός του ναργιλέ είναι λιγότερο επιβλαβής από εκείνον του τσιγάρου, θα σας απογοητεύσουμε. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας και του Κέντρου για τον Έλεγχο του Καπνού, οι καπνιστές ναργιλέ επιβαρύνουν εξίσου –ίσως και περισσότερο– την υγεία τους με τους καπνιστές τσιγάρων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, όσοι καπνίζουν ναργιλέ ή φυτικό καπνό κινδυνεύουν από υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικές βλάβες ή απώλεια συνείδησης.

Όπως δήλωσε η Dr Hilary Wareing, διευθύντρια του Κέντρου για τον Έλεγχο του Καπνού, στο BBC, «οι έρευνες έδειξαν ότι ένας ναργιλές –δηλαδή 10 miligram καπνού για 30 λεπτά– ανεβάζει στην καλύτερη περίπτωση τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα τέσσερις με πέντε φορές περισσότερο από ότι ένα τσιγάρο. Στις χειρότερες περιπτώσεις, ο ναργιλές αποδεικνύεται 400 με 450 φορές πιο επικίνδυνος από το τσιγάρο».

Την έναρξη των ερευνών πυροδότησαν η ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη που θέλει τον ναργιλέ μακρινό, αθώο συγγενή του τσιγάρου, καθώς και η εύρεση υψηλότατων ποσοστών μονοξειδίου του άνθρακα σε μια έγκυο γυναίκα στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είχε κόψει το κάπνισμα αλλά συνέχιζε να καπνίζει ναργιλέ.

Το ρεπορτάζ του BBC στα βρετανικά bar που προσφέρουν ναργιλέ –ο οποίος κερδίζει σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία– αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι θαμώνες δεν έχουν επίγνωση των κινδύνων του.

«Δεν το βλέπεις ποτέ στις ειδήσεις, κανείς δε σου λέει «είναι απαίσιο, μην το κάνεις», δεν υπάρχει προπαγάνδα όπως με το τσιγάρο» δήλωσε μια νεαρή γυναίκα. «Αν η μητέρα μου με δει να καπνίζω ναργιλέ, δε θα το πάρει τόσο σοβαρά όσο αν κάπνιζα τσιγάρα» πρόσθεσε ένας Βρετανοπακιστανός.

Ο Paul Hooper, στέλεχος του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε στο BBC ότι πολύς κόσμος δε θεωρεί καν κάπνισμα τον ναργιλέ, και ότι η ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους του αποτελεί, μετά τις τελευταίες έρευνες, μέγιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο.

«Αλλά πώς επισημαίνεις τους κινδύνους στον ναργιλέ; Δεν είναι τόσο απλό όσο το να κολλήσεις μια ετικέτα στο πακέτο των τσιγάρων» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

Η είδηση στο BBC News
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2