Οι απίστευτοι λόγοι για τους οποίους παχαίνουμε

Πώς γίνεται να τρώμε υγιεινά, να κάνουμε τακτικά γυμναστική και παρ'όλα αυτά να παχαίνουμε; Πού κάνουμε το λάθος και πώς θα το διορθώσουμε; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν πέντε λόγους για τους οποίους παχαίνουμε, τους οποίους δεν είχαμε καν φανταστεί, και πέντε τρόπους για να αδυνατίσουμε.
Οι απίστευτοι λόγοι για τους οποίους παχαίνουμε
Να τρώμε παχυντικά φαγητά, να μην κάνουμε καθόλου γυμναστική και να παχαίνουμε είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και καθόλου ανησυχητικό. Οι υπόλοιποι, όμως, από εμάς που και υγιεινά τρώμε και τακτική γυμναστική κάνουμε, τι φταίμε και δεν χάνουμε ούτε ένα κιλάκι;

Σε αντίθεση με ό,τι φανταζόμαστε, οι επιπλέον θερμίδες δεν είναι πάντα ο μοναδικός υπαίτιος του περιττού μας βάρους. Διαιτολόγοι και διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως τα επιπλέον κιλά μπορεί να οφείλονται και σας άλλους, άσχετους με το φαγητό, παράγοντες που ούτε καν μπορούμε να τους φανταστούμε. Ποιοι είναι αυτοί;

1. Έλλειψη ύπνου

Όσο απίστευτο και να ακούγεται, το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα όταν ξεκουραζόμαστε. Οι διαιτολόγοι λένε πως όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά το σώμα μας αντιμετωπίζει ένα είδος «φυσιολογικού» στρες, το οποίο οδηγεί στο να αποθηκεύεται βιοχημικά περισσότερο λίπος.

Επίσης, όταν είμαστε κουρασμένοι ο οργανισμός μας δεν χειρίζεται το στρες σωστά και συχνά καταναλώνει τροφές σαν μέθοδο αντιμετώπισης αυτού του στρες. Όταν ξενυχτάμε για κάποια δουλειά μπορεί να καταφύγουμε σε παχυντικά σνακς, τα οποία -σαν φαύλος κύκλος- μας βαραίνουν και δε μπορούμε μετά να κοιμηθούμε.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να προσθέσετε λίγο παραπάνω χρόνο στον ύπνο σας και παρατηρήστε τα αποτελέσματα. Διατηρήστε την καλή φυσική σας κατάσταση και μία ισορροπημένη διατροφή και θα παρατηρήσετε πόσο καλύτερα θα κοιμάστε μετά από λίγο καιρό.

Μία σχετικά νέα μέθοδος που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν όσοι πιστεύουν ότι παχαίνουν εξαιτίας της έλλειψης ύπνου είναι η… ύπνωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ύπνωση (ή υπνοθεραπεία) είναι μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους απώλειας βάρους, γιατί βοηθά στη μείωση του στρες ενώ αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού, βοηθώντας σε καλύτερο μεταβολισμό. Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θεραπεία θα σας δώσουν εξειδικευμένοι ψυχολόγοι-υπνοθεραπευτές.

2. Στρες

Ο τρόπος ζωής μας είναι τέτοιος που απαιτεί από εμάς να κάνουμε περισσότερα, να είμαστε περισσότερα και να πετυχαίνουμε περισσότερα και αυτό δικαιολογημένα μας δημιουργεί άγχος. Επηρεάζει, όμως παράλληλα, τόσο τη διάθεση όσο και τα συναισθήματα μας, «πυροδοτώντας» ταυτόχρονα τη βιοχημική διαδικασία που θέτει το σώμα μας σας «λειτουργία επιβίωσης». Το σώμα μας αποθηκεύει «καύσιμα», επιβραδύνει το μεταβολισμό και αποβάλλει χημικά (κορτιζόλη, λεπτίνη και άλλες ορμόνες) που ευθύνονται συχνά για την παχυσαρκία στην κοιλιακή χώρα.

Πολύ άνθρωποι τρώνε για να αντιμετωπίσουν το στρες, αλλά φυσικά αυτό δεν βοηθάει καθόλου τη σιλουέτα τους μακροπρόθεσμα. Τα άτομα αυτά προτιμούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες γιατί οι υδατάνθρακες αυξάνουν τη σεροτονίνη του εγκεφάλου, χημική ουσία που χαλαρώνει το σώμα. Είναι ένας υποσυνείδητος τρόπος «αυτο-θεραπείας» που επιβαρύνει, όμως, το σώμα μας.

Για να αποφύγετε τα κιλά του στρες χρειάζεστε περισσότερο χρόνο χαλάρωσης και ξεκούρασης καθώς και τακτική άσκηση που «καίει» θερμίδες και μας βοηθά να αποβάλουμε τις τοξίνες από τον οργανισμό, χαλαρώνοντάς μας και χαρίζοντάς μας ευεξία.

Και σε αντίθεση με ό,τι φαντάζεστε, οι ειδικοί λένε πως δεν θα πρέπει να υποβάλλετε τον οργανισμό σας σε αυστηρή δίαιτα όταν βιώνετε μία περίοδο έντονου άγχους, γιατί η σοβαρή μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε βιοχημικά αποτελέσματα που όχι μόνο θα αυξήσουν το στρες σας αλλά και θα σας κάνουν να πεινάτε περισσότερο. Η γενικότερη ισορροπία, λοιπόν, διατροφής – άσκησης – τρόπου ζωής είναι το μαγικό κλειδί.

3. Κατανάλωση φαρμάκων

Αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική θεραπεία, παίρνετε π.χ. χάπια κατά της κατάθλιψης, κατά των ψυχολογικών διαταραχών, αντισυλληπτικά ή άλλες θεραπείες για τις ορμόνες, για την πίεση ή το διαβήτη, μπορεί να παίρνετε βάρος, το οποίο δεν αποκλείεται να φτάνει και τα 5 κιλά το μήνα. Θα το παρατηρήσετε αν πάρετε αυτό το βάρος ενώ ο τρόπος ζωής σας παραμένει ίδιος.

Οι γιατροί λένε πως το κάθε ένα από τα παραπάνω φάρμακα έχει διαφορετικά συμπτώματα. Μπορεί δηλαδή να αυξήσει το αίσθημα της πείνας, να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύεται το λίπος ή να αλλάξει τα επίπεδα της ινσουλίνης. Παράλληλα, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι διαφορετικά σε διαφορετικούς οργανισμούς.

Στην περίπτωση των αντικαταθλιπτικών, συγκεκριμένα, η αύξηση του βάρους μπορεί να μην οφείλεται καν σε παρενέργειες των χαπιών, αφού η βελτιωμένη διάθεση οδηγεί αναπόφευκτα και σε βελτιωμένη όρεξη για φαγητό. Ενώ άλλα χάπια επιβαρύνουν με κατακράτηση υγρών, εικονικό δηλαδή βάρος που χάνεται εύκολα όταν σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για αν θα πρέπει να διακόψετε την αγωγή επειδή σας παχαίνει.

Και αν δεν πρέπει να σταματήσετε την αγωγή, ενώ πρέπει ταυτόχρονα να τρώτε για να «αντέξει» το στομάχι σας όλα αυτά τα χάπια προτιμήστε τουλάχιστον φαγητά που, αν δεν αδυνατίζουν, θα σας βοηθήσουν, τουλάχιστον, να μην πάρετε επιπλέον βάρος, όπως: Τα φρούτα (κυρίως τα όξινα), τα λαχανικά (κυρίως τα πράσινα), τα όσπρια (προτιμότερο μαγειρεμένα ως σαλάτα), τα τρόφιμα ολικής άλεσης (στο ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα δημητριακά), το φρέσκο ψάρι (προτιμότερα τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα) και φροντίστε να πίνετε πολύ νερό και πράσινο τσάι.

4. Ασθένεια

Είναι επίσης πολύ πιθανό να παίρνετε βάρος επειδή αντιμετωπίζετε κάποια ασθένεια ή κάποια πάθηση, όπως για παράδειγμα ο υποθυρεοειδής. Η δυσλειτουργία της θυρεοειδούς ορμόνης μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό προκαλώντας ταυτόχρονα μείωση της όρεξης και αύξηση του βάρους. Αν, λοιπόν, νιώθετε συχνά κούραση, ληθαργία, πρήξιμο, βραχνάδα, αν δεν αντέχετε το κρύο, κοιμάστε πολύ, ή αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους, θα πρέπει να κάνετε ένα πολύ απλό τεστ που ελέγχει τη λειτουργεί της θυρεοειδούς.

Αλλά ακόμα κι αν υποφέρετε από διαταραχές του θυρεοειδούς, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μπορείτε και πάλι να χάσετε βάρος. Αρχικά θα πρέπει να γυμνάζεστε τακτικότερα από τους απολύτως υγιείς ανθρώπους και να επιδίδεστε, κατά προτίμηση, σε ασκήσεις με βάρη που θα αυξήσουν το μυϊκό σας ιστό βοηθώντας σας να αδυνατίσετε ευκολότερα. Αν ακολουθείτε κάποια θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (RAI) θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και ενδεχομένως να αναζητήσετε κάποια εναλλακτική θεραπεία, γιατί σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, πολλοί ασθενείς μετά τη συγκεκριμένη θεραπεία «έβαλαν» περισσότερο βάρος. Τέλος, θα πρέπει να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή πίνοντας πάρα πολύ νερό και τρώγοντας πολλές φυτικές ίνες.

5. Εμμηνόπαυση

Η κάθε γυναίκα βρίσκεται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης σε διαφορετική ηλικία, αλλά το σύνηθες είναι γύρω στα 40 με 50, όταν άλλωστε είναι και λιγότερο δραστήριες σε σχέση με τα νιάτα τους. Ο χρόνος φέρνει αναπόφευκτα και τη μείωση του μεταβολισμού μας, ενώ οι ορμονικές αλλαγές (κυρίως η μείωση των οιστρογόνων) μπορεί να προκαλέσουν πείνα, κατάθλιψη και δυσκολία στον ύπνο.

Τα οιστρογόνα, συγκεκριμένα, βοηθούν ώστε να μην παίρνουμε βάρος στο κάτω μέρος του σώματος και όταν αυτά αρχίζουν να εκλείπουν από τον οργανισμό το λίπος αποθηκεύεται όλο και περισσότερο στην κοιλιακή χώρα, εκεί δηλαδή που παχαίνουν συνήθως οι άνδρες.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αποφύγετε αυτή την κοιλίτσα είναι διατηρώντας και αυξάνοντας την καθαρή μυϊκή μάζα του οργανισμού, με συνδυασμό άσκησης που ενδυναμώνει τους μύες και διατροφής πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, και να διατηρήσετε έτσι τον καλό σας μεταβολισμό.

Για ακόμα πιο εμφανή αποτελέσματα, οι ειδικοί λένε πως κατά διάρκεια της εμμηνόπαυσης, που ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, πρέπει να μειώσετε και την πρόσληψη των θερμίδων κατά 200 με 400 μονάδες την ημέρα. Επίσης, επειδή η εμμηνόπαυση επηρεάζει και την ψυχολογία, προσπαθήστε να τρώτε μόνο όταν πεινάτε. Τέλος, μην απογοητεύεστε. Η περίοδος της εμμηνόπαυσης είναι μία από τις δυσκολότερες για όσες γυναίκες θέλουν να χάσουν βάρος, γι’αυτό μη βιάζεστε να δείτε γρήγορα αποτελέσματα. Φροντίστε να έχετε καλή διάθεση και ένα ισορροπημένο πρόγραμμα για να κάνετε μικρά αλλά σταθερά βήματα.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v