ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Υγεία ταξιδιωτών: Οδηγός για ασφαλείς διακοπές

Σωστή προετοιμασία, πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ατυχημάτων αποτελούν βασικά σημεία του σχεδιασμού οποιουδήποτε ταξιδιού. Ιδού ένας πρακτικός οδηγός για διακοπές χωρίς απρόοπτα.

Υγεία ταξιδιωτών: Οδηγός για ασφαλείς διακοπές

της Αναστασίας Μοσχοβάκη (*)

Πηγή: Iatronet.gr


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό Τουρισμού τουλάχιστον το 50% των ταξιδιωτών, ιδιαιτέρως αυτών που ταξιδεύουν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, αναφέρουν κάποιο πρόβλημα υγείας κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ή μετά την επάνοδο, οφειλόμενο στο ταξίδι.

Είναι σημαντικό λοιπόν εάν είστε ηλικιωμένος, χρονίως πάσχων, ή σχεδιάζετε να επιδοθείτε σε επίπονα σπορ κατά την διάρκεια της εκδρομής να εξεταστείτε ιατρικώς.

Οι πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ιδιαιτέρως, ενδέχεται να μην μπορούν να υποβληθούν σε πολύωρα αεροπορικά ταξίδια, λόγω της πτώσεως του οξυγόνου κατά την πτήση, ή να χρειαστούν χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου και ενισχυτική αγωγή κατά την πτήση.

Εάν είστε χρονίως πάσχων ή ηλικιωμένος καλό είναι να πάρετε στις χειραποσκευές σας πρόσφατο καρδιογράφημα , ενώ εάν πάσχετε από διαβήτη υπό ινσουλίνη και ταξιδεύετε μόνος σας καλό είναι να φέρετε ειδική περιχειρίδα, όπου αναγράφεται ο τύπος και η δόση της ινσουλίνης. Μην αμελήσετε τις ειδικές ενέσεις εάν πάσχετε από σοβαρές θανατηφόρες αλλεργίες.

Εκτός των εμβολίων που πρέπει να γίνονται αναλόγως προορισμού του ταξιδιού, σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως προορισμού είναι η διάρροια.

Για να προφυλαχτείτε από την διάρροια των ταξιδιωτών, μην καταναλώνετε ωμά, μισοψημένα τρόφιμα ή μαγειρεμένα τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές κατά τα ταξίδια σας. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό που σας προσφέρεται είναι ζεματιστό και καταναλώνετε εμφιαλωμένα ποτά και νερά.

Η κατάψυξη δεν φονεύει τα μικρόβια που προκαλούν διάρροια, επομένως να αποφεύγετε τα παγάκια που παρασκευάζονται από κοινό νερό ή είναι αμφιβόλου προελεύσεως.

Εάν ταξιδέψετε σε θερμά μέρη:

* Μην κυκλοφορείτε έξω κατά τις ώρες της υψίστης ηλιοφάνειας, δηλαδή από τις 11.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα.

* Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη άνω του 25

* Πίνετε πολλά υγρά

* Αποφεύγετε τα βαριά γεύματα

Πρώτες βοήθειες για τα θύματα του καύσωνα

* Πρέπει να μεταφέρετε το θύμα σε δροσερό μέρος, να του κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή να το δροσίσετε εάν δεν δύναται να κάνει μπάνιο, με βρεγμένα πανιά.

* Χαλαρώνετε την ζώνη και αφαιρείτε τα ρούχα του.

* Διαλύετε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε στο θύμα να πίνει αργά-αργά. Μην δίνετε υγρά εάν ο ασθενής κάνει εμετό ή εάν έχει υπνηλία ή μειωμένη εγρήγορση.

Δυστυχώς σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζουν έξαρση κατά την διάρκεια των ταξιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τα ατυχήματα.

Χρησιμοποιείτε απαραιτήτως προφυλακτικό κατά τις ερωτικές επαφές. Πρέπει να ξέρετε ότι τα περισσότερα ατυχήματα στις διακοπές αφορούν χρήστες μοτοσυκλέτας, οδικά ταξίδια κατά την νύχτα, πόση αλκοόλ και άτομα που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας. Αποφύγετε λοιπόν τα δίκυκλα, την υπερβολική χρήση οινοπνεύματος, τα νυχτερινά ταξίδια και χρησιμοποιείτε ανελλιπώς ζώνη στο αυτοκίνητο.

Στο φαρμακείο σας, στην εξοχή, καλό είναι να υπάρχουν:

* Γάζες αντισηπτικά και ελαστικός επίδεσμος. Σε περίπτωση τραύματος πρέπει να επικοινωνείτε με τους γιατρούς για αντιτετανικό ορό, εάν δεν έχετε εμβολιαστεί για τέτανο, εμβόλιο που καλό είναι να το κάνετε προ του ταξιδιού ανεξαρτήτως προορισμού.

* Χάπια για αλλεργία. Σε περιπτώσεις έντονων αλλεργικών καταστάσεων, ενδέχεται να χρειαστείτε και ένεση.

* Λοσιόν για τσιμπήματα από έντομα

* Ασπιρίνη και χάπια παρακεταμόλης

* Κρέμα για μύκητες

Πηγή: Iatronet.gr

(*) Η κ. Μοσχοβάκη είναι ειδική παθολόγος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2