Νικήστε το στρες... της ασφάλτου

Η υπερβολική κίνηση στους δρόμους, οι ασυνείδητοι οδηγοί και το στρες που μας βαραίνει καθημερινά, συμβάλλουν στην επιθετικότερη, άρα και επισφαλέστερη οδήγηση. Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, με κάποιες αποτελεσματικές τεχνικές χαλάρωσης μπορούμε να καταπολεμήσουμε το στρες της οδήγησης.
Νικήστε το στρες... της ασφάλτου

Πηγή: Iatronet.gr

Η καθημερινή μετάβαση στη δουλειά μας με το αυτοκίνητο αποδεικνύεται…περιπέτεια. Η έλλειψη χρόνου, το στρες και το κυκλοφοριακό πρόβλημα στις πόλεις μας ωθούν σε επιθετική συμπεριφορά όταν οδηγούμε. Αμέτρητα είναι τα περιστατικά…απείρου κάλους στα οποία γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά. Ωστόσο υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παραμένοντας…ακινητοποιημένοι στην κίνηση.

Ακόμα και ήρεμοι άνθρωποι, υποκύπτουν στην οργή που προκαλεί η…περιπέτεια της οδήγησης. Οι τσακωμοί με άλλους οδηγούς ή πεζούς είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα. Η κίνηση στους δρόμους αυξάνεται κάθε χρόνο όπως και ο χρόνος για να διανύσουμε μια απόσταση.

Σε έρευνα που έγινε στις Η.Π.Α φάνηκε ότι ποσοστό 40% των οδηγών αισθάνονται ότι οι άλλοι οδηγοί έχουν γίνει πιο επιθετικοί στη συμπεριφορά τους σε σχέση με το ποσοστό 30% που το πίστευε το 1997.

Όταν το στρες φτάνει σε υπερβολικό βαθμό, οι ειδικοί συνιστούν το διάλειμμα από την αγχωτική κατάσταση ή την άσκηση. Ωστόσο, στο αυτοκίνητο οι επιλογές είναι περιορισμένες. Το στρες μας καλεί ή να αντιδράσουμε ή να φύγουμε από τη στρεσογόνο κατάσταση. Επειδή όταν βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αυτοκίνητο, οι οδηγοί, δεν μπορούν να φύγουν και γίνονται επιθετικοί.

Πώς μπορεί όμως κάποιος να μην υποκύψει στην οργή, που οδηγεί και σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, όταν βρίσκεται στη θέση του οδηγού;

Αισθανθείτε άνετα

Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, Gerry Matthews, ο οποίος έχει μελετήσει τη συμπεριφορά των οδηγών, θεωρεί πως το να αισθάνεται άνετα ο οδηγός είναι μεγάλης σημασίας καθώς η κούραση έχει στενή σχέση με το στρες. Το στρες κουράζει και η κούραση φέρνει στρες.

Όπως προτείνει, θα πρέπει να ρυθμίζετε κατάλληλα τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου έτσι ώστε να μην κρυώνετε, θα πρέπει να έχετε τη γραβάτα σας χαλαρή, ενώ το κάθισμα θα πρέπει να είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να εξασφαλίζει άνετη στάση.

Αφαιρεθείτε—αλλά μόνο για λίγο

Αντί να πατάτε την κόρνα και να προσπαθείτε να κάνετε ’σφήνες’ ή χειρονομίες στους άλλους οδηγούς, θα μπορούσατε να σκεφτείτε ότι υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε παραγωγικά τον χαμένο αυτό χρόνο. Όπως προτείνει ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Στρες, Dr.Paul Rosch, η απαλή μουσική ή το ακουστικό υλικό-όπως εκμάθηση ξένων γλωσσών- αποτελούν ένα τρόπο να αποβάλλουν οι οδηγοί τη.. βαρεμάρα και την ενόχληση της οδήγησης. Ωστόσο προειδοποιεί ότι το να μιλάει κανείς στο κινητό τηλέφωνο είναι επικίνδυνο την ώρα της οδήγησης.

Πάρτε βαθιές αναπνοές

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στο διαλογισμό για να ωφεληθεί από τις βαθιές αναπνοές. Ο ψυχολόγος Rick Waranch, προτείνει να παίρνει κανείς 7 ή 8 αργές αναπνοές το λεπτό, από το διάφραγμα, αναπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα.

Μην κάνετε υποθέσεις

Μην θεωρείτε ότι κάποιος επίτηδες σας έκοψε το δρόμο, καθώς μπορεί να πρόκειται για κάποιον γιατρό που βιάζεται να φτάσει στο χειρουργείο για να σώσει μια ζωή και το γεγονός να μην αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητάς του που κατευθύνεται εναντίον σας, όπως μπορεί να πιστεύετε.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αποδίδουν μια συμπεριφορά στην προσωπικότητα του άλλου και όχι στη συγκεκριμένη κατάσταση. Το να υποθέτετε το χειρότερο ’σενάριο’ μόνο να προσθέσει μπορεί στο στρες που ήδη έχετε. Επιπλέον, πρέπει να θυμάστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι και σεις είστε ευάλωτος σε λάθη.

Σε έρευνα σχετικά με την αυτοαξιολόγηση του τρόπου οδήγησης φάνηκε ότι οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τις δικές τους ικανότητες.

Να σκέφτεστε την ευρύτερη εικόνα

Αλήθεια είναι τόσο σημαντικό το να αργήσετε 5 λεπτά ή το να αφήσετε να σας περάσει ένα αυτοκίνητο ή να μπει μπροστά σας; Η λογική σκέψη μπορεί να είναι δύσκολη σε τέτοιες καταστάσεις αλλά με λίγη εξάσκηση μπορεί να επιτευχθεί. Αρκεί να πείσετε τον εαυτό σας ότι η επιθετικότητα στην οδήγηση είναι κάτι βλακώδες, ανθυγιεινό και άσκοπο.

Να έχετε επίγνωση του εαυτού σας

Το να γνωρίζετε τους παράγοντες που σας προκαλούν στρες είναι το κλειδί για τον περιορισμό του, σύμφωνα με τον Dr.Matthews. Το να αποδεχτείτε ότι οι άλλοι οδηγοί είναι πέρα από τον έλεγχό σας μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά σας. Παράλληλα, καλό είναι να ξέρετε ότι η οδήγηση του αυτοκινήτου δίνει στον άνθρωπο τη λανθασμένη αίσθηση ότι είναι άτρωτος και προσθέτει ένα βαθμό ανωνυμίας, που οδηγεί στο να φέρονται άσχημα ακόμα και οι ’πιο σωστοί’. Το να επιδεικνύετε τη συνήθη ευγένεια που δείχνετε στους μαγαζάτορες όταν βρίσκεστε στο δρόμο, μπορεί να κάνει την οδήγηση στην κίνηση λιγότερο επιθετική και ίσως και με μεγαλύτερη συνεργασία.

Πηγή: Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v