ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Δροσερή αναπνοή: Εξασφαλίστε την... μόνιμα!

Ένας από τους πλέον αστάθμητους ανασταλτικούς παράγοντες της κοινωνικής ζωής και εικόνας είναι αναμφισβήτητα η δυσάρεστη αναπνοή. Και το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές το πρόβλημα δε γίνεται αντιληπτό -ή δεν υπάρχει κανένα μέσο διαθέσιμο για την αντιμετώπισή του την κρίσιμη στιγμή. Πριν καταφύγετε στις προσωρινές λύσεις spray και άλλων ”επαναστατικών μεθόδων” διαβάστε τις συμβουλές της ειδικού για τη μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δροσερή αναπνοή: Εξασφαλίστε την... μόνιμα!

της Μαίρης Σπαντιδέα (*)

Πηγή: Iatronet.gr

Θα σας έχει τύχει σίγουρα να μιλάτε με κάποιο άτομο που έχει δυσάρεστη αναπνοή. Εσείς όμως πόσο σίγουροι είστε για το ότι δεν έχετε το ίδιο πρόβλημα;

Κατά καιρούς οι περισσότεροι από μας υποφέρουμε από κακοσμία του στόματος. Η συνηθέστερη αιτία για αυτό είναι τα δόντια μας, την περιποίηση και τον έλεγχο των οποίων συχνά παραμελούμε.

Έτσι λοιπόν πριν κάποιος έχει την ευγένεια να σας το πει βεβαιωθείτε ότι το στόμα σας μοσχομυρίζει ακολουθώντας τις κάτωθι οδηγίες για δροσερή αναπνοή.

Αν και δυσάρεστη αναπνοή κατά καιρούς μπορεί να έχουμε όλοι μας, εν τούτοις να ξέρετε ότι θα είστε ο τελευταίος που θα το μάθετε εκτός αν κάποιο κοντινό κι αγαπημένο σας πρόσωπο σας βοηθήσει να το προσέξετε.

Η μέθοδος της αναπνοής μέσα στις κλειστές σας χούφτες και η προσπάθεια μετά να τις μυρίσετε ίσως να μην είναι η πιο καλή και ασφαλής καθώς μπορεί να έχετε φάει μεγάλες ποσότητες σκόρδου και να μην το μυρίσετε. Γι’ αυτό αποφύγετε αυτήν την μέθοδο ελέγχου της αναπνοής σας πριν πάτε σε κάποια συνέντευξη για να σας προσλάβουν σε δουλειά ή πριν το πρώτο σας ραντεβού. Ο μόνος σίγουρος τρόπος να γνωρίζετε είναι να ρωτήσετε κάποιο δικό σας πρόσωπο ”Μήπως μυρίζει η αναπνοή μου”;

Ένας κοντινός συνομιλητής με βαριά κακοσμία δεν είναι κάτι που ξεχνιέται εύκολα και ίσως έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας να οπισθοχωρεί σε μία αναπόφευκτη συνομιλία με ένα τέτοιο πρόσωπο. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι μήπως και εμείς προκαλούμε τα ίδια προβλήματα σε κάποιον άλλον. Η απάντηση είναι να μάθουμε τι κάνει την αναπνοή μας δυσάρεστη και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε.

Συνηθέστερη αιτία κακοσμίας του στόματος

Ο συνηθέστερος τύπος κακοσμίας του στόματος είναι η πρωινή κακοσμία πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας ή φάμε ή πιούμε κάτι. Αυτό συμβαίνει σε 9 στους 10 από μας και έτσι θα πρέπει να θεωρείται τον εαυτό σας πολύ τυχερό αν αυτό δεν σας συμβαίνει.

Η πρωινή κακοσμία προκαλείται από το σάλιο που στεγνώνει στο στόμα μας κατά την διάρκεια του ύπνου. Υπολείμματα τροφών, σάλιο και αίμα αν δεν απομακρυνθούν μετατρέπονται σε θειώδεις ουσίες, προκαλώντας τη δυσάρεστη οσμή. Αυτός ο τύπος της κακοσμίας είναι προσωρινός και εξαφανίζεται μόλις πιείτε ή φάτε κάτι ή αν καθαρίσετε τα δόντια σας.

Είναι πολύ πιθανό να θεωρείτε ότι το είδος της τροφής ή του ποτού που καταναλώσατε είναι συνήθως η αιτία της κακοσμίας του στόματός σας. Στην πραγματικότητα όμως μόνο το 10% των περιπτώσεων κακοσμίας ξεκινάει από το στομάχι σας μια και ο οισοφάγος είναι ένας κλειστός σωλήνας ο οποίος κρατάει τα αέρια που παράγονται στο στομάχι χωρίς να τους επιτρέπει να φθάνουν στο στόμα. Έτσι το υπόλοιπο 90% των περιπτώσεων της στοματικής κακοσμίας οφείλεται στην ανάπτυξη βακτηριδίων στην στοματική σας κοιλότητα.

Αν δεν καθαρίζετε τα δόντια σας τακτικά και σωστά τότε μικροσκοπικά κομματάκια τροφών μένουν σφηνωμένα μεταξύ των δοντιών. Αν τα κομματάκια αυτά δεν απομακρυνθούν και παραμείνουν εξελίσσονται λόγω της αποσύνθεσης που υφίστανται σε πολύ δυσάρεστα στην οσμή συστατικά. Επίσης, αν τα ούλα σας αιμορραγούν συχνά όταν καθαρίζετε τα δόντια σας τότε και αυτό μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση κακοσμίας. Ευτυχώς για όλα αυτά υπάρχουν λύσεις, που είναι:

* Αποτελεσματικό και τακτικό βούρτσισμα. Είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσετε τα ούλα και τα δόντια σας υγιή καθώς και την αναπνοή σας δροσερή και φρέσκια. Αν το κάνετε σωστά το βούρτσισμα θα σας πάρει 3 έως 4 λεπτά. Να θυμάστε να φροντίζετε και τα πίσω δόντια όσο και τα μπροστινά.

* Φροντίστε να απομακρύνετε και την πλάκα που αναπτύσσεται ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα. Αν τα ούλα σας αιμορραγούν ελαφρά είναι προτιμότερο να συνεχίσετε να τα βουρτσίζετε μια και η απομάκρυνση όλης της πλάκας είναι ο μόνος τρόπος να αποκαταστήσετε την υγειά των ούλων σας.

* Θυμηθείτε να αλλάζετε τη βούρτσα σας τακτικά ώστε να είναι αποτελεσματική. Τρεις ή τέσσερις μήνες είναι ένα φυσιολογικό διάστημα για αλλαγή βούρτσας.

* Οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν ότι το βούρτσισμα μόνο του δεν αρκεί για την απομάκρυνση κάθε υπολείμματος τροφής από τα δόντια μας καθώς η οδοντόβουρτσα μπορεί να φθάσει μόνο τις τρεις από τις πέντε επιφάνειες των δοντιών μας. Για να καθαρίστε τα μεταξύ των δοντιών διάστημα ιδιαίτερα αν αυτά είναι συνωστισμένα ή καβαλάει το ένα το άλλο υπάρχει μόνο ένας τρόπος, το οδοντικό νήμα. Οι περισσότεροι το απορρίπτουν σκεπτόμενοι ότι είναι μπελάς και σπατάλη χρόνου. Σχεδόν οι μισοί από μας το έχουν δοκιμάσει, ενώ μόνο ένας στους 10 το χρησιμοποιεί σωστά. Αν το χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά προτιμήστε το παχύτερο που είναι ευκολότερο στην χρήση.

* Να επισκέπτεσθε τον οδοντογιατρό σας μια φορά κάθε εξάμηνο για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών σας. Αν τα ούλα και τα δόντια σας είναι σε καλή κατάσταση αυτό θα αντανακλάται και στην αναπνοή σας.

* Αν φοράτε οδοντοστοιχίες (μασέλες) βεβαιωθείτε ότι τις καθαρίζετε καλά κάθε μέρα γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα έχετε άσχημη αναπνοή. Επίσης πολύ σχολαστικά πρέπει να καθαρίζουν τα δόντια τους όσοι φορούν ορθοδοντικά άγκιστρα γιατί τροφές σφηνώνονται μεταξύ των αγκίστρων και εκτός της κακοσμίας μπορεί να προκαλέσουν και τερηδόνα στα δόντια.

* Καθώς η κύρια αιτία της δυσάρεστης αναπνοής είναι το στάσιμο σάλιο και τα υπολείμματα τροφών ο απλούστερος τρόπος για στιγμιαία βελτίωση είναι να ξεπλυθεί το στόμα με άφθονο νερό. Βέβαια τα αποτελέσματα αυτά θα κρατήσουν πολύ λίγο χρόνο γιατί δε θα εξουδετερωθούν τα βακτηρίδια που προκαλούν τις δυσάρεστες οσμές.

* Μια πιο μακροχρόνια λύση είναι να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό αντισηπτικό στοματόπλυμα το οποίο θα βοηθήσει να μειωθεί ο αριθμός των βακτηριδίων. Υπάρχουν πολλά ώστε να μπορείτε να διαλέξετε και μερικά ισχυρίζονται πως είναι αποτελεσματικά για μερικές ώρες. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιούνται δύο φορές την ημέρα μετά το βούρτσισμα των δοντιών.

* Ένα απλό αποστηματικό στοματόπλυμα που δεν έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες ενεργεί καλύπτοντας τις οσμές του στόματος. Αυτό όμως είναι αποτελεσματικό για λίγο χρόνο καθώς δεν αγγίζει τη ρίζα του προβλήματος που είναι τα βακτηρίδια. Για αυτό είναι προτιμότερη η χρήση ενός στοματοπλύματος με αντιβακτηριακή δράση.

Ο λόγος που κάποιοι οδοντίατροι δε συνιστούν εύκολα τη χρήση των στοματοπλυμάτων είναι επειδή φοβούνται ότι κάποιοι θα δουν αυτά τα υγρά σαν μία γρήγορη εναλλακτική λύση στο βούρτσισμα. Όμως η χρήση των στοματοπλυμάτων χωρίς προηγούμενο βούρτσισμα δεν έχει αποτελέσματα παρά μόνο πολύ πρόσκαιρα.

Σπανιότερες αιτίες κακοσμίας του στόματος

Η κακή αναπνοή δεν προκαλείται πάντα από φτωχή στοματική υγιεινή ή αντικοινωνικές συνήθειες διατροφής, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Για παράδειγμα οι διαβητικοί παράγουν ουσίες που ονομάζονται κετόνες και οι οποίες απεκκρινόμενες από τους πνεύμονες προκαλούν μία δυσάρεστη οσμή.

Άτομα επίσης που πάσχουν από μερικές αρρώστιες του συκωτιού έχουν μία χαρακτηριστική δυσοσμία στην αναπνοή τους γνωστή σαν ηπατική απόπνοια. Μερικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή, όπως τα ηρεμιστικά που περιέχουν ένυδρο χλωράλη και τα οποία αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω των πνευμόνων.

Άλλες αιτίες κακοσμίας του στόματος είναι:

* Φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα όπως έλκη, φαρυγγίτιδα, περιοδοντικές ασθένειες και ουλίτιδα.

* Αναπνευστικά προβλήματα όπως βρογχίτιδα και ιγμορίτιδα.

* Πεπτικά προβλήματα όπως δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα στοματόπλυμα ή spray αλλά τα αποτελέσματα θα είναι βραχυχρόνια. Για μακροχρόνια βελτίωση πρέπει να θεραπευθεί η αιτία, πράγμα που σημαίνει βοήθεια από το γιατρό ή τον οδοντογιατρό σας.

Σκεφθείτε πριν φάτε, πιείτε ή καπνίσετε

Το σκόρδο βέβαια νοστιμίζει το φαγητό σας αλλά τα αποτελέσματα του στην αναπνοή σας μπορεί να σας κάνουν εξαιρετικά δυσάρεστους. Η μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή κάποιου είναι χαρακτηριστική και μπορεί να διαρκέσει και δύο μέρες. Ο λόγος που το σκόρδο έχει αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ότι απορροφάται από το αίμα και αποβάλλεται μέσω των πνευμόνων.

Τα ίδια αποτελέσματα στην αναπνοή μπορεί να έχουμε και μετά την κατανάλωση τροφών πολύ πικάντικων με μεγάλες ποσότητες καρυκευμάτων όπως το κάρυ, τα κρεμμύδια καθώς και το αλκοόλ.

Οι καπνιστές είναι πολύ πιθανόν να έχουν δυσάρεστη αναπνοή καθώς η νικοτίνη εν μέρει απεκκρίνεται μέσω των πνευμόνων. Να λοιπόν ακόμα ένας καλός λόγος για να κόψετε το κάπνισμα.

Για αυτού του είδους τις κακοσμίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στοματόπλυμα ή ένα spray και μία τσίχλα όμως μόνο για πρόσκαιρο αποτέλεσμα.

Συμβουλές για άμεση βοήθεια

* Κρατάτε πάντα μαζί σας μία οδοντόβουρτσα και ένα μικρό σωληνάριο οδοντόκρεμας έτσι ώστε να μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας αν φάτε κάτι έξω ή αν απλώς θελήσετε να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

Χρησιμοποιείστε κάποιο spray ή μία καραμέλα ειδικά αν ξαφνικά νιώστε την ανάγκη να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

* Μασήστε κάποια από τις κυκλοφορούσες παστίλιες ή τσίχλες actizol που βοηθούν να απορροφώνται οι οσμές των φαγητών, των τσιγάρων και των ποτών.

* Για να ουδετεροποιήσετε την πλάκα και να αυξήσετε τη ροή του σάλιου μετά τα γεύματα μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

* Κάντε πλύση με αλατόνερο ή αντισηπτικό διάλυμα για να μειώσετε τα βακτηρίδια.

Πηγή: Iatronet.gr

(*) Η κ. Σπαντιδέα είναι χειρούργος οδοντίατρος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v