Lifting προσώπου: Γυρνώντας πίσω το χρόνο

Σε ποιές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί το lifting προσώπου, ποια προβλήματα αντιμετωπίζει, πώς θα προετοιμαστείτε για την επέμβαση και τι πρέπει να προσέξετε μετά από αυτή; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη μέθοδο που γυρίζει πίσω το χρόνο, πριν πάρετε τη... μεγάλη απόφαση.
Lifting προσώπου: Γυρνώντας πίσω το χρόνο

του Παναγή Γεωργίου (*)

Πηγή: Iatronet.gr

Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, οι επιπτώσεις της βαρύτητας, η έκθεση στον ήλιο και το στρες της καθημερινής ζωής φαίνονται στο πρόσωπό του. Σχηματίζονται βαθιές ρυτίδες μεταξύ της μύτης και του στόματος, η γραμμή του σαγονιού χαλαρώνει, ενώ γύρω από τον λαιμό εμφανίζονται πτυχές και συσσωρεύεται λίπος.

Το λίφτινγκ προσώπου (ο επιστημονικός όρος είναι ρυτιδεκτομή) δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία γήρανσης. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να ”γυρίσει πίσω το ρολόι”, βελτιώνοντας τα πιο εμφανή σημεία της γήρανσης, αφαιρώντας το περιττό λίπος, τεντώνοντας τους υποκείμενους μύες και αναδιαμορφώνοντας ένα πιο νεανικό δέρμα στο πρόσωπο και το λαιμό.

Το λίφτινγκ προσώπου μπορεί να γίνει μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις όπως λίφτινγκ στο μέτωπο, χειρουργική των βλεφάρων ή ρινοπλαστική.

Εάν σκέφτεστε να κάνετε λίφτινγκ προσώπου, αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα βασικά για την επέμβαση, όπως που μπορεί να βοηθήσει, πώς γίνεται και ποια αποτελέσματα μπορείτε να αναμένετε. Δεν θα απαντήσει σε όλα σας τα ερωτήματα, καθώς πολλά εξαρτώνται από τις ανάγκες κάθε ασθενή χωριστά και από τον κάθε χειρουργό. Παρακαλούμε απευθυνθείτε στον χειρουργό σας για οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για λίφτινγκ προσώπου

Καλύτεροι υποψήφιοι για λίφτινγκ προσώπου είναι άνδρες ή γυναίκες των οποίων το πρόσωπο και ο λαιμός έχουν αρχίσει να δείχνουν σημεία χαλάρωσης, αλλά το δέρμα έχει ακόμα κάποια ελαστικότητα και των οποίων η δομή των οστών είναι δυνατή και καλοσχηματισμένη. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ηλικίας 40 ως 60 ετών, αλλά λίφτινγκ προσώπου μπορεί επίσης να γίνει με επιτυχία και σε άτομα ηλικίας 70 έως και 80 ετών.

Το λίφτινγκ προσώπου θα σας δώσει μια πιο νεανική και φρέσκια όψη, ενώ μπορεί να τονώσει επίσης την αυτοπεποίθησή σας. Δεν μπορεί όμως να σας δώσει μία εντελώς διαφορετική όψη, ούτε μπορεί να σας χαρίσει και πάλι την υγεία και τη ζωτικότητα των νεανικών σας χρόνων. Πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά ποιες είναι οι προσδοκίες σας και συζητείστε τις με τον χειρουργό σας.

Το λίφτινγκ προσώπου μπορεί να βελτιώσει τις βαθιές ρυτίδες στα μάγουλα καθώς και τη χαλάρωση του δέρματος γύρω από τον λαιμό που παρατηρείται με τη γήρανση.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις εμπεριέχουν κάποιο βαθμό αβεβαιότητας και κινδύνου.Όταν το λίφτινγκ προσώπου πραγματοποιείται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, οι επιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως ελαφρές. Παρ’ όλα αυτά, όλοι είμαστε διαφορετικοί σε ανατομία, φυσικές αντιδράσεις και ικανότητες ανάρρωσης, ενώ το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ απόλυτα προβλέψιμο.

Στις επιπλοκές που μπορεί να εμφανισθούν περιλαμβάνεται αιμάτωμα (συγκέντρωση αίματος κάτω από το δέρμα που πρέπει να αφαιρεθεί από τον χειρουργό), τραυματισμός των νεύρων που ελέγχουν τους μύες του προσώπου (συνήθως προσωρινός), λοίμωξη και αντιδράσεις στην αναισθησία. Στους καπνιστές μπορεί να παρατηρηθεί μη-ικανοποιητική επούλωση του δέρματος.

Μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους ακολουθώντας προσεκτικά τις συμβουλές του χειρουργού σας τόσο πριν, όσο και μετά την επέμβαση.

Προγραμματίζοντας την επέμβασή σας

Το λίφτινγκ προσώπου είναι μία πολύ εξατομικευμένη επέμβαση. Στην πρώτη σας επίσκεψη στον χειρουργό, αυτός/ή θα αξιολογήσει το πρόσωπό σας, το δέρμα, όπως και τον υποκείμενο οστικό σκελετό και θα συζητήσει μαζί σας για τους στόχους της επέμβασης.

Ο χειρουργός θα σας ρωτήσει αν έχετε τυχόν κλινικές παθήσεις που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση, όπως υπέρταση, προβλήματα θρόμβωσης του αίματος ή τάση για δημιουργία υπερτροφικών ουλών.

Μην παραλείψετε να πείτε στον χειρουργό σας αν καπνίζετε ή παίρνετε κάποια φάρμακα, ιδιαίτερα ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος.

Εάν αποφασίσετε να κάνετε λίφτινγκ προσώπου, ο χειρουργός θα σας εξηγήσει τις τεχνικές και το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιήσει, θα σας πει πού θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και ποιο θα είναι το κόστος και οι κίνδυνοι που ίσως συνεπάγεται. Μη διστάσετε να κάνετε στον ιατρό σας ερωτήσεις, ιδιαίτερα σχετικά με τις προσδοκίες και τις ανησυχίες σας σχετικά με το αποτέλεσμα.

Η προετοιμασία για την επέμβασή σας

Ο χειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμασθείτε για την επέμβαση, οδηγίες για τη διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη λήψη ή την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων. Εάν ακολουθήσετε πιστά αυτές τις οδηγίες, η επέμβασή σας θα πραγματοποιηθεί με πιο ομαλό τρόπο.

Εάν καπνίζετε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταματήσετε τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες πριν και μετά την επέμβαση. Το κάπνισμα εμποδίζει τη ροή του αίματος στο δέρμα και μπορεί να επηρεάσει την επούλωση των περιοχών όπου έγιναν τομές.

Εάν τα μαλλιά σας είναι πολύ κοντά, ίσως θα ήταν καλό να τα μακρύνετε πριν την επέμβαση ώστε να είναι αρκετά μακριά για να καλύπτουν τις ουλές, ενώ θα επουλώνονται.

Είτε κάνετε το λίφτινγκ προσώπου ως εξωτερικός είτε ως εσωτερικός ασθενής, θα πρέπει να κανονίσετε να σας μεταφέρει κάποιος στο σπίτι σας μετά την επέμβαση με το αυτοκίνητο και να σας βοηθήσει, εάν χρειαστεί, για 1-2 ημέρες.

Πού θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση

Το λίφτινγκ προσώπου μπορεί να γίνει στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, σε χειρουργικό κέντρο μονοήμερης νοσηλείας ή σε νοσοκομείο. Συνήθως ο ασθενής δεν εισάγεται κανονικά, αλλά ορισμένοι χειρουργοί προτιμούν να νοσηλεύσουν τον ασθενή για μία ημέρα όταν χρησιμοποιούν γενική αναισθησία. Μετά την επέμβαση θα πρέπει να παρακολουθούνται ορισμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση, ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως χρειασθεί μία σύντομη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Τύποι αναισθησίας

Τα περισσότερα λίφτινγκ προσώπου γίνονται με γενική αναισθησία. Σε αυτή την περίπτωση, θα κοιμάστε σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Ορισμένοι χειρουργοί προτιμούν τη τοπική αναισθησία, σε συνδυασμό με ένα ηρεμιστικό που θα σας χαλαρώσει. Θα είστε ξύπνιος, αλλά χαλαρωμένος και το πρόσωπό σας δεν θα αισθάνεται τον πόνο. (Όμως, μπορεί να αισθανθείτε κάποιο τράβηγμα ή παροδική ενόχληση).

Η επέμβαση

Το λίφτινγκ προσώπου διαρκεί μερικές ώρες ή λίγο περισσότερο εάν υποβάλλεστε σε περισσότερες της μίας επεμβάσεις. Για τις επεμβάσεις διαρκείας, ορισμένοι χειρουργοί μπορεί να χωρίσουν την επέμβαση στα δύο.

Κάθε χειρουργός προσεγγίζει την επέμβαση με τον δικό του τρόπο. Ορισμένοι ολοκληρώνουν τη μία πλευρά του προσώπου πρώτα, ενώ άλλοι μετακινούνται διαρκώς από τη μια πλευρά στην άλλη. Η ακριβής θέση των τομών και η σειρά των διαφόρων ενεργειών εξαρτώνται από τη δομή του προσώπου σας και την τεχνική του χειρουργού σας.

Οι τομές συνήθως ξεκινούν πάνω από τη γραμμή των μαλλιών στους κροτάφους, ακολουθούν τη φυσική γραμμή μπροστά από το αυτί, προχωρούν πίσω από τον λοβό στην πτυχή που βρίσκεται πίσω από το αυτί και συνεχίζεται μέσα στα μαλλιά του πίσω μέρους του κεφαλιού. Εάν χρειάζεται δουλειά στον λαιμό, μπορεί επίσης να γίνει μία τομή κάτω από το σαγόνι.

Ο ιστοί και οι μύες του προσώπου και του λαιμού μπορούν να χωρισθούν. Μπορεί να αφαιρεθεί κάποιο ποσοστό λίπους ή να αναρροφηθεί, ενώ μπορούν να τεντωθούν οι υποκείμενοι μύες.

Συνήθως, ο χειρουργός ξεχωρίζει το δέρμα από το λίπος και τους μύες που υπάρχουν από κάτω. Το λίπος μπορεί να αφαιρεθεί σε κάποιον βαθμό ή να αναρροφηθεί γύρω από τον λαιμό και το σαγόνι για να βελτιωθεί το περίγραμμα. Ο χειρουργός στη συνέχεια τεντώνει τον υποκείμενο μυ και τη μεμβράνη, τραβά το δέρμα προς τα πίσω και αφαιρεί το περιττό. Τα ράμματα συγκρατούν στη θέση τους τα στρώματα του ιστού και κλείνουν τις τομές. Στο κρανίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν μεταλλικά κλιπ. Αφού τεντωθούν οι εν τω βάθει ιστοί, το περιττό δέρμα τραβιέται προς τα πίσω, μειώνεται σε όγκο και συγκρατείται με τα ράμματα.

Μετά την επέμβαση, μπορεί να τοποθετηθεί προσωρινά ένας μικρός, λεπτός σωλήνας κάτω από το δέρμα πίσω από το αυτί σας για να παροχετεύει τυχόν αίμα που μπορεί να συγκεντρωθεί εκεί. Ο χειρουργός μπορεί επίσης να τυλίξει χαλαρά το κεφάλι σας με επιδέσμους για να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις εκχυμώσεις και το οίδημα.

Μετά την επέμβασή σας

Συνήθως δεν παρατηρείται δυσφορία μετά την επέμβαση. Εάν αισθανθείτε δυσφορία, αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί με αναλγητικά φάρμακα που θα σας συστήσει ο χειρουργός σας. (Θα πρέπει να ειδοποιήσετε αμέσως τον χειρουργό σας αν αισθανθείτε σοβαρό ή επίμονο πόνο ή παρατηρήσετε ξαφνικό οίδημα στο πρόσωπό σας). Ένα σχετικό μούδιασμα του δέρματος είναι φυσιολογικό. Θα υποχωρήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες.

Ο ιατρός μπορεί να σας συστήσει να κρατάτε το κεφάλι σας ανασηκωμένο και να κινείστε όσο το δυνατόν λιγότερο για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση για να διατηρηθεί το οίδημα στο ελάχιστο.

Εάν σας τοποθετήθηκε σωλήνας παροχέτευσης, αυτός θα αφαιρεθεί 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση.

Όταν χρησιμοποιούνται επίδεσμοι, συνήθως αφαιρούνται μετά από 1-5 ημέρες. Μην εκπλαγείτε από το ωχρό, μελανιασμένο και πρησμένο πρόσωπο που θα δείτε. Να θυμάστε ότι σε μερικές εβδομάδες, η όψη σας θα είναι απόλυτα φυσιολογική.

Τα περισσότερα από τα ράμματά σας θα αφαιρεθούν μετά από περίπου πέντε ημέρες. Το κρανίο σας ίσως χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί, ενώ τα ράμματα ή τα μεταλλικά κλιπ στη γραμμή των μαλλιών σας μπορεί να παραμείνουν για μερικές ημέρες ακόμα.

Οι περισσότερες από τις ουλές θα είναι κρυμμένες στα μαλλιά σας και στις φυσικές πτυχές του δέρματός σας.

Η επιστροφή στα φυσιολογικά

Θα μπορείτε να είστε όρθιοι σε 1-2 ημέρες, αλλά να φροντίσετε να μην κουράζεστε την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το πρόσωπο και τα μαλλιά σας καθώς το δέρμα σας θα είναι ευαίσθητο και μουδιασμένο, ενώ μπορεί να μην αντιδρά φυσιολογικά στην αρχή.

Ο χειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα επιστρέψετε σταδιακά σε όλες τις συνηθισμένες δραστηριότητές σας. Στις οδηγίες αυτές θα περιλαμβάνονται τα εξής : Αποφύγετε την έντονη άσκηση, όπως το σεξ, τις δουλειές του σπιτιού, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες (μπορείτε όμως να περπατάτε και να κάνετε ήπιες διατάσεις).

Αποφύγετε το αλκοόλ, τα ατμόλουτρα και τη σάουνα για αρκετούς μήνες. Πάνω απ’ όλα να ξεκουράζεστε πολύ και να δώσετε την ευκαιρία στο σώμα σας να αφιερώσει την ενέργειά του στην επούλωση.

Στην αρχή, το πρόσωπό σας μπορεί να έχει παράξενη όψη και να το αισθάνεστε κάπως περίεργα. Τα χαρακτηριστικά σας θα είναι παραμορφωμένα από το οίδημα, οι κινήσεις του προσώπου θα είναι σχετικά περιορισμένες και θα αισθάνεστε άσχημα για τις ουλές σας. Κάποιες εκχυμώσεις μπορεί να διαρκέσουν για 2-3 εβδομάδες και ίσως να κουράζεστε εύκολα.

Είναι φυσιολογικό κάποιοι ασθενείς να αισθάνονται απογοητευμένοι και να παρουσιάσουν κατάθλιψη στην αρχή.

Ως την τρίτη εβδομάδα, θα φαίνεστε και θα αισθάνεστε πολύ καλύτερα. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους περίπου 10 ημέρες ως 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Εάν το χρειάζεστε, ειδικό καλυπτικό μέικαπ μπορεί να καλύψει τις περισσότερες εκχυμώσεις που δεν έχουν υποχωρήσει.

Η νέα σας όψη

Είναι πολύ πιθανό να μείνετε ικανοποιημένοι από το λίφτινγκ προσώπου σας, ιδιαίτερα εάν γνωρίζετε ότι τα αποτελέσματα δεν γίνονται αμέσως εμφανή. Ακόμα και μετά την υποχώρηση του οιδήματος και των εκχυμώσεων, τα μαλλιά γύρω από τους κροτάφους σας μπορεί να είναι λεπτά και μπορεί να αισθάνεστε το δέρμα σας ξηρό και τραχύ για αρκετούς μήνες.

Οι άνδρες μπορεί να χρειασθεί να ξυρίζονται σε καινούργια σημεία - στον αυχένα και στα αυτιά, όπου έχουν μετακινηθεί περιοχές με γένια και αναπτυσσόμενο δέρμα.

Θα έχετε κάποιες ουλές από το λίφτινγκ προσώπου, αλλά συνήθως αυτές κρύβονται μέσα στα μαλλιά σας ή στις φυσικές πτυχές του προσώπου και των αυτιών σας. Σε αυτή την περίπτωση, θα ξεθωριάσουν με τον χρόνο και μόλις που θα φαίνονται.

Μετά την επέμβαση, θα εμφανισθείτε στον κόσμο με ένα πιο φρέσκο και νεανικό πρόσωπο

Το λίφτινγκ προσώπου δεν σταματά τον χρόνο. Το πρόσωπό σας θα συνεχίσει να μεγαλώνει με τον καιρό και θα θελήσετε να επαναλάβετε την επέμβαση μία ή περισσότερες φορές, ίσως 5 ή 10 χρόνια αργότερα. Αλλά από μια άλλη άποψη, οι επιδράσεις ακόμα και ενός μόνο λίφτινγκ έχουν διάρκεια. Αρκετά χρόνια αργότερα θα εξακολουθείτε να έχετε καλύτερη όψη από ό,τι αν δεν είχατε υποβληθεί ποτέ σε λίφτινγκ προσώπου.

Πηγή: Iatronet.gr

(*) Ο κ. Γεωργίου είναι MD, PhD, EBOPRAS, Πλαστικός Χειρουργός

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v