Πρέπει να βάζω αντηλιακό και όταν έχει συννεφιά;

Κάλυψε ένα συννεφάκι τον ήλιο, δε νιώθεις το δέρμα σου να καίγεται, οπότε λες να μη βάλεις αντηλιακό; Κακώς.
Πρέπει να βάζω αντηλιακό και όταν έχει συννεφιά;
Μη νομίζεις, σε νιώθουμε. Το ξέρουμε πως είναι βαρετό να αλείφεσαι κάθε δύο ώρες με αντηλιακό, ειδικά όταν είσαι σε αμμουδερή παραλία οπότε κάνεις παράλληλα και απολέπιση. Και ξέρουμε επίσης πως τα αντηλιακά είναι ακριβά, και η ελαφριά συννεφιά σε βάζει σε πειρασμό να κάνεις λίγη οικονομία. Δεν πρέπει, όμως. Ο ήλιος είναι εξίσου επικίνδυνος και όταν δεν τον νιώθεις να σου τσουρουφλά το δέρμα. Και μάλιστα, δεν είναι μόνο το έγκαυμα που καραδοκεί, είναι και πολλές πιο σοβαρές, και πολύ πιο μόνιμες, βλάβες στο δέρμα.

Το 80% της ακτινοβολίας UV διαπερνά τα σύννεφα σαν να μην υπάρχουν, όπως εξηγεί ο δερματολόγος Μάρκος Μιχελάκης στο Iatronet.gr

«Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι επικίνδυνη χειμώνα-καλοκαίρι, ακόμα και τις μέρες με συννεφιά», λέει ο ίδιος, και προσθέτει: «Μάλιστα όσο πιο κοντά στις μεσημεριανές ώρες βρίσκεται κάποιος σε υπαίθριους χώρους, τόσο περισσότερο εκτίθεται στην ακτινοβολία αυτή και τόσο περισσότερες βλάβες υφίσταται το δέρμα του. Οι βλάβες μπορεί να φθάσουν μέχρι το ηλιακό έγκαυμα, κυρίως σε όσους εργάζονται σε υπαίθριους χώρους, κατοικούν σε μεγάλο υψόμετρο ή/και παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας (π.χ. δίπλα στη θάλασσα ή στα χιόνια). Ο ίδιος κίνδυνος απειλεί και τους λάτρεις των χειμερινών σπορ».

Όπως εξηγεί ο δρ. Μιχελάκης, υπάρχουν τρία είδη υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Από αυτά, τα δύο (η UVA και η UVB) προκαλούν βλάβες στο δέρμα. Το τρίτο (η UVC) απορροφάται από την στοιβάδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να μην φθάνει στην επιφάνεια της γης.

Η UVA έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος και εισδύει βαθιά στο δέρμα, όπου μπορεί να αλλάξει τη δομή του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στο DNA των δερματικών κυττάρων. Το επακόλουθο των επιδράσεων αυτών είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος που εκδηλώνεται σε κηλίδες και πρόωρες ρυτίδες (φωτογήρανση). Αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου στο δέρμα.

Η UVB, που έχει μικρότερο μήκος κύματος, εισδύει μόνο στην επιδερμίδα. Είναι όμως υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα που αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος (είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος).

«Οι δερματικές βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερο εκτίθεται κάποιος σε αυτήν, τόσο περισσότερες βλάβες συσσωρεύονται. Και αν η έκθεση είναι σημαντική, τόσο ταχύτερα θα αναπτυχθούν βλάβες», εξηγεί ο δρ. Μιχελάκης.

Γι’ αυτό λοιπόν, πάντα μα πάντα αντηλιακό, ιδανικά και τον χειμώνα –πάντως σίγουρα κάθε μέρα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, όλο το καλοκαίρι.

Πηγή: Iatronet.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v