Γιατί με πονάνε τα @@ μου;

Τί σημαίνει ο πόνος στους όρχεις, τι μπορεί να προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται; Όσα πρέπει να ξέρεις.
Γιατί με πονάνε τα @@ μου;
Νιώθεις κάποια έντονη ενόχληση στους όρχεις σου; Όχι, δεν σε κούρασε ο κόσμος, μπορεί κάτι να συμβαίνει εκεί κάτω. Τι όμως;

Αρχικά, να μιλήσουμε λίγο χωροταξικά. Οι όρχεις βρίσκονται μέσα στο όσχεο και είναι πολύ ευαίσθητοι. Κάθε έλασσον τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία στους όρχεις, ωστόσο, ο ξαφνικός, ισχυρός πόνος στους όρχεις απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Πού οφείλεται;

Εάν ένας νεαρός άντρας έχει κοιλιακό άλγος, θα πρέπει πάντα να εξετάζεται προσεκτικά και το όσχεο. Το κοιλιακό άλγος μπορεί να προηγείται του πόνου στους όρχεις σε κάποιες παθήσεις, όπως η συστροφή όρχεως. Αυτή είναι μια περιστροφή των όρχεων που μπορεί να διακόψει την αιμάτωση και να προκαλέσει ιστική νέκρωση. Η συστροφή όρχεως αποτελεί επείγον περιστατικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγες ώρες.

Κοινά αίτια πόνου στους όρχεις περιλαμβάνουν κάποιο τραυματισμό, μια λοίμωξη ή φλεγμονή και τη συσσώρευση υγρού.

Όσον αφορά τις πιθανές λοιμώξεις που μπορεί να σε ταλαιπωρήσουν είναι οι εξής:

* Επιδιδυμίτιδα - φλεγμονή των πόρων μέσω των οποίων το σπέρμα φεύγει από τον όρχι. Συχνά προκαλείται από χλαμύδια, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο, ή μια ουρολοίμωξη που οφείλεται στην αδυναμία κένωσης της κύστης εξαιτίας μεγεθυμένου προστάτη.

* Ορχίτιδα - φλεγμονή ενός ή και των δύο όρχεων, που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια ή ιούς, όπως στην παρωτίτιδα. Η ορχίτιδα μπορεί να συμβεί ταυτόχρονα με επιδιδυμίτιδα ή προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη αδένα).

Επίσης, το υγρό στους όρχεις συχνά προκαλεί ανώδυνη διόγκωση, αλλά μπορεί να προκαλέσει ήπια δυσφορία. Υπάρχουν αρκετοί τύποι συλλογής υγρού:

* Κιρσοκήλη - μεγεθυμένες φλέβες στο όσχεο που απομακρύνουν το αίμα από τους όρχεις.

* Σπερματοκήλη - υγρό στην επιδιδυμίδα που δημιουργεί μια κύστη και συχνά περιέχει νεκρά σπερματοκύτταρα.

* Υδροκήλη - υγρό στην περιοχή έσω του οσχέου, που περιβάλλει τον όρχι. Σύνηθες σε νεογνά.

Ο πόνος μπορεί να οφείλεται επίσης σε μια κήλη ή μια διαρκή στύση αν είσαι από εκείνους.

Τι μπορώ να κάνω; Πονάω!

Κάποια αίτια πόνου στον όρχι, όπως η συστροφή, μπορούν να οδηγήσουν σε στειρότητα εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα. Οι λοιμώξεις θα πρέπει να ελέγχονται επίσης και να αντιμετωπίζονται άμεσα. Εάν η λοίμωξη οφείλεται σε βακτήρια, ο γιατρός θα σου χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό.

Για μη-επείγοντα αίτια πόνου στον όρχι, όπως ελάσσονες τραυματισμοί και συλλογή υγρού, τα ακόλουθα βήματα μπορούν να μειώσουν τη δυσφορία και το οίδημα:

* Υποστήριξε το όσχεο, φορώντας στενό εσώρουχο ή σπασουάρ.

* Βάλε πάγο με μια πετσέτα.

* Κάνε ζεστά μπάνια, εάν υπάρχουν σημεία φλεγμονής.

* Όταν ξαπλώνεις, τοποθέτησε  μια τυλιγμένη πετσέτα κάτω από το όσχεο.

Αναλγητικά όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη, που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πότε να πας αμέσως σε γιατρό

Κάλεσε έναν γιατρό αμέσως ή πήγαινε στα επείγοντα εάν ο πόνος είναι σοβαρός ή ξαφνικός, αν είχες τραυματισμό στο όσχεο, και έχεις ακόμα πόνο ή οίδημα μετά από μια ώρα, αν ο πόνος συνοδεύεται από ναυτία ή έμετο, αν αισθανθείς έναν όγκο στο όσχεο, αν έχεις πυρετό και αν το όσχεο είναι θερμό, ευαίσθητο στο άγγιγμα ή ερυθρό.

Με πληροφορίες από Iatronet
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v