Γιατί πονάει το δόντι μου;

Ο πόνος στα δόντια είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να υπάρχει κάποια «βλάβη» στην περιοχή. Ας δούμε μαζί τις πιο συχνές αιτίες του πονόδοντου.
Γιατί πονάει το δόντι μου;
Ένας από τους πλέον εκνευριστικούς κι ενοχλητικούς πόνους είναι αυτός του δοντιού. Ο πονόδοντος ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά που διερωτώνται με κουταβίσιο βλέμμα φωναχτά: «γιατί πονάει το δοντάκι μου»; Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, όπως καταλαβαίνεις. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σου εξηγήσουμε τους πιο συχνούς εξ αυτών και θα σε προτρέψουμε να μιλήσεις με τον οδοντίατρό σου για την καλύτερη αντιμετώπιση του άτιμου πονόδοντου.

Τερηδόνα

Η τερηδόνα είναι νόσος που προσβάλει τα δόντια μας και οφείλεται σε μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα μας και λόγω της πλημμελούς στοματικής υγιεινής προσκολλώνται στα δόντια μας πολλαπλασιάζονται και καταναλώνοντας υδατάνθρακες(σάκχαρα) από τις τροφές που τρώμε, παράγουν οργανικά οξέα που καταστρέφουν τα δόντια μας. Έχει μεγάλη επεκτατική ικανότητα και αν δεν ελεγχθεί πολύ γρήγορα καταστρέφει το δόντι μας και φθάνει μέχρι τον πολφό (νεύρο) του δοντιού με άμεσο επακόλουθο τον έντονο πόνο.

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι μια λοίμωξη των ούλων που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, οίδημα και τάση προς αιμορραγία. Η ουλίτιδα μπορεί να είναι τοπική λόγω λανθασμένης οδοντικής υγιεινής, τεχνητών οδοντοστοιχιών που δεν εφαρμόζουν σωστά ή άλλων εφαρμογών ή ελλιπούς σύγκλισης των δοντιών. Μπορεί να συνοδεύει γενικευμένη στοματίτιδα που σχετίζεται με στοματικές λοιμώξεις, καθώς και με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Μπορεί ακόμη να απαντάται σε νόσους ανεπάρκειας, όπως το σκορβούτο, οι αιματολογικές δυσκρασίες, ή η δηλητηρίαση από μέταλλα.

Απόστημα δοντιού

Το απόστημα είναι μια φλεγμονή στη ρίζα του δοντιού ή μεταξύ του δοντιού και του ούλου, η οποία συνοδεύεται από πόνο. Συνήθως προκαλείται από βαριά τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή από κάποιο τραυματισμό του δοντιού, π.χ. κάταγμα ή αποτριβή. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρωγμή στο σμάλτο του δοντιού (αδαμαντίνη), από την οποία εισέρχονται βακτήρια που προσβάλλουν τον πυρήνα του δοντιού (τον πολφό).

Κάταγμα δοντιού

Το κάταγμα δοντιού μπορεί να συμβεί εκεί που δεν το περιμένεις. Αρχικά στην προσπάθεια σου να μασήσεις μια πολύ σκληρή τροφή. Αντίστοιχα μπορεί να δημιουργηθεί μετά από κάποια πτώση ή ένα δυνατό χτύπημα στο σαγόνι.  Το κάταγμα επιτρέπει στα ερεθίσματα να εισέρχονται στο δόντι και να ερεθίζουν ή να μολύνουν τον πολφό και τα νεύρα, προκαλώντας πόνο.

Τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών

Βρουξισμός (bruxism) ή βρυγμός ονομάζεται το ακούσιο τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών. Συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά μπορεί να συμβεί και την ημέρα.

Εκτιμάται ότι αυτή η κατάσταση προσβάλλει το 5-20% του πληθυσμού ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, και περισσότερο τα παιδιά -τα χαμηλότερα ποσοστά είναι στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Τα άτομα που τρίζουν τα δόντια τους όταν κοιμούνται δεν το ξέρουν αλλά αυτοί που βρίσκονται δίπλα τους μπορούν να ακούσουν τους ήχους των δοντιών τους.

Φρονιμίτη γιατί μου το έκανες αυτό;

Αν δεν έχεις βγάλει όλους τους φρονιμίτες σου τότε είναι πολύ πιθανό ο οξύς πονόδοντος σου να οφείλεται σε αυτό το άτιμο δοντάκι που άργησε να βγει. Η κατάσταση μπορεί να περιπλεχθεί όταν ο φρονιμίτης είναι έγκλειστος επομένως θα χρειαστείς και τη συμβολή χειρουργού για να δεις άσπρη μέρα.

«Ελαττωματικό» σφράγισμα

Με την πάροδο του χρόνου κάποια από τα σφραγίσματά μας καταστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθουμε έντονο πόνο στην ευρύτερη περιοχή.           Το σφράγισμα μπορεί να σπάσει, να θρυμματιστεί, να κάνει ρωγμή, να διαβρωθεί, να ξεκολλήσει, επομένως πρέπει να επισκεφθείς άμεσα τον οδοντίατρό σου για τα καθέκαστα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v