ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Προς έγκριση ιαπωνικό εμβόλιο από φυτό καπνού

Από φυτό της οικογένειας του καπνού θα προέρχεται το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ετοιμάζει η φαρμακευτική εταιρεία Medicago

Προς έγκριση ιαπωνικό εμβόλιο από φυτό καπνού

Πρόκειται για θυγατρική της ιαπωνικής εταιρείας Mitsubishi Tanabe Pharma, η οποία σκοπεύει να καταθέσει έως το τέλος του 2021 αίτηση στις αρμόδιες Αρχές του Καναδά για να εγκρίνουν την κυκλοφορία του εμβολίου της. 

Εφόσον εγκριθεί, θα είναι το πρώτο στον κόσμο φυτικής προέλευσης εμβόλιο κατά της Covid-19 και, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θα έχει χαμηλότερο κόστος και θα είναι πιο εύκολο στη μεταφορά και αποθήκευση του σε σχέση με τα άλλα εμβόλια,. Σημειωτέον, η πολυεθνική βιομηχανία Philip Morris κατέχει το 25% της φαρμακευτικής Medicago.

Η ιαπωνική εταιρεία, με έδρα στην Οσάκα, προβλέπει πως η παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα παραμείνει υψηλή στο μέλλον, καθώς νέα στελέχη του ιού πρόκειται να εμφανιστούν. Γι' αυτό αισιοδοξεί ότι θα έχει την ευκαιρία να διεισδύσει σε μια μεγάλη αγορά η οποία μέχρι στιγμής κυριαρχείται από την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca.

«Όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη, δεν περιμένουμε η ζήτηση (για εμβόλια Covid-19) να εξαφανιστεί μονομιάς, ενώ υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με τις αναδυόμενες μεταλλάξεις. Πιστεύουμε ότι αξίζει να επεκτείνουμε τις επιλογές μας για τα εμβόλια», δήλωσε ο Τοσιφούμι Τάντα, επικεφαλής ανάπτυξης εμβολίων της Mitsubishi Tanabe Pharma στους Financial Times.

Μέχρι σήμερα κανένα φυτικής προέλευσης εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ανθρώπους. Ωστόσο, οι υπέρμαχοι αυτού του τύπου εμβολίων υποστηρίζουν ότι αποτελούν ελκυστική λύση, καθώς τα φύλλα των φυτών μεγαλώνουν γρήγορα, κάτι που επιταχύνει την παραγωγική διαδικασία και μειώνει το κόστος παραγωγής των εμβολίων. Λόγω της ταχύτερης ανάπτυξης τους επίσης, καθίσταται δυνατό να δημιουργούνται με πιο γρήγορο ρυθμό προσαρμοσμένα εμβόλια ενάντια στα νέα στελέχη.

Εντυπωσιακή είναι η χρονική διαφορά με την οποία μπορεί να παραχθεί ένα εμβόλιο της Medicago. Ενώ ένα παραδοσιακό αντιγριπικό εμβόλιο χρειάζεται περίπου οκτώ μήνες έως ένα έτος για να παραχθεί, το εμβόλιο της Medicago μπορεί να παραχθεί μέσα σε μόνο πέντε έως οκτώ εβδομάδες. Επιπλέον, τα φυτικά εμβόλια δεν χρειάζονται βαθιά ψύξη και της Medicago μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 2-8 °C.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Τάντα, το εμβόλιο είναι ασφαλές και, όπως έδειξε η έως τώρα διεθνής κλινική δοκιμή του, δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Το φυτικό εμβόλιο ενσωματώνει σωματίδια παρόμοια με του ιού, τα οποία τον μιμούνται μέσα στο σώμα, χωρίς να χρησιμοποιούν ζωντανό ιό.

Η Medicago, που συνεργάζεται με τη μεγάλη φαρμακοβιομηχανία GSK, αναλύει ήδη τα δεδομένα της κλινικής φάσης 3 του υποψήφιου εμβολίου, η οποία έγινε σε 24.000 εθελοντές από Καναδά, ΗΠΑ, Βρετανία, Βραζιλία, Αργεντινή και Μεξικό. 

Το καθοριστικό ερώτημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι σε ποιον βαθμό το κοινό θα πειστεί να κάνει ένα φυτικής προέλευσης εμβόλιο, από τη στιγμή που αυτά ποτέ δεν έχουν παραχθεί και δοκιμαστεί σε μεγάλο δείγμα.

Η Medicago σχεδιάζει να κατασκευάζει τα εμβόλιά της σε εργοστάσιο της στη Β.Καρολίνα των ΗΠΑ, με παραγωγικό δυναμικό περίπου 80 εκατομμυρίων δόσεων. Ένα νέο εργοστάσιό της στο Κεμπέκ του Καναδά θα λειτουργήσει το 2024, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα στο ένα δισεκατομμύριο δόσεις.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2