Πώς θα μειώσω την πίεση;

Η αρτηριακή πίεση, λόγω στρες, παρατηρείται όλο και περισσότερο στον σύγχρονο άνθρωπο. Υπάρχουν όμως λύσεις.
Πώς θα μειώσω την πίεση;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από αυξημένη αρτηριακή πίεση. Στην Ελλάδα η υπέρταση αφορά περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού· διόλου ευακαφρόνητο ποσοστό για να συμπεράνουμε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση.

Έχει συμπτώματα η υπέρταση;

Τις περισσότερες φορές, δεν εμφανίζει συμπτώματα, παρά μόνο μερικούς πονοκεφάλους. Τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι σπάνια και γι’ αυτόν τον λόγο μπορεί να παρερμηνευθούν. Γι’ αυτό αν έχετε παρουσιάσει αρτηριακή πίεση, καλό είναι να την ελέγχετε σε διάφορες φάσης της καθημερινότητάς (σε φάσεις χαλάρωσης, μετά το φαγητό, μετά από μία στρεσσογόνα κατάσταση). Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν (και να παρερμηνευθούν) είναι τα εξής:

-Μη έντονοι πονοκέφαλοι

-Ζαλάδα

-Αιμορραγία από την μύτη

-Θολή όραση

-Δυσκολίες στην αναπνοή

-Άγχος

Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Αθηροσκλήρωση

Ίσως η πιο σοβαρή επιπλοκή της υπέρτασης, η αθηροσκλήρωση είναι μια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό μπορεί να πάθει ένας άνθρωπος όταν η ροή του αίματος προς μια περιοχή του εγκεφάλου κόβεται· οι ασθενείς με υπέρταση αντιμετωπίζουν από τετραπλάσιο μέχρι και εξαπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Καρδιοπάθεια

Η καρδιοπάθεια είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος θανάτου σε σχέση με την υπέρταση. Όταν ένα άτομο πάσχει από υπέρταση, η καρδιά αποδυναμώνεται και μεγαλώνει σε μέγεθος, προκαλώντας καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν κάποιος πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά του δεν μπορεί να στείλει αρκετό αίμα στα διάφορα σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα να μην έρχονται εις πέρας όλες οι ζωτικές λειτουργίες.

Νεφρική ανεπάρκεια

Τα προβλήματα στα νεφρά είναι συνηθισμένα στα άτομα με υπέρταση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών στενεύουν και αυτό προκαλεί σταδιακά νεφρική ανεπάρκεια.

Ανεύρυσμα

Τα ανευρύσματα προκύπτουν από ανωμαλίες στα τοιχώματα των αρτηριών. Εμφανίζονται πιο συχνά στην μεγάλη αρτηρία που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα, στις αρτηρίες των ποδιών, του εγκεφάλου, των εντέρων, και στην αρτηρία που οδηγεί στην σπλήνα.

Προβλήματα στα μάτια

Τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών μπορεί να σπάσουν ή να αιμορραγήσουν. Η ξαφνική απώλεια όρασης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια υπέρτασης, σε βαθμό που ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν μέχρι και πλήρη απώλεια όρασης, από προσωρινή, μέχρι και μόνιμη.

Πρόληψη

Δεδομένου ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων και της αρτηριακής πίεσης, η πρόληψη της είναι ο ίσως καλύτερος σύμμαχος.

Το AHA (American Hospital Association) προτείνει:

-διατροφή χαμηλή σε αλάτι

-λιγότερη πρόσληψη αλκοόλ

-τακτική σωματική δραστηριότητα

-διαχείριση του άγχους

-διατήρηση του βάρους σε λογικά επίπεδα

-μείωση ή διακοπή καπνίσματος

Τι μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας:

Τροφές ωφέλιμες για την καρδιά:

Φρούτα, λαχανικά, τροφές ολικής αλέσεως, χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά και ψάρια, ξηρούς καρπούς και όσπρια, μη τροποποιημένα φυτικά έλαια.

Για την πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται ή να περιορίζονται:

-κορεσμένα και trans-λιπαρά

-κόκκινο κρέας

-γλυκά και ζαχαρούχα ποτά

Έξτρα τρόποι:

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physical Activity and Health, δείχνει ότι οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη μείωση της υπέρτασης. Προσθέστε ένα σετ διατάσεων μετά το καθημερινό σας περπάτημα, δείτε εδώ μερικές. https://www.youtube.com/watch?v=RITZARwPW50

Λήψη καλίου

Ο στόχος σας πρέπει να είναι η πρόσληψη 4.700 mg καλίου την ημέρα. Καταναλώστε τροφές όπως γλυκοπατάτες, ντομάτες, πορτοκάλι, πατάτες, μπανάνες, φασόλια, αρακά, πεπόνι και αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα και σταφίδες.

Βαθιές αναπνοές

Οι αργές και βαθιές αναπνοές που χρησιμοποιούνται στον διαλογισμό ή στη γιόγκα και το τάι-τσι μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες τα οποία είναι υπεύθυνα για την αύξηση ενζύμων στα νεφρά που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση. Αφιερώστε λίγο χρόνο το βράδυ πριν τον ύπνο στις αναπνοές, εδώ σας έχουμε μερικές τεχνικές.

Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα μούρα, το κόκκινο λάχανο, τα κρεμμύδια, το kale, ο βασιλικός, το κόκκινο κρασί και μαύρη σοκολάτα κάνουν πιο ελαστικά τα αιμοφόρα αγγεία βοηθώντας τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα. Προσπαθήστε να εντάξετε αυτές τις τροφές στο καθημερινό σας μενού· ωστόσο μην το παρακάνετε με τη μαύρη σοκολάτα.

Διατροφικά συμπληρώματα

Ανασκόπηση 12 μελετών έδειξε ότι το συνένζυμο Q10 μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Παρ’ όλα αυτά, ρωτήστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε το συμπλήρωμα.

Αποχή από την καφεΐνη

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης αυξάνει την αρτηριακή πίεση λόγω της συστολής που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία. Είναι προτιμότερο να την αποφεύγετε.

Αφέψημα ιβίσκου

Μελέτη έδειξε ότι οι εθελοντές που έπιναν τρία φλιτζάνια αφεψήματος ιβίσκου καθημερινά, μείωσαν τη συστολική πίεση κατά 7 μονάδες σε διάστημα 6 εβδομάδων. Τα φυτοχημικά που περιέχει το συγκεκριμένο φυτό, προκαλούν σύμφωνα την έρευνα μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Καταπολεμήστε το ροχαλητό

Αν ροχαλίζετε στον ύπνο σας δεν είναι απίθανο να πάσχετε από άπνοια, μια διαταραχή που σχετίζεται με την υπέρταση και την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με στοιχεία, οι μισοί των πασχόντων από άπνοια ύπνου έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Με πληροφορίες από το iatronet.gr


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v