Τζανάκης: «Τον Σεπτέμβρη ίσως δούμε αποκλιμάκωση της πανδημίας»

«Να προστατέψουμε τους ανεμβολίαστους κι όχι να τους πετάξουμε στον Καιάδα», δήλωσε στο Mega ο καθηγητής πνευμονολογίας.
Τζανάκης: «Τον Σεπτέμβρη ίσως δούμε αποκλιμάκωση της πανδημίας»
Ο Καθηγητής Πνευμολογίας, και Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής, Νίκος Τζανάκης εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» όπου και μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι η Κρήτη δεν είναι η χειρότερη Περιφερειακή ενότητα, εξηγώντας πως «η Κρήτη φιλοξενεί κοντά στα 2 εκατ. κόσμου, δεν είναι πλέον 600.000, είναι μια μισή Αττική. Παρουσιάζει ένα πρόβλημα, αλλά το υγειονομικό σύστημα της Κρήτης είναι στο 60% της ισχύος του. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος ότι δεν θα τύχει τις καλύτερης φροντίδας. Υπάρχουν 27 διασωληνωμένοι στις Μονάδες. Αυτό με αυτό το δυναμικό των κρουσμάτων είναι ένα θαύμα που οφείλεται έστω στον μερικό εμβολιασμό».

Παράλληλα επισήμανε ότι «είμαστε περίπου στο 50% της ισχύος σε νοσηλείες (κλίνες) και στο 60% της ισχύος σε Μονάδες ΜΕΘ», ενώ σημείωσε ότι «υπάρχουν Περιφερειακές ενότητες, όλοι οι τουριστικοί προορισμοί έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο».

Ερωτηθείς για τους ανεμβολίαστους ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι «πρέπει να προστατέψουμε τους ανεμβολίαστους, όχι να τους πετάξουμε στον Καιάδα».

«Οι εκδρομείς που επιστρέφουν από τα νησιά πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Να φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας, καλό θα ήταν να κάνουν 2-3 σελφ τεστ ανά διήμερο, η rapid test πριν επιστρέψουν στις δουλειές και τους οικείους τους», διευκρίνισε αναφερόμενος στους πιθανούς τρόπους αποτροπής της μετάδοσης στα αστικά κέντρα.

«Η μείωση της κινητικότητας των διακοπών του Αυγούστου μετά τις 20/08 θα επιτρέψει ίσως να αποκλιμακωθεί το επιδημιολογικό φορτίο των νησιών. Μέσα στον Σεπτέμβρη δεν αποκλείεται να δούμε μια αποκλιμάκωση της πανδημίας», κατέληξε ο κ. Τζανάκης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v