Ίσως χρειαστεί ενισχυτική δόση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το ενδεχόμενο να υπάρξει ενισχυτική δόση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζουν ειδικοί λοιμωξιολόγοι.
Ίσως χρειαστεί ενισχυτική δόση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού με το σκεύασμα της Johnson & Johnson μιας και είναι το μοναδικό μονοδοσικό εμβόλιο, που έχει εγκριθεί έως τώρα. Παρόλα αυτά ορισμένοι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι από τις ΗΠΑ, εξετάζουν το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης με κάποια από τα mRNA εμβόλια (της Pfizer/BioNTech ή της Moderna) για εκείνους που έχουν κάνει το εμβόλιο της J & J.

Αιτία είναι η ραγδαία εξάπλωσης της πιο μεταδοτικής και πιθανώς πιο επικίνδυνης παραλλαγής Δέλτα («ινδική») του κορωνοϊού. Με βάση τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), του αντίστοιχου CDC στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη, μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters μερικοί επιστήμονες δήλωσαν πως έχουν ήδη κάνει οι ίδιοι μια έξτρα δόση, παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με το κατά πόσο ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματικός. Μέχρι στιγμής άλλωστε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και ο Καναδάς έχουν επιτρέψει ήδη μια τέτοια ανάμιξη.

Ο λόγος που συζητιέται πιθανή ενισχυτική δόση για το εμβόλιο της J&J είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο προστατεύει όσους το έχουν κάνει από την ινδική παραλλαγή. Βρετανικές μελέτες έχουν δείξει ωστόσο ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca παρέχουν πολύ μεγαλύτερη προστασία, σε σχέση με τη μία μόνο δόση, όσον αφορά τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Μάικλ Λιν ανέφερε σε δηλώσεις του πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο της J&J, είναι λιγότερο προστατευμένοι», συγκριτικά με όσους κάνουν δύο δόσεις άλλων εμβολίων.

Από την άλλη ο ειδικός στα εμβόλια δρ Πίτερ Χότεζ του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Τέξας δήλωσε ότι «η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης εμβολίου της J&J ή μιας δεύτερης δόσης από άλλο mRNA εμβόλιο μπορεί να παρέχει ευρύτερη προστασία, αλλά χρειαζόμαστε δεδομένα και καθοδήγηση από το CDC και την FDA».

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ ήδη διεξάγει κλινική δοκιμή σχετικά με την ανάγκη ενισχυτικής δόσης σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια. Περιμένοντας τα πρώτα στοιχεία και αποτελέσματα τον προσεχή Σεπτέμβριο ο επιστήμονας του NIAID δρ Τζον Μπέιτζελ συνιστά αναμονή έως τότε λέγοντας ότι «αν οι μολύνσεις και οι νοσηλείες που οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα, αυξηθούν σημαντικά, τότε πιθανώς θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις ακόμη και εν απουσία στοιχείων. Αλλά προς το παρόν νομίζω ότι είναι σωστό να περιμένουμε».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v