Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη

Με ευρεία πλειοψηφία από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Σύριζα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη φαρμακευτική κάνναβη.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη
Τις τελευταίες μέρες βρέθηκε πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα της χώρας η ψήφιση του νομοσχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη, που κατατέθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε λοιπόν επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία αφού υπέρ του τάχθηκαν το κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ, την ώρα που το το ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Αντίθετα καταψήφισαν το ΚΚΕ κι η Ελληνική Λύση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης κατά την ολοκλήρωση και της κατ' άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου δήλωσε ότι «το παρόν σχέδιο νόμου το μόνο που δεν μπορεί να το χαρακτηρίσεις είναι πως είναι δειλό και άτολμο όπως το χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Δειλό και άτολμο» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης «είναι ένα σχέδιο νόμου ή ένας νόμος, ο οποίος, στο τέλος δεν θα φέρει αποτελέσματα όπως ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Τόνισε πως το παρόν σχέδιο νόμου κινείται με το σωστό βηματισμό και το αποτέλεσμα θα φανεί πολύ γρήγορα».

Όσον αφορά την κριτική που δέχθηκε σε πρώτη φάση για την χωροθέτηση των περιοχών και το θέμα της γης υψηλής παραγωγικότητας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «θα πρέπει, επιτέλους, να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση. Θέλουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητας να την έχουμε διαθέσιμη για τα παιδιά μας, αύριο; Για τις επόμενες γενιές;»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης αρχικά κατηγόρησε την κυβέρνηση για μια εντυπωσιακή «κυβίστηση» σχετικά με τις θέσεις που είχε για την φαρμακευτική κάνναβη η ΝΔ το 2018. Χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «ατελές» και προανήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει μία τροπολογία επί του άρθρου 14, με την οποία θα προτείνεται η αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής να αφορά και την εγχώρια διάθεση και να περιλαμβάνει και το εκχύλισμα κάνναβης.

Η συσκευασία ξηρού ανθού να μην περιορίζεται στα 30 γραμμάρια, ώστε να μην βρεθούν οι δικές μας επιχειρήσεις σε δυσχερή θέση σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες. Και επίσης, να καταργηθεί η διάταξη που επιβάλλει στον παραγωγό την υποχρεωτική κατάθεση αίτησης για προϊόν άλλης μορφής από αυτήν του αποξηραμένου ανθού».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι «η Πολιτεία θα πρέπει συνολικά, ολιστικά να φτιάξει το θεσμικό πλαίσιο παραγωγή, επενδυτική δραστηριότητα, ανάπτυξη, αλλά και όσον αφορά στο θεραπευτικό σκέλος της κάνναβης».

Από την άλλη ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί «όπως και το αντίστοιχο που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στις συνολικότερες προσπάθειες των αστικών κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διευκόλυνση της αγοράς της κάνναβης για την στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης αντίθετα υπογράμμισε ότι «αυτοί που χρειάζονται τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, που είναι οι άρρωστοι τελικά είναι και οι μόνοι που δεν θα τα έχουν».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v