ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗHOBBIES

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ξεκινά ξανά τις αστρονομικές συναντήσεις

Οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου μας καλούν σε έναν νέο κύκλο διαδικτυακών αστρονομικών συναντήσεων – βραδιών παρατήρησης.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ξεκινά ξανά τις αστρονομικές συναντήσεις

Στον ιστορικό λόφο της Πνύκας, οι βραδιές γεμίζουν άστρα και το τηλεσκόπιο Δωρίδης ξεκινά ξανά να μας ταξιδεύει στα μυστικά του ουρανού.

Οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου μας καλούν σε έναν  ακόμακύκλο διαδικτυακών αστρονομικών συναντήσεων – βραδιών παρατήρησης στο ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας.

Στόχος, όπως λένε, καθώς ακόμα δεν υπάρχει η δυνατότητα των δια ζώσης επισκέψεων στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, να συνεχίζουν να επικοινωνούν προς το ευρύ κοινό βασικά στοιχεία παρατηρησιακής Αστρονομίας, σύγχρονα ζητήματα Αστροφυσικής, αλλά και θεματολογία που αφορά την ιστορία και την εξέλιξη της επιστήμης.

Με την διαδικασία αυτή δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ενδιαφερόμενους που βρίσκονται σε κάθε περιοχή της χώρας μας, ή και εκτός αυτής.

Οι «Αστρονομικές Συναντήσεις» θα πραγματοποιούνται τις Κυριακές του Φεβρουαρίου στις 19:00. Κάθε βραδιά θα αναπτύσσεται ένα διαφορετικό θέμα Αστρονομίας, με την μορφή ομιλίας – παρουσίασης. Θα ακολουθεί συζήτηση με τους συμμετέχοντες και στην συνέχεια παρατήρηση του ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη (καιρού επιτρέποντος).

 
Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, θα γίνονται αναφορές σε συγκεκριμένα θέματα παρατηρησιακής Αστρονομίας.

Το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου των «Αστρονομικών Συναντήσεων» περιλαμβάνει θεματολογία που αφορά:

- Την αναγνώριση των αστερισμών του νυχτερινού ουρανού και των σημαντικότερων αστέρων που τους αποτελούν. Την σύνδεση των αστερισμών με την ευφάνταστη ελληνική μυθολογία.

- Την λειτουργία του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του μέγιστου οργάνου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και την αστρονομική γνώση που περιέχει.

- Την γέννηση ενός αστέρα, την εξέλιξη του και το θάνατό του. Ποια είναι τα "εξωτικά" του απομεινάρια, και ποιες είναι οι δομές που σχηματίζουν τα άστρα στο Σύμπαν: Αστρικά Σμήνη-Γαλαξίες.

Οι συμμετέχοντες στις «Αστρονομικές Συναντήσεις» θα έχουν την ευκαιρία μετά το πέρας των διαδικτυακών παρουσιάσεων να παρακολουθήσουν και δια ζώσης (όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν), μια εκτεταμένη ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.

Πρόκειται για επίσκεψη στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής η οποία θα περιλαμβάνει: την έκθεση ιστορικών επιστημονικών οργάνων των 19ου και 20ου αι., την αίθουσα της Υπηρεσίας του Χρόνου και του υπολογισμού της Ώρας Ελλάδος, το σύγχρονο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, αλλά και περιήγηση στην ιστορική βιβλιοθήκη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Θα καταλήγει δε σε παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας. Η παραπάνω επίσκεψη θα είναι δυνατή έως και ένα χρόνο μετά την παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος.Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 
Κυριακή 21/02, ώρα 19:00

Θέμα: Ο Χειμερινός Ουρανός - Αστερισμοί

Εισηγητής: Δημήτριος Τσιμπίδας, Φυσικός Διαστήματος MSc.

 

Κυριακή 28/02, ώρα 19:00

Θέμα: Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Εισηγήτρια: Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός Ph.D

 

Κυριακή 07/03, ώρα 19:00

Θέμα: Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική

Εισηγητής: Αχιλλέας Στράντζαλης, Υπ. Διδάκτορας Αστροφυσικής.

 
* Η δράση αναφέρεται σε ενήλικες, οι οποίοι δεν διαθέτουν απαραίτητα υπόβαθρο στην επιστήμη της Αστρονομίας. Οι συναντήσεις θα διεξάγονται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v