ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗHOBBIES

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ξεκινά ξανά τις αστρονομικές συναντήσεις

Οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου μας καλούν σε έναν νέο κύκλο διαδικτυακών αστρονομικών συναντήσεων – βραδιών παρατήρησης.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ξεκινά ξανά τις αστρονομικές συναντήσεις

Στον ιστορικό λόφο της Πνύκας, οι βραδιές γεμίζουν άστρα και το τηλεσκόπιο Δωρίδης ξεκινά ξανά να μας ταξιδεύει στα μυστικά του ουρανού.

Οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου μας καλούν σε έναν  ακόμακύκλο διαδικτυακών αστρονομικών συναντήσεων – βραδιών παρατήρησης στο ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας.

Στόχος, όπως λένε, καθώς ακόμα δεν υπάρχει η δυνατότητα των δια ζώσης επισκέψεων στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, να συνεχίζουν να επικοινωνούν προς το ευρύ κοινό βασικά στοιχεία παρατηρησιακής Αστρονομίας, σύγχρονα ζητήματα Αστροφυσικής, αλλά και θεματολογία που αφορά την ιστορία και την εξέλιξη της επιστήμης.

Με την διαδικασία αυτή δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ενδιαφερόμενους που βρίσκονται σε κάθε περιοχή της χώρας μας, ή και εκτός αυτής.

Οι «Αστρονομικές Συναντήσεις» θα πραγματοποιούνται τις Κυριακές του Φεβρουαρίου στις 19:00. Κάθε βραδιά θα αναπτύσσεται ένα διαφορετικό θέμα Αστρονομίας, με την μορφή ομιλίας – παρουσίασης. Θα ακολουθεί συζήτηση με τους συμμετέχοντες και στην συνέχεια παρατήρηση του ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη (καιρού επιτρέποντος).

 
Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, θα γίνονται αναφορές σε συγκεκριμένα θέματα παρατηρησιακής Αστρονομίας.

Το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου των «Αστρονομικών Συναντήσεων» περιλαμβάνει θεματολογία που αφορά:

- Την αναγνώριση των αστερισμών του νυχτερινού ουρανού και των σημαντικότερων αστέρων που τους αποτελούν. Την σύνδεση των αστερισμών με την ευφάνταστη ελληνική μυθολογία.

- Την λειτουργία του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του μέγιστου οργάνου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και την αστρονομική γνώση που περιέχει.

- Την γέννηση ενός αστέρα, την εξέλιξη του και το θάνατό του. Ποια είναι τα "εξωτικά" του απομεινάρια, και ποιες είναι οι δομές που σχηματίζουν τα άστρα στο Σύμπαν: Αστρικά Σμήνη-Γαλαξίες.

Οι συμμετέχοντες στις «Αστρονομικές Συναντήσεις» θα έχουν την ευκαιρία μετά το πέρας των διαδικτυακών παρουσιάσεων να παρακολουθήσουν και δια ζώσης (όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν), μια εκτεταμένη ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.

Πρόκειται για επίσκεψη στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής η οποία θα περιλαμβάνει: την έκθεση ιστορικών επιστημονικών οργάνων των 19ου και 20ου αι., την αίθουσα της Υπηρεσίας του Χρόνου και του υπολογισμού της Ώρας Ελλάδος, το σύγχρονο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, αλλά και περιήγηση στην ιστορική βιβλιοθήκη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Θα καταλήγει δε σε παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας. Η παραπάνω επίσκεψη θα είναι δυνατή έως και ένα χρόνο μετά την παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος.Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 
Κυριακή 21/02, ώρα 19:00

Θέμα: Ο Χειμερινός Ουρανός - Αστερισμοί

Εισηγητής: Δημήτριος Τσιμπίδας, Φυσικός Διαστήματος MSc.

 

Κυριακή 28/02, ώρα 19:00

Θέμα: Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Εισηγήτρια: Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός Ph.D

 

Κυριακή 07/03, ώρα 19:00

Θέμα: Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική

Εισηγητής: Αχιλλέας Στράντζαλης, Υπ. Διδάκτορας Αστροφυσικής.

 
* Η δράση αναφέρεται σε ενήλικες, οι οποίοι δεν διαθέτουν απαραίτητα υπόβαθρο στην επιστήμη της Αστρονομίας. Οι συναντήσεις θα διεξάγονται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2