10 περίεργες αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο

Τι σχέση έχει το… ροκφόρ και η αλογοουρά με την εκδήλωση πονοκεφάλου; Μεγάλη όπως δείχνουν οι δέκα αυτές… παράξενες αιτίες.
10 περίεργες αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο
Το άγχος, η κούραση, η κακή ψυχολογία, αλλά και σοβαρές παθήσεις όπως το ανεύρυσμα, η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα είναι κάποιες από τις πιο γνωστές αιτίες για την εμφάνιση πονοκεφάλου.

Πέρα από αυτές όμως υπάρχουν και κάποιες άλλες, λιγότερο γνωστές και αρκετά περίεργες.

Δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα.

Έβαλε ζέστη

Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνει και η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας ή σοβαρού πονοκεφάλου. Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν αύξηση 7,5% του κινδύνου εμφάνισης πονοκεφάλου για κάθε αύξηση 5 βαθμών Κελσίου.

Άσε μας ρε αφεντικό

Ναι, το αφεντικό σας μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο, πέρα από νεύρα. Οτιδήποτε ενισχύει το επίπεδο στρες που έχετε μπορεί να σας καταστήσει περισσότερο ευάλωτους σε πονοκέφαλο τάσης ή ημικρανία.

Τι μυρίζει έτσι;

Οι δυνατές μυρωδιές, ακόμα και οι ωραίες, προκαλούν πονοκέφαλο σε πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι σαφής η αιτία, αλλά ενδεχομένως οι μυρωδιές ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι η μπογιά, η σκόνη, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών.

Άστα τα μαλλάκια σου

Μια στενή αλογοουρά μπορεί να πιέσει τον συνδετικό ιστό στο κεφάλι σας προκαλώντας πονοκέφαλο. Οι μπαντάνες, οι κοτσίδες και τα στενά καπέλα επίσης προκαλούν πονοκεφάλους.

Θα κάνουμε πούσαπς

Η έντονη άσκηση, καθώς και το σεξ, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο λόγω καταπόνησης. Η σωματική καταπόνηση προκαλεί οίδημα στα αγγεία του λαιμού και του κεφαλιού οδηγώντας σε συσσώρευση πίεσης. Οι τύποι αυτοί πονοκεφάλου είναι περισσότερο συνήθεις σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι σε ημικρανία.

Κάτσε καλά

Κύρτωμα των ώμων, χρήση καρέκλας χωρίς στήριξη μέσης, μια οθόνη που είναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά είναι υπεύθυνα για κακή στάση σώματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει τον λεγόμενο πονοκέφαλο τάσης.

Τυρί- τυρί

Κάποιες κατηγορίες τυριών προκαλούν πονοκέφαλο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ώριμα τυριά όπως το ροκφόρ, το μπρι, το τσένταρ, η φέτα, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα και το ελβετικό. Ένοχος είναι η ουσία τυραμίνη, που δημιουργείται όταν διασπώνται ορισμένοι τύποι πρωτεΐνης.

Το κρασάκι του Τσου

Η τυραμίνη βρίσκεται και στο κόκκινο κρασί και σε ορισμένα ποτά. Επειδή το αλκοόλ αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο η επίδραση μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονη.

Κόψ’το επιτέλους

Το κάπνισμα είναι γνωστό πως προκαλεί πονοκεφάλους και όχι μόνο στον άνθρωπο που κρατά το τσιγάρο. Ο καπνός που εισπνέει ο παθητικός καπνιστής περιέχει νικοτίνη, που οδηγεί στη στένωση των αγγείων του εγκέφαλου. Η διακοπή του καπνίσματος ή η μείωση της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα φαίνονται ιδιαίτερα βοηθητικά σε ασθενείς με πονοκέφαλο.

Καφεδάκι;

Σε όσους έχουν τάση για πονοκέφαλο, η καφεΐνη ταιριάζει στο ρητό «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε». Σε μέτριες ποσότητες, η καφεΐνη συχνά είναι ωφέλιμη-στην πραγματικότητα βρίσκεται σε πολλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο. Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης πονοκεφάλου.

Με πληροφορίες από Iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v