Μόνο 4 στους 10 Έλληνες σκοπεύουν να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό

Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το εμβόλιο του κορονοϊού έδειξε, ότι μόνο το 40%των Ελλήνων είναι πρόθυμοι να το κάνουν.
Μόνο 4 στους 10 Έλληνες σκοπεύουν να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό

Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκινήσει ήδη οι εμβολιασμοί του ιατρικού προσωπικού αλλά και των ηλικιωμένων, στην Ελλάδα βρισκόμαστε εν αναμονή της πρώτης παρτίδας εμβολίων, που θα λάβει η χώρα μας μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά, όπως είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσεις σε μια διαδικτυακή γύρα στα social media, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού, χωρίς απαραίτητα να ανήκουν όλοι στο σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει κι από την έρευνα που διεξήγαγε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κι είχε ως βάση δείγμα 3.571 παρατηρήσεων, συμμετέχοντες κάθε ηλικίας από όλη την Ελλάδα διαφορετικού κοινωνικοοικονομικού προφίλ. Η δρ. Μαρίνα Ψιλούτσικου, Μέλος ΕΔΙΠ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έρευνας και εξήγησε όσα στοιχεία προέκυψαν για το θέμα των εμβολιασμών από το σύνολο εκείνων που συμμετείχαν.

Πιο συγκεκριμένα, το 63% των Ελλήνων θεωρούν πιθανό να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο στο πρώτο εξάμηνο του 2021 «ενώ το 42% των πολιτών προτίθεται να εμβολιαστεί». Το εμβόλιο και τον εμβολιασμό «βλέπουν πιο θετικά οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία», εξηγεί η κ Ψιλούτσικου, ενώ μια δυνατότητα να παρέχεται επιλογή μεταξύ εμβολίων διαφορετικών εταιρειών «θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για όσους ήδη είναι θετικά διακείμενοι προς αυτό, ανασταλτικά για όσους έχουν ήδη επιφυλάξεις», αναλύει η υπεύθυνη της έρευνας. «Ο φόβος για παρενέργειες και η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητά του είναι οι βασικοί λόγοι δισταγμού απέναντι στον εμβολιασμό. Πάντως, ένας στους τρεις στον πληθυσμό πιστεύει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους», προσθέτει.

Πηγή

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v