Πώς λειτουργούν από σήμερα καφέ, μπαρ και εστατόρια

Ανοίγουν από σήμερα τα μαγαζιά εστίασης, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθύμισε τους κανόνες.
Πώς λειτουργούν από σήμερα καφέ, μπαρ και εστατόρια

Τους όρους επαναλειτουργίας, από τη Δευτέρα, της εστίασης, περιέγραψε την Κυριακή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως εξήγησε, οι βασικοί κανόνες που ισχύουν είναι οι εξής:

*Η αναλογία είναι ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

*Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας, προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

*Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας, προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

*Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων από 70 εκατοστά έως 1 μέτρο και 70 εκατοστά.

*Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα 6 άτομα, ενώ δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

*Υφίσταται, ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού, η υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν προσοχή και λογική:
"Δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε στον κόσμο, ότι η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στις παλιές μας συνήθειες, αλλά συμμετέχουμε με σύνεση και υπευθυνότητα", είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, για να σημειώσει:
"Επιτρέπεται, λοιπόν, από αύριο να πάμε στο εστιατόριο ή την ταβέρνα, κατά προτίμηση όμως με την οικογένειά μας και όχι για να συναντηθούμε με μακρινούς γνωστούς ή ανθρώπους που δεν βλεπόμαστε και δεν είμαστε πια μαζί, μια και στο τραπέζι θα καθόμαστε σχετικά κοντά και χωρίς μάσκα".

Επιλογή
Ας σκεφτούμε - τόνισε - ότι θα πρέπει να επιλέξουμε το πού θα πάμε για φαγητό:
"Επιλέγουμε με βάση την τήρηση των κανόνων απόστασης μεταξύ τραπεζιών, την τήρηση των οδηγιών από τους εργαζομένους και την τήρηση των κανόνων υγιεινής στους κοινόχρηστους χώρους και στις τουαλέτες και αποφεύγουμε τον συνωστισμό.

Είναι αναγκαίο να συνηθίσουμε να τηρούμε και όλα τα υπόλοιπα μέτρα υγιεινής που έχουμε διδαχθεί:
Πλένουμε τα χέρια με νερό και σαπούνι ή εφαρμόζουμε την υγιεινή με αλκοολικό διάλυμα πριν το φαγητό.
Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με το εσωτερικό του αγκώνα και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας, το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Πηγή: iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v