Το smartphone μπορεί να χειροτερέψει τον πονοκέφαλο

Το έξυπνο τηλέφωνό σου μάλλον επιδεινώνει τον πονοκέφαλο από τον οποίο ήλπιζες να ξεχαστείς, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Το smartphone μπορεί να χειροτερέψει τον πονοκέφαλο
Σου φαίνεται γνώριμο το σενάριο να ξαπλώνεις στον καναπέ με πονοκέφαλο, να πιάνεις το κινητό να «χαζέψεις πέντε λεπτάκια να ξεχαστείς» και να σηκώνεσαι με χειρότερο πονοκέφαλο;

Νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νευρολογία: Κλινικές Πρακτικές», όπως μεταδίδει το CNN, έρχεται να επιβεβαιώσει πως δεν είναι ιδέα σου. Η χρήση του smartphone πράγματι επιδεινώνει τον πονοκέφαλο.

Στην έρευνα πήραν μέρος 400 άνθρωποι με ημικρανίες, πονοκεφάλους που προκαλούνται από το στρες και άλλων τύπων κεφαλαλγίες. Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταγράψουν το ιστορικό χρήσης του κινητού τους, τη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων, και την χρήση αναλγητικών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι χρησιμοποιούσαν smartphone έτειναν να παίρνουν περισσότερα παυσίπονα, τα οποία όμως τους ανακούφιζαν λιγότερο σε σχέση με όσους απείχαν από τα κινητά τους.

Για την ακρίβεια, το 96% των χρηστών smartphone ήταν πιθανό να καταφύγουν σε κάποιου είδους αναλγητικό για τον πονοκέφαλο σε σχέση με το 81% όσων δεν χρησιμοποιούσαν το smartphone τους. Αυτοί οι δεύτεροι είδαν επίσης βελτίωση μετά τη λήψη του φαρμάκου σε ποσοστό 94%, ενώ στην αντίστοιχη ομάδα των χρηστών smartphone το ποσοστό ήταν χαμηλότερο, στο 84%.

Δεν παρατηρήθηκε ανάμεσα στις δύο ομάδες διαφορά στο πόσο συχνά οι άνθρωποι πάθαιναν πονοκεφάλους, πόση ώρα διαρκούσαν ή πόσο σοβαροί ήταν, πράγμα που κάνει τους ερευνητές να τονίζουν πως η χρήση του smartphone δεν προκαλεί τον πονοκέφαλο, μπορεί απλά να τον επιδεινώσει.

Πηγή: CNN.com 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v