Αυτές είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Ενημερωτικό υλικό και εξειδικευμένες οδηγίες δημοσιεύει συνεχώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για προστασία απέναντι στον κορονοϊό.
Αυτές είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η γρήγορη εξάπλωση του επικίνδυνου ιού έκανε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να εφιστά την προσοχή του ιατρικού κόσμου της χώρας, προκειμένου να τηρεί αυστηρά μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσής του.

Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με ενδεχόμενα κρούσματα της νόσου σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει και επικαιροποιεί συστηματικά ενημερωτικό υλικό και εξειδικευμένες οδηγίες.

Οι οδηγίες αφορούν ταξιδιώτες, πληρώματα πλοίων αεροσκαφών και τραίνων, ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα ταξιδιωτών, Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, τα πληρώματα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και αστυνομικό προσωπικό, τους ιατρικούς συλλόγους και ιδιώτες ιατρούς και τις σχολικές μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα για τους ταξιδιώτες, ο κίνδυνος θεωρείται μέτριος και συνίσταται να αποφεύγουν το ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μιας και δεν υπάρχει προς το παρόν εμβόλιο.

Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

Να παρακολουθήσετε την υγεία σας για 14 ημέρες.

Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

Δείτε αναλυτικά όλες τις οδηγίες εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v