Φόβοι ότι ο κοροναΐός μεταδίδεται και από τα μάτια

Νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων δείχνει ότι ο ιός που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία μπορεί να μεταδοθεί και με την επαφή σωματιδίων με τα μάτια.
Φόβοι ότι ο κοροναΐός μεταδίδεται και από τα μάτια
Ο νέος κοροναϊός δεν μεταδίδεται μόνο με την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων ή από τα μολυσμένα χέρια, αλλά και με την επαφή μολυσμένων σταγονιδίων με τα μάτια, προειδοποιούν Κινέζοι οφθαλμίατροι.

Σε επιστολή τους στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό The Lancet, οι γιατροί από το First Hospital του Πανεπιστημίου Jilin αναφέρουν ότι η πιθανότητα αυτού του τρόπου μετάδοσης έχει αγνοηθεί στην παρούσα επιδημία, προειδοποιώντας ότι η περίθαλψη των ασθενών χωρίς προστατευτικά των ματιών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όσων έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους.

Όπως εξηγούν στην επιστολή τους, το πιο τρανταχτό παράδειγμα για την ορθότητα όσων λένε είναι η περίπτωση του Dr Guangfa Wang, μέλους της Κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πνευμονία. Ο ίδιος ο Dr Wang, ο οποίος είναι καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Αναπνευστικής Ιατρικής στο First Hospital του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, ανακοίνωσε στις 22 Ιανουαρίου ότι μολύνθηκε με τον ιό στη διάρκεια επιθεώρησης που έκανε στην πόλη Ουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας.

Κατά την παραμονή του στην πόλη ο Dr Wang φορούσε διαρκώς μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με φίλτρο που κατακρατεί πάνω από το 95% των σωματιδίων. Ωστόσο εκτός από τη μάσκα αυτή, που είναι γνωστή ως μάσκα Ν95, δεν φορούσε ειδικά γυαλιά για να προστατεύσει και τα μάτια του.

Αρκετές ημέρες μετά την επιστροφή του από την Ουχάν και πριν αρχίσει η πνευμονία, ο Dr Wang παρουσίασε ερυθρότητα στα μάτια του, την οποία αρχικά δεν αξιολόγησε. Όταν όμως νόσησε με πνευμονία και οι εξετάσεις του έδειξαν ότι έχει μολυνθεί από το νέο κοροναϊό, συνειδητοποίησε ότι η μόνη πιθανή επαφή που μπορούσε να έχει μαζί του ήταν μέσω των ματιών του.

Η περίπτωσή του δεν είναι η μοναδική που έχει αναφερθεί στην Κίνα. Γι' αυτό τον λόγο, ανάλογη προειδοποίηση έχει απευθύνει και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ), η οποία ενημέρωσε σχετικώς τα μέλη της, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν ήδη κρούσματα του ιού.

Διαβάστε περισσότερα στο iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v