Γιατί βήχω;

Μερικές από τις πιο συχνές αιτίες που βήχουμε, και πώς τις ξεχωρίζουμε. Επειδή δεν είναι πάντα ένα απλό κρύωμα…
Γιατί βήχω;
Ο βήχας είναι μια αντίδραση του οργανισμού μας, με σκοπό να καθαρίσει τον λαιμό από βλέννες και ξένα σωματίδια. Βέβαια, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο γιατί βήχουμε – είναι ένα απλό κρύωμα, ή μήπως είναι ένα άλλο πρόβλημα; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε μερικά από τα πιο κοινά αίτια του βήχα.

Αρχικά, πόσο κρατάει (φυσιολογικά) ο βήχας;
Μέχρι και τρεις εβδομάδες είναι φυσιολογικό, ή έστω μιλάμε για οξεία περίπτωση. Τις περισσότερες φορές, η βελτίωση θα είναι σημαντική μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες, χωρίς να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή υποχρεωτικά – αν και υπάρχουν μη συνταγογραφούμενα σιρόπια και καραμέλες για τον λαιμό που θα σας βοηθήσουν να τον αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά.

Αν ένας βήχας διαρκεί περισσότερο από οκτώ εβδομάδες, μιλάμε για χρόνιο πρόβλημα, και θα ήταν καλό να ελέγξουμε τις αιτίες με τον γιατρό μας. Σε περιπτώσεις που βήχουμε αίμα, πρέπει να μιλήσουμε επειγόντως με τον γιατρό μας.

Καθαρίζουμε τον λαιμό μας
Πολλές φορές, ο βήχας συμβαίνει απλά επειδή θέλουμε να καθαρίσουμε τον λαιμό μας. Δεν είναι αναγκαστικό να είμαστε άρρωστοι, μπορεί οι αεραγωγοί μας να έχουν μπλοκάρει από ξένα σωματίδια, όπως καπνός και σκόνη.

Υπάρχει κάποιος ιός ή βακτήριο
Η πιο συνηθισμένη αιτία για τον συνεχιζόμενο βήχα είναι μια μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κρύωμα και η γρίπη. Αυτές οι μολύνσεις (όπως όλοι ξέρουμε) μπορούν να διαρκέσουν από λίγες μέρες, ως και τρεις εβδομάδες. Αν ο βήχας υπάρχει ως σύμπτωμα γρίπης, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο καιρό για να θεραπευτεί, και ίσως αντιβιοτικά φάρμακα.

Καπνίζουμε
Αν καπνίζουμε, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αντιμετωπίζουμε βήχα συχνά-πυκνά. Είναι γνωστός ως «ο βήχας του καπνιστή» και αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, με αρκετά συγκεκριμένο ήχο που δεν μπορείς να μπερδέψεις με εκείνον τον κρυολογήματος.

Άσθμα
Ειδικά στα μικρότερα παιδιά, το άσθμα μπορεί να είναι η αιτία που εμφανίζεται βήχας. Ο βήχας του άσθματος συνήθως περιλαμβάνει και συριγμό, άρα είναι πιο εύκολος να τον αναγνωρίσουμε. Πολλά παιδιά που αντιμετωπίζουν άσθμα, το ξεπερνούν μεγαλώνοντας, αλλά αν το πρόβλημα γίνεται μεγάλο, θα χρειαστεί η βοήθεια συσκευών αναπνοής.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει βήχα, καθώς τα περιεχόμενα του στομαχιού ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο. Η ροή αυτή προκαλεί ανακλαστική αντίδραση στην τραχεία, με αποτέλεσμα να βήχουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v