ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

"Πυρετός" με τις μάσκες για γρίπες- κορωναϊό

Σε φαρμακεία, ειδικά των μεγάλων πόλεων, παρατηρείται πολύ μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή πίεση στον μηχανισμό τροφοδοσίας.

Τεράστια ζήτηση παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε μάσκες προστασίας από τον κορωναϊό και τις εποχικές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ο κόσμος κατακλύζει τα φαρμακεία, ζητώντας μεγάλες ποσότητες από μάσκες, θερμόμετρα και είδη που χρησιμοποιούνται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Σε ορισμένα από αυτά – ειδικά των μεγάλων πόλεων – παρατηρείται πολύ μεγάλη ζήτηση για μάσκες προστασίας. Πολίτες ζητούν περισσότερες από μία, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή πίεση στον μηχανισμό τροφοδοσίας.

Φαρμακαποθήκες ορίζουν "πλαφόν" παράδοσης σε φαρμακεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς:


"Στο φαρμακείο μου προσέρχονται πολίτες, οι οποίοι αγοράζουν μαζικά μάσκες, ακόμη και σε κουτιά", εξηγεί στο Iatronet ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, υπάρχουν ενδείξεις αδικαιολόγητου πανικού για έναν ιό τον οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη: "Έκπληκτος είδα χθες να παρκάρει έξω από το φαρμακείο μου ένα μικρό πούλμαν, με 15 περίπου Κινέζους επιβάτες. Κατέβηκε ο οδηγός, επίσης Κινέζος, ο οποίος φορούσε κοστούμι, και με ρώτησε εάν είχα μάσκες. Απάντησα καταφατικά. Ο οδηγός επέστρεψε στο πούλμαν και άνοιξε τις πόρτες. Σε λίγη ώρα, το φαρμακείο γέμισε με Κινέζους, οι οποίοι ζητούσαν κουτιά με μάσκες".

Ελλείψεις
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ, μεγάλες ποσότητες ζητούν και Έλληνες καταναλωτές. Στο ερώτημα εάν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, απαντά αρνητικά: "Πριν από λίγο, που επικοινώνησα με τη φαρμακαποθήκη και ρώτησα εάν μπορώ να παραγγείλω μάσκες, μού απάντησαν 'ναι, αλλά δύο κουτιά', για να καλυφθεί η ζήτηση και από άλλα φαρμακεία".

Σημειώνουμε πως κάθε κουτί περιέχει 50 μάσκες και διατίθεται προς 6 ευρώ.

Οδηγία
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΚΑΒ, ο τρόπος χρήσης - εφαρμογής των χειρουργικών μασκών είναι ένας, και συγκεκριμένα με την έγχρωμη πλευρά προς τα έξω. Η έγχρωμη (συνήθως πράσινη ή μπλε) επιφάνεια μιας χειρουργικής μάσκας είναι υδρόφοβη, δηλαδή λειτουργεί απωθώντας τα σταγονίδια που μπορεί να δεχτεί ένας άνθρωπος. Αντίθετα, η λευκή πλευρά, καθότι υδρόφιλη, φοριέται από την έσω πλευρά προκειμένου να συγκρατεί σταγονίδια που ελευθερώνονται με το φτέρνισμα.

Μη πληροφορίες από το iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ένας ωκεανός χωρίς άγνωστα τέρατα θα ήταν ύπνος δίχως όνειρα."

Τζων Στάινμπεκ

 • 622 - Ολοκληρώνεται η φυγή του Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα («Εγίρα»).
  787 - Ξεκινά τις εργασίες της η 7η Οικουμενική Σύνοδος (2η της Νίκαιας). Η Ειρήνη η Αθηναία αναστηλώνει τις εικόνες.
  1493 - Ο Χριστόφορος Κολόμβος αναχωρεί για το δεύτερο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.
  1664 - Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.
  1706 - Σαξονία και Σουηδία υπογράφουν τη Συνθήκη του Άλτρανσταντ (άρθρο: Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος).
  1828 - Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει τα ταχυδρομεία.
  1852 - Παρουσιάζεται σε πτήση από το Παρίσι στην Τραπ το πρώτο αερόπλοιο από τον Ανρί Γκιφάρ .
  1908- Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2