Σημάδια ότι σου λείπουν βιταμίνες

Ποια είναι τα σημάδια που θα σου δείξουν ότι πάσχεις από έλλειψη βιταμινών; Και τι μπορείς να κάνεις για να τα αντιμετωπίσεις;
Η έλλειψη βιταμινών είναι ένα πρόβλημα που δεν γίνεται αμέσως ορατό, αλλά είναι πολύ πιθανό να συμβεί λόγω (πολύ) κακής διατροφής. Αυτά τα σημάδια θα αρχίσουν να σε προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά, κι εσύ οφείλεις να τα γνωρίζεις.

Οι αρθρώσεις σου πονάνε
Οι βιταμίνες που είναι υπεύθυνες για την καλή υγεία των οστών μας αλλά και των συνδέσμων τους είναι οι B, C και D. Τις βρίσκουμε σε περισσότερα φρούτα, και ειδικά στα εσπεριδοειδή. Επίσης, στα σταυρανθή λαχανικά όπως κουνουπίδι και μπρόκολο, στις πιπεριές και στις ντομάτες. Η βιταμίνη D βρίσκεται σε ψάρια, αυγά και σε ορισμένα γάλατα (τσεκάρετε στην συσκευασία αν το προϊόν είναι ενισχυμένο με βιταμίνη D).

Η όραση εμφανίζει προβλήματα
Η βιταμίνη που «προσέχει» τα μάτια μας είναι η Α. Την βρίσκουμε, είτε αυτούσια, είτε σε μορφή β-καροτίνης, που μετέπειτα αξιοποιεί ο οργανισμός μας για να συνθέσει βιταμίνη Α. Πρέπει να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά πορτοκαλί χρώματος, όπως τα καρότα, η γλυκοπατάτα, τα βερίκοκα, αλλά και η ντομάτα και το αβοκάντο.

Τα χείλη σου σκάνε
Αυτό συμβαίνει επειδή σου λείπουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και αν υπάρχει και αιμορραγία, το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό. Οι βιταμίνες αυτές βρίσκονται στα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως και στο πολύσπορο ψωμί, στο γιαούρτι, αλλά και στους περισσότερους ξηρούς καρπούς.

Κρυολογείς συχνά
Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρχει έλλειψη σε βιταμίνες A και C, που ήδη καλύψαμε, αλλά και στο πολύ σημαντικό (αλλά υποτιμημένο) ιχνοστοιχείο του ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος χρειάζεται σε μικρές μόνο δόσεις, αλλά επιτελεί ορισμένες εξαιρετικά σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, μερικές από τις οποίες σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Τον βρίσκουμε σε τροφές όπως τα όστρακα, το σουσάμι, το συκώτι αλλά και η σόγια.

Έχεις τριχόπτωση
Αν το πρόβλημα δεν είναι ορμονικό, τότε η ανεξήγητη τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Τον βρίσκουμε στο μοσχάρι και στο συκώτι, σε μορφή που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό μας, και στα όσπρια, στην φυτική του μορφή—που καλό είναι να συνδυάζεται με μια πηγή βιταμίνης C για καλύτερη απορρόφηση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v