Τα τρία κυριότερα fake news για τον κορωναϊό

Ενα παραπλανητικό βίντεο που δείχνει μία γυναίκα να τρώει νυχτερίδα με «ξυλάκια», φουσκωμένοι απολογισμοί κρουσμάτων και θανάτων...
Τα τρία κυριότερα fake news για τον κορωναϊό
Πολλές ειδήσεις κυκλοφορούν σχετικά με την επιδημία του κορωναϊού από την Κίνα. Και μέσα σε όλες αυτές τις ειδήσεις, προφανώς υπάρχει και πληθώρα ψευδών δημοσιευμάτων που τρομοκρατούν ή επηρεάζουν αρνητικά τον κόσμο. Ποια είναι αυτά τα ψέματα;

«Είδα μια πληροφορία... μία συμβουλή να χρησιμοποιείς σεσουάρ για τα μαλλιά για την αποστείρωση του προσώπου και των χεριών και να πίνεις ζεστό νερό 60 βαθμών Κελσίου για να παραμείνεις υγιής. Είδα επίσης ένα μήνυμα στο Facebook που συνιστά στους ανθρώπους να πίνουν Dettol», δήλωσε μία 40χρονη γιατρός από το Χονγκ Κονγκ αγανακτισμένη.

Αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά είναι και επικίνδυνα. Από την ανακοίνωση στις αρχές του Ιανουαρίου της εμφάνισης του νέου κινεζικού ιού στην πόλη Ουχάν, τα fake news έχουν εισβάλει στο ίντερνετ. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί τα τρία κυριότερα ψέματα: Όσον αφορά την προέλευση του ιού, πατέντες για την αντιμετώπισή του αλλά και τρόποι πρόληψης. Όπως είναι λογικό, κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν είναι εμπεριστατωμένο.

Πολλές από αυτές τις «ειδήσεις» στοχοποιούν την κινεζική διατροφή και χρησιμοποιούν ρατσιστικά στερεότυπα. Μια εικόνα, για παράδειγμα, που απεικονίζει μια γυναίκα να τρώει νυχτερίδα με chopsticks έγινε viral, αλλά τραβήχτηκε το 2016, και όχι στην Κίνα. Ελάχιστα ήταν τα μέσα που είπαν… mea culpa και διόρθωσαν την ψευδή είδηση, και ακόμα κυκλοφορούν άρθρα που λένε πως το ξέσπασμα του ιού οφείλεται στην κατανάλωση νυχτερίδας—ενός ζώου που, σε γενικές γραμμές, δεν αποτελεί συνηθισμένο έδεσμα στην Κίνα.

Την επιδημία φαίνεται ότι έχουν εκμεταλλευτεί και (ακρο)δεξιά sites από όλο τον πλανήτη. Παρουσιάζουν πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών στην Κίνα, πως υπάρχει εμβόλιο που μάλιστα έχει πατέντα του 2015, στο όνομα του clickbait.

Ακόμα χειρότερα, η πλειοψηφία λαμβάνει ενημέρωση μέσα από τα social media, όπου το φιλτράρισμα των fake news είναι περιβόητα χαλαρό. Αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Με λίγα λόγια; Μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στο ίντερνετ.

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v