Μήπως πάσχεις από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

Συνεχόμενη κούραση, διαταραχές ύπνου, πόνος. Όσα πρέπει να ξέρουμε για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.
Μήπως πάσχεις από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

Έντονη κόπωση, δυσκολία σκέψης, πνευματική και ψυχολογική κούραση, διαταραχές ύπνου, συνεχόμενο πόνο, έντονη δυσφορία και δυσανεξία μετά από δραστηριότητα.

Σας θυμίζουν κάτι τα παραπάνω; Αν ναι, τότε μάλλον θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, γιατί υπάρχει πιθανότητα να πάσχετε από το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, όπως αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Εργοφυσιολογίας του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Σακκάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μπορεί να επηρεάσει ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας, ειδικά γυναίκες, αφήνοντας τους κλινήρεις για πολλές εβδομάδες ή μήνες, ενώ βιώνουν μια εξουθενωτική μορφή ψυχικής και σωματικής κόπωσης.

Επειδή η ασθένεια είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί, πολλοί ασθενείς έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο στίγμα, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών που τους λένε ότι «δεν έχουν τίποτα και όλα είναι στο μυαλό τους».

Ωστόσο, υπάρχει μια αλλαγή πορείας με ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για να αλλάξει αυτό. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και το ντοκιμαντέρ «Unrest». 

Στο ντοκιμαντέρ, εξηγεί ο κ. Σακκάς, μια 28χρονη διδακτορική φοιτήτρια από το Χάρβαρντ, γυρίζει την κάμερα στον εαυτό της για να καταγράψει τον αγώνα της με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και τις προσπάθειες που καταβάλει για να αναγνωριστεί η ασθένειά της και να βρει μια θεραπεία.



Είναι μια ιστορία πολύ γνώριμη σε πολλούς πάσχοντες από το ΣΧΚ, και επιστήμονες όπως ο Δρ Σακκάς είναι αποφασισμένοι να την αλλάξουν, μιας και αποτελεί μια πραγματική ασθένεια, αλλά αυτή τη στιγμή χωρίς αποτελεσματική θεραπεία.

 «Το σύνδρομο ΜΕ/ΣΧΚ, επίσης γνωστό ως Μετά-ιογενές/μετα-μολυσματικό Σύνδρομο Κόπωσης ή Συστηματική Νόσος Κόπωσης και Έλλειψης Υπομονής (SEID), είναι μια σοβαρή και σύνθετη πολυσυστηματική ασθένεια με άγνωστη αιτιολογία και παθογένεια που επηρεάζει άτομα από όλες τις φυλές και τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση, δυσκολίες σκέψεις, πνευματική και ψυχολογική κούραση, διαταραχές ύπνου, συνεχόμενο πόνο, έντονη δυσφορία και δυσανεξία μετά από δραστηριότητα κ.α.», τονίζει ο ίδιος.

Τα συμπτώματα ποικίλουν σε αριθμό, είδος και σοβαρότητα από άτομο σε άτομο, και η πορεία της νόσου μπορεί να είναι επίμονη ή υποτροπιάζουσα. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά στις ηλικίες μεταξύ 30-50 ετών (μέσος όρος 33 έτη). Εκτιμάται ότι περίπου 1 έως 4 ανά 1000 ενήλικους του γενικού πληθυσμού πάσχει από αυτή την ασθένεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v