ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

12 σημάδια ότι πρέπει να δεις ψυχολόγο

Δώδεκα μικρά ή μεγαλύτερα σημάδια ότι έφτασε η ώρα να το πάρεις απόφαση και να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο.
 

12 σημάδια ότι πρέπει να δεις ψυχολόγο


Αν συμβαίνει κάτι ελπιδοφόρο τα τελευταία χρόνια στα καθ’ ημάς, αυτό είναι πως το ταμπού του ψυχολόγου παύει σιγά σιγά να αποτελεί ταμπού. Πώς, όμως, ξέρεις πότε πρέπει να το πάρεις απόφαση και να κάνεις το μεγάλο βήμα;

Η σύντομη απάντηση είναι πως αν το σκέφτεσαι, καλή ιδέα είναι και να το κάνεις –κακό αποκλείεται να σου κάνει. Αν, όμως, ψάχνεις μια πιο εξατομικευμένη/ συγκεκριμένη απάντηση, η παρακάτω λίστα είναι ενδεικτική –αν απαντήσεις ένα ή περισσότερα «ναι», πρέπει να δεις ψυχολόγο.

Έχεις εντοπίσει ένα πρόβλημα συμπεριφοράς (π.χ. πολύ έντονο θυμό) που δεν ξέρεις πού οφείλεται, και σου δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις σου με τους άλλους.

Σκέφτεσαι συχνά ότι η ζωή σου είναι μουντή και χωρίς νόημα.

Δυσφορείς με όσους έχουν περισσότερη τύχη από εσένα.

Αν σκεφτείς τις προηγούμενές σου σχέσεις, θα εντοπίσεις ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφοράς (δικής σου ή των άλλων) και κάποια κοινά στοιχεία που οδήγησαν στη διάλυσή τους.

Έχεις την τάση να δραματοποιείς τις καταστάσεις.

Έχεις σκεφτεί να αυτοκτονήσεις.

Έχεις ένα πρόβλημα υγείας (π.χ. έντονους πονοκεφάλους ή στομαχόπονο) το οποίο επαναλαμβανόμενες εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν πού οφείλεται, άρα ούτε και να αντιμετωπίσουν.

Θεωρείς ότι φταις εσύ για κάθε κακό που σου συμβαίνει –ή ακόμα ανησυχητικότερα που συμβαίνει στους γύρω σου.

Δεν έχεις καθόλου στενές σχέσεις –ή είχες κάποιες στο παρελθόν, αλλά έχουν όλες τελειώσει.

Νιώθεις έντονο άγχος πριν από οποιαδήποτε συναναστροφή, είτε αυτή συμβαίνει σε πλαίσιο επαγγελματικό, φιλικό, κοινωνικό ή ακόμα και οικογενειακό.

Νιώθεις συχνά στεναχώρια την αιτία της οποίας δεν μπορείς να εντοπίσεις.

Σου είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπεις στην θέση του άλλου, και να καταλάβεις τον τρόπο που σκέφτεται, ή/και να αποκωδικοποιήσεις οποιουδήποτε είδους εξωλεκτική επικοινωνία (εκφράσεις του προσώπου, τόνο της φωνής, γλώσσα του σώματος κλπ).

(*) Για να προλάβουμε τις γκρίνιες «ποιος έχει λεφτά για ψυχολόγο τη σήμερον ημέρα» στα σχόλια, εδώ έχουμε όλες τις χρήσιμες διευθύνσεις των δωρεάν κέντρων ψυχικής υγείας, που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε δήμο της Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ευφυΐα ανθεί μόνο στις περιόδους που η πίστη εξασθενεί."

Emile M. Cioran, 1911-1995, Γαλλορουμάνος φιλόσοφος

  • 1793 - Η γιρονδίνη Σαρλότ Κορντέ δολοφονεί τον Ζαν Πωλ Μαρά, σημαντική μορφή της Γαλλικής Επανάστασης.
    1878 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου: η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία αποκόπτονται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μεταξύ Αγγλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Τουρκίας υπογράφεται στο Βερολίνο η Βερολίνειος Συνθήκη, με την οποία ανατρέπεται η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου του 1878, που προέβλεπε τη δημιουργία Μεγάλης Βουλγαρίας.
    1908 - Για πρώτη φορά παραχωρείται το δικαίωμα συμμετοχής σε γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
    1943 - Το Σύνταγμα Βάλτου των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ αρχίζει 8ήμερο αγώνα κατά της ιταλικής Μεραρχίας Μπρενερού στο Μακρυνόρος και της προκαλεί σοβαρές απώλειες. Η Μεραρχία αυτή κατευθυνόταν διά της Ηπείρου και Αλβανίας προς τη Σικελία, για να ενισχύσει τις εκεί δυνάμεις του άξονα.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2