Πού θα κάνω δωρεάν ψυχοθεραπεία;

Κατάθλιψη, ανεργία, χωρισμός, οικογενειακά προβλήματα. Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Υγιεινής της πόλης δίνουν λύσεις χωρίς κόστος – αλλά με αρκετή αναμονή.
Πού θα κάνω δωρεάν ψυχοθεραπεία;

Οι δημόσιες δομές στο κομμάτι της ψυχικής υγείας πασχίζουν να διαχειριστούν μεγάλο όγκο πληθυσμού που αναζητά βοήθεια.

Από ελαφριές περιπτώσεις όπως χωρισμοί και ανεργία, μέχρι βαριά περιστατικά όπως κατάθλιψη και σχιζοφρένεια άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα καταφεύγουν σε αυτές τις δομές για βοήθεια, η οποία και τους παρέχεται μέσα από ψυχολόγους και ψυχιάτρους, αν και με αρκετή αναμονή.

Πού μπορούμε λοιπόν να αναζητήσουμε ψυχολογική ή και ψυχιατρική βοήθεια όταν τα πράγματα στην ψυχική μας υγεία ζορίζουν;

Στα κατά τόπους κέντρα Ψυχικής Υγείας και Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής

Χωρίζονται κατά τομείς, επομένως θα πρέπει να δείτε σε ποιον τομέα υπάγεστε ανάλογα τον τόπο κατοικίας σας με βάση αυτόν τον χάρτη. Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας εστιάζουν περισσότερο στην αντιμετώπιση του προβλήματος ψυχικής υγείας, ενώ τα Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής στην πρόληψη.

Για να έρθετε σε επαφή με τους ειδικούς των κέντρων κλείνετε τηλεφωνικά το πρώτο ραντεβού, και από εκεί και πέρα ο ειδικός ιατρός (ψυχίατρος/ψυχολόγος) του κέντρου σας κατευθύνει ανάλογα τη σοβαρότητα της κατάστασης. Για παράδειγμα, μπορεί να σας προτείνει κάποιες συνεδρίες ψυχοθεραπείας ή κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Σημειώστε πάντως ότι οι ψυχοθεραπείες δεν είναι επ’ άπειρον, συνήθως λόγω έλλειψης προσωπικού δεν ξεπερνούν τους τρεις μήνες, ενώ σε αρκετά κέντρα υγείας και υγιεινής η λίστα αναμονής είναι μεγάλη (2-4 μήνες).

* Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλανδρίου (Σουλίου 62, Αγία Παρασκευή): Διαθέτει ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. και λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Για κλείσιμο ραντεβού επικοινωνείτε στο 213 203 7600.

* Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (Πλούτωνος 19 & Ηφαίστου, τηλ: 2132027800): Λειτουργεί Δευτέρα έως και Παρασκευή από 8.30 μέχρι 14.00 και προσφέρει υπηρεσίες ψυχιάτρου και ψυχολόγου για ενήλικες.

* Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Αιγάλεω (Σούτσου 4 - Πλατεία Δαβάκη, Αιγάλεω, τηλ. 21 0591 0066): Λειτουργεί πρωινές ώρες με τηλεφωνικό ραντεβού και διαθέτει ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό και εμψυχώτρια.

* Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής (Δήλου 14, Καισαριανή, τηλ: 210 764 0111, 210 764 4705): Ιδρύθηκε το 1979 από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποτελεί τμήμα του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη/ψυχοθεραπεία και ψυχιατρική παρακολούθηση, ενώ για επείγοντα περιστατικά παραπέμπει στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Λειτουργεί πρωινές ώρες, με τηλεφωνικό ραντεβού.

* Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Σωρανού του Εφεσίου 2, Παπάγου, τηλ: 210 61 70 071 & 210 61 70 072): Διαθέτει ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή) από τις 9.00 έως τις 15.30 και προσφέρει μεταξύ άλλων συμβουλευτική σε άτομα με προσωπικά προβλήματα, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχατρική διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπευτική αντιμετώπιση και ψυχοκοινωνική στήριξη.

* Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου (Υμηττού 221 και Φερεκύδου1, τηλ: 21 0751 9550): Αποτελεί εξωνοσοκομειακή Μονάδα του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού και προσφέρει μεταξύ άλλων θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ενήλικες, κλινική παρακολούθηση και ψυχοθεραπεία.

Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής με αντίστοιχες παροχές θα βρείτε επίσης στον Κορυδαλλό (Παλαιολόγου 38, τηλ: 2104944937, εξωνοσοκομειακή Μονάδα Νοσοκομείου «Δαφνί»), στην Αθήνα (Νοταρά 58, τηλ: 210 88 20 550), στο Π. Φάληρο (Ναιάδων 117Α, τηλ: 2109853761 – υπάγεται στο Ασκληπιείο Βούλας), στον Πειραιά (Νοταρά 77, τηλ: 210 41 70 546), στους Αγ. Αναργύρους (Στρατηγού Πλαστήρα Νικόλαου 123 & Δράμας, τηλ: 2102621260) και στου Ζωγράφου (Δαβάκη Πίνδου 42, τηλ: 2107481174).

Στα κέντρα ημέρας της Ε. Π. Α. Ψ. Υ

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε δραστηριοποιείται με σκοπό την προσφορά ενός εναλλακτικού μοντέλου παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Διαθέτει δύο κέντρα στην Αθήνα, τα οποία υπηρετούν αυτούς τους σκοπούς.

Το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου - Franco Basaglia είναι μια ανοιχτή κοινοτική μονάδα ψυχικής υγείας που απευθύνεται σε ενήλικους κατοίκους του 5ου Τομέα Ψυχικής Υγείας και στις οικογένειες τους. Διαθέτει ομάδα από έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπεύτρια και νοσηλεύτρια. Προσφέρουν μεταξύ άλλων ψυχιατρική διάγνωση, αξιολόγηση και παρακολούθηση, συμβουλευτική, βραχεία ψυχοθεραπεία σε άτομα και ομάδες, οικογενειακή θεραπεία/θεραπεία ζεύγους, πολυοικογενειακή θεραπεία, εικαστική θεραπεία - Art Therapy και Μουσικοθεραπεία και ημερήσιο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές. Λειτουργεί τις καθημερινές από τις 09.00 μέχρι τις 14.00. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ: 210 80 56 920.

Σημειώστε ότι το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου δεν μπορούν να υποστηρίξουν άτομα με εξάρτηση από ουσίες ή/και αλκοόλ και με νοητική υστέρηση ή/και βαρύ αυτισμό. Μπορούν όμως, να παραπέμψουν στην κατάλληλη υπηρεσία.

Το Κέντρο Ημέρας Αγ. Παρασκευής προσφέρει υπηρεσίες σε ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές καθώς και στις οικογένειές τους και λειτουργεί στο πλαίσιο του 6ου Τομέα Ψυχικής Υγείας. Παρέχει υπηρεσίες όπως ψυχολογική εκτίμηση και παρακολούθηση, συμβουλευτική/καθοδήγηση για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των μελών του, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, εργοθεραπεία, ήπια άθληση, εικαστικές ασχολίες, συμμετοχή σε πολυτιστικά, αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα και υποστήριξη και συμβουλευτική γονέων και οικογενειών. Λειτουργεί από τις 08.00 μέχρι τις 16.00 καθημερινά. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ: 210 6085641.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v