Ασκηση: Ο δρόμος για υγεία και ευεξία

Μείωση πιθανότητας ασθενειών, κατακόρυφη βελτίωση της υγείας, ενεργητικότητα, αυτοπεποίθηση, σωστό βάρος. Πώς; Την απάντηση την ξέρετε: Ασκηση. Επτά απλά tips για όσους θεωρούν τον εαυτό τους... αρχάριο.
Ασκηση: Ο δρόμος για υγεία και ευεξία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την τακτική άσκηση βελτιώνει κανείς την υγεία του. Η άσκηση μειώνει τους κινδύνους ασθενειών, βοηθά στην απώλεια ή τη διατήρηση βάρους και ενισχύει την ενεργητικότητα και την αυτοπεποίθηση. Άλλωστε, μπορεί να έχει και τρομερή πλάκα, ειδικά αν γίνεται με παρέα. Αν δεν ασκείστε ήδη, ξεκινήστε!

Οι ειδικοί συνιστούν άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά επί πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αν κάποιος δεν έχει ασκηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα, καλό είναι αρχίσει ήπια και σταδιακά να αυξάνει τους ρυθμούς. Μη νομίσει κανείς ότι απαιτείται να κάνει κάτι extreme. Ό,τι και να κάνει είναι καλύτερο από το να μην κάνει τίποτα.

Ιδού λοιπόν μερικά απλά tips για τους ”αρχάριους”:

* Αν το κανονικό πρόγραμμα γυμναστικής σας φαίνεται εξουθενωτικό, υπάρχουν καθημερινές λύσεις: Αφήστε το αυτοκίνητο ή κατεβείτε από το λεωφορείο λίγο μακρύτερα από το σπίτι σας. Μην πάρετε το ασανσέρ. Δοκιμάστε τις σκάλες.

* Η γυμναστική με βάρη δεν είναι η μόνη λύση. Διάφορα αθλητικά σωματεία παρέχουν ευκαιρίες για σπορ που δεν έχετε ποτέ φανταστεί ότι θα μπορούσατε να κάνετε (ορειβασία, πεζοπορία, τένις, σκουός, ιππασία κ.ά.). Τηλεφωνήστε στον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων ή της περιοχής σας και ζητήστε τις λίστες με τα δημοτικά γυμναστήρια. Πολλές εγκαταστάσεις βρίσκονται δίπλα σας και είναι σχεδόν δωρεάν.

* Φροντίστε να έχετε τα κατάλληλα παπούτσια. Πρέπει να είναι το νούμερό σας, να στηρίζουν το πέλμα και τον αστράγαλό σας και να είναι κατάλληλα για το σπορ που επιθυμείτε. Πληροφορίες για τα κατάλληλα παπούτσια μπορείτε να ζητήσετε στα καταστήματα αθλητικών ειδών.

* Κάνετε πάντα προθέρμανση πριν ξεκινήσετε την άσκηση - θερμαίνει τους μυς σας και προετοιμάζει την καρδιά και το μυαλό γι’ αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει, κάτι που σημαίνει ότι έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού.

* Μετά την προθέρμανση, κάντε διατάσεις. Αυτό αυξάνει την ελαστικότητα του σώματος και μεγαλώνει την γκάμα των κινήσεων.

* Μετά το τέλος της άσκησης κάντε αποθεραπεία. Η αποθεραπεία είναι το ίδιο σημαντική με την προθέρμανση. Το απότομο σταμάτημα της άσκησης μπορεί να προκαλέσει κράμπες και πιασίματα. Οι διατάσεις είναι και εδώ το ”κλειδί”.

* Διαφορετικοί τύποι ασκήσεων προσφέρουν στο σώμα σας μια ολοκληρωμένη γκάμα εξάσκησης. Κάνετε αεροβική γυμναστική, όπως το ποδόσφαιρο και το τρέξιμο, για να ασκήσετε τους πνεύμονες και την καρδιά, βάρη για να δυναμώσετε τους μυς και τα κόκαλα και stretch και γιόγκα για να αποκτήσουν οι μύες σας την απαραίτητη ευλυγισία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v