Άσκηση: Ακόμα και λίγη, κάνει τη διαφορά

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δεν χρειάζεται να ξημεροβραδιάζεστε στο γυμναστήριο για να έχετε σημαντικά οφέλη στην υγεία. Ακόμα και λίγη άσκηση καθημερινά, μπορεί να προστατέψει την καρδιά σας.
Άσκηση: Ακόμα και λίγη, κάνει τη διαφορά
Είναι γνωστό ότι η συχνή άσκηση έχει μέγιστα οφέλη στην σωματική, αλλά και στην ψυχική μας υγεία. Οι ειδικοί μάλιστα, συνιστούν τουλάχιστον τρεις ώρες συνολικής άσκησης εβδομαδιαίως. Για κάποιον όμως που δεν έχει την καλύτερη δυνατή σχέση με την γυμναστική, κάτι τέτοιο φαντάζει ως άθλος. Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με νέα έρευνα, η παραπάνω συχνότητα δεν είναι απολύτως απαραίτητη για να έχει κανείς οφέλη στην υγεία. Ακόμα και η ελάχιστη δυνατή άσκηση – οι μισές ώρες από τις παραπάνω – είναι αρκετή για να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία και να προστατέψει την καρδιά.

Η μελέτη αποτελεί ανάλυση 33 προηγούμενων ερευνών, οι οποίες εξέταζαν την σχέση μεταξύ άσκησης και καρδιακής υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ασκούνταν με την συνιστώμενη εβδομαδιαία συχνότητα (150 λεπτά άσκησης) , είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή νόσο από αυτούς που έκαναν καθιστική ζωή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι ασκούνταν στην διπλάσια συχνότητα εβδομαδιαίως (300 λεπτά) είχαν 20% μείωση στην εμφάνιση καρδιακών νόσων, ενώ όσοι ασκούνταν 750 λεπτά είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι ακόμα και η ελάχιστη δυνατή άσκηση σε εβδομαδιαία βάση (75 λεπτά), η οποία αντιστοιχεί σε 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα, είχε σημαντικά οφέλη για την καρδιά. Συγκεκριμένα, όσοι ασκούνταν με την παραπάνω συχνότητα είχαν 14% λιγότερο ρίσκο καρδιακών νόσων. Αν και οι ερευνητές γνωρίζουν χρόνια τώρα ότι η σωματική άσκηση έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία της καρδιάς, μέχρι σήμερα καμία μελέτη δεν είχε προσδιορίσει ποσοτικά πόση άσκηση είναι απαραίτητη.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για όσους έχουν πιεσμένο ωράριο και δεν βρίσκουν αρκετό χρόνο για να γυμναστούν. «Αν δεν κάνετε τίποτα, κάντε κάτι», λέει ο Μπάρυ Φράνκλιν, εκπρόσωπος της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας και συνεχίζει: «Και αν ήδη κάνετε κάτι, π.χ. 10 με 15 λεπτά περπάτημα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, κάντε κάτι παραπάνω».

Πηγή: Times
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v