Base Training Academy: Χτίζοντας τους Personal Trainers του μέλλοντος

Ποιες αρετές και ποιες γνώσεις πρέπει να έχει ένας personal trainer; Πως εκπαιδεύονται αυτοί που μας γυμνάζουν; Μπορεί ο καθένας μας να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χώρο του Fitness και αν ναι, που μπορεί να απευθυνθεί; Οι ειδικοί στον χώρο μας μιλούν.  
Base Training Academy: Χτίζοντας τους Personal Trainers του μέλλοντος
Τα οφέλη του Personal Training είναι πλέον γνωστά και ο οποιοσδήποτε έχει δοκιμάσει, έστω και μια φορά, να προπονηθεί υπό την επίβλεψη κάποιου προσωπικού γυμναστή θα ξέρει. Μπορεί στις αρχές να θεωρήθηκε ως "περιττή πολυτέλεια" και να συνδυάστηκε - λανθασμένα- με υπερβολικές τιμές και αμφίβολα αποτελέσματα, αλλά ο χρόνος αποδείχτηκε ο καλύτερος σύμμαχος για το σχετικά καινούργιο αυτό επάγγελμα - στην Ελλάδα τουλάχιστον. Οι πελάτες άρχισαν να βλέπουν αποτελέσματα, συνειδητοποίησαν οτι το γυμναστήριο από μόνο του δεν αρκεί για να πετύχουν τους στόχους τους και άρχισαν να συρρέουν κατά δεκάδες στα διάφορα personal training studios, τα οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί.

Το επάγγελμα του Personal Trainer δεν περιορίζεται φυσικά αυστηρά και μόνο στον χώρο των studio. Έχει επεκταθεί στα γυμναστήρια (όπου και χρεώνεται επιπλέον), αλλά και στα σπίτια. Πολύς κόσμος επιλέγει την άνεση και την οικειότητα του σπιτιού του για να προπονηθεί με την βοήθεια ενός εξειδικευμένου γυμναστή, παίρνοντας... προσωπικά το θέμα "γυμναστική". Όπως μας λέει ο κ. Πάνος Μπαλατσινός, personal trainer και υπέυθυνος της Base Personal Training Academy, "Η προπόνηση γίνεται σε κάθε πιθανό σημείο που να μπορεί ο πελάτης. Στο σπίτι του, σε ένα γυμναστήριο, ακόμα και στην ύπαιθρο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η εμπειρία και οι γνώσεις που πρέπει να έχει ο trainer" και συνεχίζει "Αν είναι αρκετά έμπειρος, τότε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας προπόνησης χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια και τις γνώσεις του." 

Εμπειρία και γνώση λοιπόν, οι δύο αρετές-κλειδιά που θα πρέπει να αναζητήσουμε στον personal trainer που θα επιλέξουμε για να φέρει εις πέρας τους στόχους μας. Δεν είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις, αν αναλογιστεί κανείς οτι ουσιαστικά "εμπιστευόμαστε" το σώμα μας σε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζουμε. Αυτός ο άνθρωπος αναλαμβάνει να μας βοηθήσει να χτίσουμε το σώμα που επιθυμούμε, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, χωρίς φυσικά να μας τραυματίσει. Αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία της προσωπικής εκγύμνασης και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αμοίβεται. "Το πιο σημαντικό στοιχείο για έναν γυμναστή / personal trainer, είναι η άρτια γνώση του σώματος μυϊκά, αλλά και οστικά. Χωρίς τις συγκεκριμένες γνώσεις, δυστυχώς δεν μπορεί κανένας να καλείται personal trainer", μας λέει ο κ. Θέμης Μίχος, personal trainer και υπεύθυνος Ανατομίας στην Base Academy.

Οι γνώσεις και η εμπειρία ενός trainer όμως δεν σταματούν στην ανατομία. To Personal Training καλύπτει ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα ικανοτήτων που συμβαδίζουν με τα διεθνή πρότυπα του fitness. Πιο συγκεκριμένα ένας ολοκληρωμένος και επαγγελματίας προπονητής, οφείλει να έχει τις -βασικές έστω- γνώσεις πάνω στην γιόγκα, το pilates, τα ομαδικά προγράμματα (group training), την πλατφόρμα δόνησης, το aqua aerobic ακόμα και στο Image Making. Όσο και αν φανεί περίεργο, κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο προπονητής κρίνεται (όπως και όλοι μας) από τις στυλιστικές του επιλογές, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με τους γύρω του, είτε αυτοί είναι πελάτες, είτε είναι συνάδελφοι. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι όσο πιο μεγάλο είναι το φάσμα των γνώσεων του προπονητή που μας έχει αναλάβει, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η εκγύμνασή μας.

Ξεφεύγοντας τώρα από την θέση του πελάτη και μπαίνοντας στην θέση του προπονητή, συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρον και προσοδοφόρο επάγγελμα, το οποίο θα ταίριαζε στον οποιονδήποτε έχει την ελάχιστη αγάπη για τον χώρο του fitness και θέλει να την εκμεταλλευτεί εποικοδομητικά. Πως μπορεί όμως κάποιος από εμάς, τους "κοινούς θνητούς", να κάνει τα πρώτα του βήματα σε αυτό το επάγγελμα, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες γνώσεις και την πρακτική εμπειρία; Η πρώτη εξειδικευμένη ακαδημία για personal trainers στην Αθήνα, ονομάζεται Base Academy και πρόκειται να ξεκινήσει τον κύκλο των μαθημάτων της στις 23 Οκτωβρίου. Υπόσχεται να παρέχει πλήρη εκπαίδευση με βάση τα πρότυπα του εξωτερικού στην προσωπική εκγύμναση και να εξασφαλίσει άμεση εύρεση εργασίας στους σπουδαστές.

Τα μαθήματα θα γίνονται σε αναγνωρισμένους από το κράτους χώρους (γυμναστήριο Shape στην Νέα Σμύρνη, γυμναστήριο Livestrong στο Π. Φάληρο και Fitness Housen στην Νέα Σμύρνη), με εξειδικευμένο προσωπικό από τον χώρο του Fitness. Πέρα από το βασικό πτυχίο του Personal Training, θα υπάρχουν και επτά ειδικότητες η καθεμία με τις δικές τις διαβαθμίσεις (group coaching, pilates master, yoga master, aqua fitness, kick boxing, image making και gym & spa leading). Όπως μας λέει ο κ. Μίχος: "Η Ακαδημία θα ασχοληθεί σε βάθος τόσο σε θέματα προπονητικής, νέα προγράμματα και τρόπους εκγύμνασης αεροβίως και αναεροβίως, όσο και με θέματα ανατομικής και ορθοσωμίας. Τα συγκεκριμένα μαθήματα, θα διδάσκονται θεωρητικά με εργαστηριακό τρόπο, αλλά και πρακτικά στους χώρους των γυμναστηρίων".

"Τελικός σκοπός της Ακαδημίας", συνεχίζει, "είναι τελειώνοντας ο σπουδαστής να είναι ικανός σε θεωρητικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο να προπονήσει τον ασκούμενο του και να του παρέχει όλες εκείνες τις γνώσεις μέσω των προπονήσεων για το καλύτερο και ασφαλέστερο αποτέλεσμα".

Αν λοιπόν, θέλετε να έρθετε σε επαφή με τον χώρο του fitness "εκ των έσω" και να αποκτήσετε όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια που θα σας κάνουν έναν επιτυχημένο προσωπικό προπονητή, επωφεληθείτε από την έναρξη των μαθημάτων της ακαδημίας και δηλώστε συμμετοχή. Το κάθε Σαββατοκύριακο μαθημάτων κοστίζει 150€, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 6974839021 ή στο [email protected]

Επιμέλεια: Γεωργιακώδης Νικόλας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v