Γυμνισμός: Οι παραλίες των "πρωτόπλαστων"

Αντιμετωπίζονται και κατακρίνονται από κοινωνία και Εκκλησία ως προκλητικοί, αλλά δεν δείχνουν να "μασάνε". Μαθαίνουμε για την φιλοσοφία των γυμνιστών, αλλά και για τις παραλίες της Αττικής όπου τα μαγιό είναι είδος... πολυτελείας.
Γυμνισμός: Οι παραλίες των πρωτόπλαστων
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η αλήθεια είναι πως και εγώ ήμουν κάπως προκατειλημμένος όσον αφορά το θέμα του γυμνισμού. Δεν είχε τύχει να επισκεφτώ κάποια συγκεκριμένη παραλία γυμνιστών, αλλά όποτε έβλεπα ζευγάρια να κάνουν μπάνιο χωρίς μαγιό μόνο αρνητικές σκέψεις περνούσαν από το μυαλό μου. Μαθαίνοντας όμως περισσότερα πράγματα πάνω στο θέμα και συνειδητοποιώντας ότι πρόκειται για ιδεολογία και ενίοτε τρόπο ζωής, που σκοπό έχει να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στην φύση, αναθεώρησα. Οι γυμνιστές δεν είναι τα χυδαία υποκείμενα που επιδίδονται σε όργια σε κάθε παραλία και με κάθε αφορμή. Ούτε σπιλώνουν την εικόνα της ελληνικής παραλίας (αυτό το έχουν αναλάβει προ πολλού οι "ελληναράδες" που σκορπάνε σκουπίδια παντού), ούτε προκαλούν με άσεμνες πράξεις τους λουόμενους.

Μία παραλία γυμνιστών ήταν, είναι και θα είναι ένα μέρος όπου ο ρατσισμός απουσιάζει, μαζί με τα μαγιό.  Όπως λένε και οι ίδιοι, δεν τους νοιάζει το χρώμα, οι σεξουαλικές προτιμήσεις ή η οικονομική κατάσταση του καθενός. Όλοι καλημερίζονται μεταξύ τους σαν να γνωρίζονται χρόνια. Αυτά πρεσβεύει ο γυμνισμός και αυτά πρέπει να έχει στο μυαλό του όποιος σκοπεύει να επισκεφτεί μια παραλία γυμνιστών. Στην προσπάθειά μας να μάθουμε περισσότερα πράγματα "εκ των έσω", ήρθαμε σε επαφή με το δημιουργό και moderator του πιο οργανωμένου και πλήρους πόρταλ γυμνιστών στο ελληνικό διαδίκτυο, του Greek Naturism (βλ. σχετικά links), τον Xipolitos ή αλλιώς Βασίλη. Το site δημιουργήθηκε επίσημα το 2007 και σήμερα αριθμεί 3.000  χρήστες, ανάμεσά τους και πολλές οικογένειες. Η εγγραφή στην σελίδα είναι δωρεάν, ενώ όλα τα έξοδα βγαίνουν από μία μόνο διαφήμιση. Οι πληροφορίες που μας έδωσε ο Βασίλης ήταν άκρως ενδιαφέρουσες.

"Στην σημερινή Ελλάδα που θέλουμε να την λέμε προοδευτική με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δυστυχώς, τόσο οι γυμνιστές όσο και η ιδεολογία του γυμνισμού αντιμετωπίζονται κατά ένα μεγάλο μέρος σαν κάτι το χυδαίο και άκρως σεξουαλικό." μας λέει με πικρία, για να συνεχίσει: "Στην σημερινή εποχή που ακόμα και το βήξιμο συνδυάζεται με το sex, ήταν αναπόφευκτο ότι δεν θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε εμείς. Υπάρχει ένας νόμος απλά και μόνο για να υπάρχει. Που δεν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για τους γυμνιστές"  (βλ. σχετικά έγγραφα)

Το κράτος πάλι δείχνει να αδιαφορεί επιδεικτικά. Οι κατά καιρούς επιστολές τους στον τότε Υπουργό Τουρισμού κ. Σπηλιωτόπουλο δεν έχουν βρει αντίκρισμα, ενώ τα περιστατικά με πρόστιμα αλλά και επιθέσεις σε γυμνιστές απλώς επιβεβαιώνουν την μεσαιωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα εν έτει 2009 και φυσικά αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

"Ακόμα και σήμερα από βαθιά θρησκευόμενα άτομα και άτομα με μεσαιωνικές απόψεις δεχόμαστε λεκτικές και όχι μόνο επιθέσεις, λες και ο Αδάμ και η Εύα φόραγαν ολόσωμα μαγιό! Ας το συνειδητοποιήσουν επιτέλους, είτε τους αρέσει είτε όχι, ότι τα πρώτα δυο άτομα που κατοίκησαν αυτόν τον πλανήτη ήταν γυμνιστές και ζούσαν αρμονικά με την φύση." μας λέει με δικαιολογημένη αγανάκτηση. Το τραγικότερο όλων είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις άνθρωποι έχουν χάσει ακόμα και την δουλειά τους , όταν έγινε γνωστό πως έκαναν γυμνισμό, ενώ και ο ίδιος απολύθηκε ένα μήνα αφού έγινε γνωστό ότι ήταν γυμνιστής. Μίλησε κανείς για προοδευτική κοινωνία;

Πολύς λόγος γίνεται και στην τηλεόραση για τον υποτιθέμενο "σύλλογο γυμνιστών". Η αλήθεια είναι ότι ενεργός σύλλογος γυμνιστών δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ο Σύλλογος Γυμνιστών - Φυσιολατρών «Αδάμ και Εύα» με έδρα την Εκάλη Αττικής και ο Σύλλογος γυμνιστών Ελλάδος «Οι πρωτόπλαστοι» με έδρα την Αθήνα, έχουν πάψει να είναι ενεργοί εδώ και πολλά χρόνια. Η δημιουργία ενός συλλόγου όπως μας λέει ο Βασίλης, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Εδώ και αρκετό καιρό γίνεται προσπάθεια από τα μέλη του GR.N. (Greek Naturists) για την δημιουργία ενός συλλόγου και έχουν ξεκινήσει συναντήσεις και συζητήσεις με αρκετό κόσμο. "Πρώτα κοιτάμε να δούμε τι λάθη έγιναν στο παρελθόν και από εμάς και από άλλες προσπάθειες μεμονωμένων ατόμων να δημιουργήσουν ένα σύλλογο. Θέλουμε να δούμε τι προοπτική θα έχει ένας σύλλογος εφ'όσον δημιουργηθεί και πως θα μπορέσουμε να πληροφορήσουμε την κοινωνία για το ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε", μας λέει.

Ο δεκάλογος των γυμνιστών

1. Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συσχετίζεται με την οποιουδήποτε τύπου σεξουαλική αναζήτηση
2. Δεν αποτελεί δικαίωμα μιας συγκεκριμένου σεξουαλικού προσανατολισμού ομάδας. αλλά όλων ανεξαιρέτως.
3. Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συνδέεται με την επιδειξιμανία και την ηδονοβλεψία.
4. Ο γυμνισμός ενέχει ερωτισμό αλλά δεν αποτελεί σεξουαλική έκφραση.
5. Οι γυμνοί φίλοι απολαμβάνουν και μοιράζονται την εμπειρία του γυμνισμού ως έκφραση ουσιαστικής σωματικής και πνευματικής /ψυχικής επαφής και όχι ως λανθάνουσα σεξιστική επιθυμία.
6. Ο γυμνισμός αποτελεί ιδεολογία με την έννοια ότι προσδιορίζεται από ένα σύστημα εννοιών όπως: αυτοεκτίμηση, φυσιολατρία, ελευθερία έκφρασης, απενοχοποίηση, αληθινή επαφή, φυσικότητα.
7. Ο γυμνισμός για πολλούς ανθρώπους δεν περιορίζεται στην φύση ή στο νερό αλλά μπορεί να αποτελέσει συνήθεια της καθημερινότητας τους στον προσωπικό τους χώρο. Η αίσθηση της γυμνής παρέας μέσα σ’ ένα σπίτι δεν πρέπει να θεωρείται ύποπτη ή ενοχοποιητική κατάσταση, ούτε να συνοδεύεται από υπαινιγμούς σεξουαλικότητας.
8. Οι γυμνοί φίλοι μπορούν να συνυπάρχουν ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, αρκεί να είναι συνειδητοποιημένοι γυμνιστές.
9. Ο γυμνισμός δεν ακυρώνει τις ορμές μας, ούτε απαγορεύει την με οποιοδήποτε τρόπο έκφρασή τους. Μπορεί ως έννοια να περιέχει και την ερωτική έκφραση, αλλά δεν πρέπει επ' ουδενί να προσδιορίζεται από αυτήν.
10. Ο γυμνισμός είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος (όχι βέβαια ο μοναδικός) να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, όπως και να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε και τους άλλους χωρίς μάσκες, ρετουσαρίσματα και υποκριτικές εκδηλώσεις.

Αν όλα τα παραπάνω σας εξίταραν το ενδιαφέρον και την διάθεση καλοκαιρινές μέρες που είναι, τότε δεν έχετε παρά να ψάξετε για συγκεκριμένες παραλίες στην Αττική που μπορείτε να κάνετε γυμνισμό. Αλλά προτού πάτε οπουδήποτε έχετε στο νου σας τα εξής:

* Στις παραλίες γυμνιστών θα βρείτε ανθρώπους ευγενικούς και φιλικούς.
* Θα έχετε την ελευθερία να είστε ο εαυτός σας, χωρίς ταμπού (αρκεί να μην επεμβαίνετε στις ελευθερίες των άλλων)
* ΔΕΝ θα βρείτε ναρκωτικά. Οι πραγματικοί γυμνιστές προωθούν απόλυτα τον υγιεινό τρόπο ζωής.
* ΔΕΝ θα βρείτε επιθετικά άτομα ή τραμπούκους και καλό θα είναι να μην συμπεριφερθείτε ούτε εσείς έτσι.
* ΔΕΝ θα δείτε όργια ή οτιδήποτε άλλο περιμένατε πως θα δείτε από άτομα που κάνουν γυμνά μπάνιο. Αν ψάχνετε για κάτι τέτοιο ή απλά θέλετε να "πάρετε μάτι", τότε διαλέξτε κάποια άλλη παραλία.
* ΜΗΝ πάρετε μαζί σας βιντεοκάμερες.

Μερικές από τις παραλίες γυμνιστών στην Αττική, που καθαρίζονται μάλιστα συχνά από τους ίδιους τους λουόμενους είναι και οι παρακάτω:

Κ.Α.Π.Ε. Σούνιο

Βρίσκεται περίπου 64 χλμ από το κέντρο της Αθήνας κατά μήκος του παραλιακού δρόμου Αθηνών- Σουνίου. Όταν φθάνετε σχεδόν στο 64ο χλμ, σε μια αριστερή στροφή, θα δείτε μια ταμπέλα "KAPE" στο δεξιά σας. Ακολουθείτε το χωματόδρομο για περίπου 500-600 μέτρα και στο τέλος του δρόμου θα δείτε έναν μικρό ξέφωτο. Σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας εκεί και περπατήστε μέχρι το τέλος. Αν σκοπεύετε να κάτσετε για αρκετή ώρα, τότε μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα από την καντίνα που βρίσκεται εκεί. Απέναντι ακριβώς υπάρχουν σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στην πρώτη παραλία. Στα δεξιά σας θα βρείτε μερικούς βράχους, προχωρήστε προς τα εκεί και ακολουθείστε το μικρό μονοπάτι που σχηματίζεται. Μετά από έναν μεγάλο βράχο θα δείτε μια μικρή παραλία. Αν θέλετε να βρείτε εύκολα σημείο, τότε φροντίστε να πάτε εκεί από νωρίς και να μείνετε μέχρι το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα. 

Βραυρώνα
Στον δρόμο από Μαρκόπουλο προς Πόρτο Ράφτη, πριν το Π. Ράφτη στρίβετε αριστερά προς τον αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνας και τις παιδικές κατασκηνώσεις Χαμολιάς. Δεν στρίβετε στην διασταύρωση για Λούτσα, αλλά ακολουθείτε τον δρόμο ευθεία δεξιά. Αφήνετε στο αριστερό σας χέρι τον αρχαιολογικό χώρο και συνεχίζετε ευθεία ακολουθώντας τον δρόμο. Στην διασταύρωση μετά την κατηφόρα στρίβετε αριστερά προς την παραλία. Ο δρόμος συνεχίζει δεξιά παράλληλα προς την παραλία για τις παιδικές κατασκηνώσεις. Πριν τις κατασκηνώσεις και απέναντι από τον οικισμό Πολυτεχνείου, θα δείτε μια χερσόνησο με λόφο. Στο σημείο αυτό στρίβετε αριστερά και παρκάρετε στο μεγάλο πλάτωμα. Ακολουθείστε το μονοπάτι και στο τέλος βρίσκεται ένας οργανωμένος βραχώδης κόλπος γυμνιστών. Αν ακολουθήσετε τον δρόμο των κατασκηνώσεων θα καταλήξετε σε ένα χωμάτινο ύψωμα στον οικισμό των ασφαλιστών, μια έκταση περιφραγμένη με συρματόπλεγμα. Απέναντι θα δείτε ένα κόλπο με βράχια όπου συνήθως μαζεύονται γυμνιστές, κυρίως άντρες. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι δίπλα από το συρματόπλεγμα θα φτάσετε στα βράχια, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ήσυχο μπάνιο μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Βαρκιζα – Riba’s
Στην παραλιακή Αθηνών - Σουνίου, μετά την Βάρκιζα, κάτω από την λεωφόρο θα βρείτε αρκετούς γυμνιστές και gay ζευγάρια. Έχει αρκετά καλή θάλασσα, αν και η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη. Το βράδυ τα κουνούπια κάνουν beach party, οπότε φροντίστε να προμηθευτείτε λοτιόν αν σκοπεύετε να το διανυκτερεύσετε.

Ραμνούντα

Υπήρξε για δεκαετίες το κέντρο του αττικού γυμνισμού. Κοντά στον πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο υπάρχει παραλία γυμνιστών η οποία κατά πολλούς παραμένει η καλύτερη κοντά στην Αθήνα. Ο αχανής αρχαιολογικός τόπος, που δεν έχει αναδειχτεί ακόμα όλος, απλώνεται ως την θάλασσα και μαρτυρά την στρατηγική σημασία του Ραμνούντα την κλασική εποχή. Η προσβασιμότητα είναι αρκετά δύσκολη αφού το μονοπάτι που οδηγούσε στην παραλία είναι κλειστό. Για να φτάσετε στην παραλία πρέπει να κατευθυνθείτε βόρεια προς το Γραμματικό και λίγο πριν το χωριό να στρίψετε δεξιά προς την τοποθεσία Λιμνιώνας. Εκεί ακολουθείτε την άσφαλτο, η οποία στην συνέχεια μετατρέπεται σε πολύ απότομο χωματόδρομο (ένα 4x4 θα ήταν ιδανικό). Ο δρόμος μετά από 3-4 χιλιόμετρα τελειώνει σε ένα Εκκλησάκι. Σε όλη την διαδρομή θα συναντήσετε τρεις διασταυρώσεις από την στιγμή που η άσφαλτος γίνεται χώμα και οι τρεις χωμάτινες. Στην πρώτη παραμένετε αριστερά και στις υπόλοιπες δύο στρίβετε δεξιά (στην τελευταία υπάρχει πινακίδα που δείχνει αριστερά προς Σέσι, εσείς στρίβετε δεξιά). Μετά την μεγάλη και απότομη κατηφόρα (προσοχή μεγάλη εδώ), υπάρχει ένα πέτρινο χάλασμα και αμέσως από κάτω το εκκλησάκι που αναφέραμε πριν. Εκεί μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Θα την πετύχετε σχεδόν πάντα καθαρή, ενώ όλα τα άτομα εκεί κάνουν μπάνιο χωρίς μαγιό.

Μπουκουρίμα (Κερατέα)

Στην Λεωφόρο Λαυρίου έξω από την Κερατέα, στρίβετε αριστερά ακολουθώντας την πινακίδα προς Κακή Θάλασσα. Λίγο πριν μπείτε στον οικισμό της Κ .Θάλασσας και πριν κατεβείτε προς την παραλία, στο αριστερό σας χέρι στρίβετε στην οδό Άρεως και ακολουθείτε την ευθεία μέχρι το τέλος της ασφάλτου. Εκεί αφήστε το αυτοκίνητο και ακολουθείστε με τα πόδια τον χωματόδρομο στα δεξιά σας. Αυτός σιγά σιγά θα γίνει μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στην παραλία. Στην κατάβαση φροντίστε να βάλετε κλειστά παπούτσια για να αποφύγετε τυχόν "βουτιές". Στην παραλία θα βρείτε ψιλό χαλίκι και αρκετά καθαρή θάλασσα. 

 Μαύρο Λιθάρι

Ακολουθούμε την παραλιακή Αθηνών-Σουνίου, περνάμε την Σαρωνίδα και φτάνουμε στο Μαύρο Λιθάρι. Στο τέλος του οικισμού στα αριστερά, βρίσκεται το ξενοδοχείο Eden. Παρκάρετε μετά το ξενοδοχείο στην δεξιά πλευρά του δρόμου και ακριβώς από κάτω υπάρχει μια βίλα με ένα γήπεδο τένις. Στην παραλία αυτή θα βρείτε αρκετούς "κανονικούς" λουόμενους με μαγιό. Αριστερά (προς Σούνιο) υπάρχουν τρεις μικρότερες που χωρίζονται με βραχάκια και μαζεύουν συνήθως γυμνιστές. Πριν την τελευταία παραλία υπάρχει τσιμεντένια σκάλα για τον κεντρικό δρόμο. Σε όλες τις παραλίες έχει βότσαλα και άμμο, ενώ πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τους μικρούς ύφαλους. Αν κάτσετε μέχρι αργά, θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Μαρίκες (Ραφήνα)
Από την κυρίως παραλία της Ραφήνας προχωράτε τέρμα δεξιά και βρίσκουμε κάτι σκαλοπάτια. Ανεβαίνουμε και παίρνουμε το μονοπάτι το οποίο μας βγάζει σε έναν κόλπο από πίσω με πανέμορφα νερά. Εναλλακτικά, φεύγοντας από τον χώρο στάθμευσης της κυρίως παραλίας, συνεχίζετε ευθεία την ανηφόρα, στρίβετε στο πρώτο στενό αριστερά, μετά ξανά αριστερά και στο τέλος του δρόμου θα συναντήσετε μια χωμάτινη προέκταση. Εκεί παρκάρετε και κατεβαίνετε με πολύ προσοχή το μονοπάτι που βγάζει αμέσως στην παραλία γυμνιστών. Είναι σχετικά απομονωμένη και προσελκύει αρκετούς γυμνιστές. Ιδανική λύση για τους κατοίκους των Μεσογείων. Δείτε τον χάρτη στα σχετικά έγγραφα.

Πανόραμα Κινέτας
Στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στρίβετε δεξιά μετά το τρίτο τούνελ στην ένδειξη "Κινέτα- Πανόραμα" και ακολουθείτε τον δρόμο που σας οδηγεί στην παραλία. Φτάνοντας, ο δρόμος συνεχίζει μόνο αριστερά και καταλήγει στο ξενοδοχείο Sun. Παρκάρετε εκεί και συνεχίζετε με τα πόδια παραλιακά (κατεύθυνση προς Αθήνα). Η παραλία είναι αρκετά μεγάλη, οπότε μετά από κανά 20λεπτο θα βρείτε τους πρώτους γυμνιστές. Η παραλία έχει άμμο και πέτρα και εκτείνετε κατά μήκος της θάλασσας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v