ΕΥΕΞΙΑΑΣΚΗΣΗ

Tips και συμβουλές για γιορτές με τέλειο κορμί

Στο κατώφλι των Χριστουγέννων οι συμβουλές για δίαιτα και άσκηση ίσως να φαίνονται... πρόωρες. Πόσες ακόμη φορές όμως θα ιδρώνουμε μετά τις γιορτές και εν όψει καλοκαιριού να χάνουμε τα περιττά κιλά; Δεν χρειάζεται "ο τρόμος του μαγιό" για να είμαστε καλλίγραμμοι. Συμβουλές και προγράμματα για fitness εμφάνιση, τώρα!

Tips και συμβουλές για γιορτές με τέλειο κορμί

Ένας μόλις μήνας πριν τις γιορτές και το χρονικό περιθώριο έχει αρχίσει να στενεύει ασφυκτικά αν ονειρευόμαστε να φορέσουμε το υπέροχο, στενό παντελόνι που αγοράσαμε πρόσφατα ή το κολλητό σατέν μας φόρεμα. Θέλετε και την πιο... μίζερη (αλλά ρεαλιστική) άποψη; Πόσες φορές δεν τρέχαμε μετά τις γιορτές για να χάσουμε τις θερμίδες των γιορτινών τραπεζωμάτων. κια πόσες φορές η προσπάθειά μας στέφθηκε από επιτυχία πριν το Μάιο, που η προοπτική της παραλίας μας αγχώνει; 

Αν θέλουμε ο καινούργιος χρόνος να μας βρει πιο όμορφους και καλλίγραμμους από ποτέ, έχουμε λιγότερο από ένα μήνα για να… ανασκουμπωθούμε και να μπούμε σε πρόγραμμα. Τώρα- όχι κατόπιν... εορτής.  

«Πρόγραμμα»: αυτή είναι η μαγική λέξη των ημερών. Και επειδή είναι βέβαιο πως κατά τη διάρκεια των γιορτών και των διακοπών η λέξη αυτή θα χαθεί, παρέα με τον παλιό χρόνο, ας φροντίσουμε όσο ακόμα προλαβαίνουμε να χάσουμε τα δυσάρεστα κιλά με συστηματική εξάσκηση, προσεκτική διατροφή και με τις συμβουλές επιτυχημένων διαιτολόγων.

Ξεκινήστε, λοιπόν, την προσπάθειά σας κάνοντας ένα πραγματικό πρόγραμμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο που θα σας πιέζει περισσότερο, κάθε μέρα που θα περνάει και θα σας αναγκάζει έτσι να είστε ακόμα πιο τυπικοί. Έπειτα ζυγιστείτε και σημειώστε στο ημερολόγιο το βάρος σας την πρώτη μέρα του προγράμματος, ενώ τοποθετήστε σε μία παρένθεση το βάρος που επιθυμείτε να έχετε την τελευταία μέρα του προγράμματος, π.χ. Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου: 75 κιλά και Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου, (68 κιλά). Προσπαθήστε, φυσικά, να είστε ρεαλιστές. Δεν γίνεται και δεν πρέπει να χάσετε παραπάνω από πέντε με οχτώ κιλά σε έναν μήνα, γιατί μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία σας και οι γιορτές να σας βρουν μεν αδύνατους, αλλά και τρομερά αδύναμους. Και δεν το θέλουμε αυτό.

Το βάρος που θέλουμε να έχουμε πριν τις γιορτές θα αποτελέσει τον στόχο μας. Και το επόμενο βήμα μας θα είναι να μπούμε στην διαδικασία που θα μας οδηγήσει στην επίτευξή του. Η απώλεια βάρους, σαν έννοια, ακούγεται πολύ εύκολη υπόθεση. Πρέπει απλά να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που «καίμε». Το δεύτερο βήμα, λοιπόν, είναι να υπολογίσουμε -κατά προσέγγιση- τις θερμίδες που καταναλώνουμε ημερησίως. Ταυτόχρονα, το τρίτο μας βήμα θα είναι να υπολογίσουμε τις θερμίδες που «καίμε» ημερησίως. Αν το πρώτο αποτέλεσμα είναι ίσο ή μεγαλύτερο του δεύτερου, μόλις άρχισαν τα δύσκολα.

Αν μετρήσαμε τις θερμίδες μας Δευτέρα, από την Τρίτη και για μία ολόκληρη εβδομάδα πρέπει να μειώσουμε κατά ¼ τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Αν είχαμε υπολογίσει ότι καταναλώνουμε 2.000 θερμίδες την ημέρα, τώρα, και για μία ολόκληρη εβδομάδα θα καταναλώνουμε 1.500.

Ταυτόχρονα, ξεκινάμε -αν δεν το κάναμε έως τώρα- συστηματικότερη αερόβια γυμναστική, τέτοια που να βοηθά την καλύτερη λειτουργία του μυοκαρδίου και έτσι την συνολική οξυγόνωση του σώματος. Ξεκινήστε jogging, κολυμβητήριο, ποδήλατο, ό,τι σας αρέσει. Αρκεί να αθλείστε καθημερινά, 5 ημέρες την εβδομάδα, για μισή ώρα.

Όταν τελειώσει η πρώτη αυτή εβδομάδα, ζυγιστείτε. Αν έχετε ακολουθήσει πιστά αυτό το πρόγραμμα θερμίδων-εξάσκησης, θα πρέπει να παρατηρείτε κάποια διαφορά. Όχι, δεν θα έχετε χάσει όλα τα περιττά κιλά, αλλά τουλάχιστον ένα με δύο κιλά, όσο πρέπει για να μη γίνει το πρόγραμμά μας ανθυγιεινό. Αν έχουμε καταφέρει να χάσουμε δύο κιλά και παραμείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα αυτό για τις υπόλοιπες τρεις εβδομάδες πριν τις γιορτές, θα πετύχουμε τον στόχο μας χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Αν, πάλι, δεν καταφέραμε να χάσουμε ούτε ένα κιλό, τότε πρέπει να μειώσουμε λίγο ακόμα τις θερμίδες που καταναλώνουμε ημερησίως (δοκιμάστε να τις περιορίσετε στο 1/3) και να προσέξουμε τις συμβουλές των πιο επιτυχημένων διαιτολόγων:

* Τις ημέρες αυτές οι γιορτές είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και τα γλυκά στο γραφείο πάνε και έρχονται. Ας φάμε ένα γλυκό, αλλά ας προσπαθήσουμε την επόμενη μέρα να είμαστε ιδιαίτερα επιμελείς με το πρόγραμμά μας.

* Αγοράστε το φόρεμα ή το outfit που σκοπεύετε να φορέσετε στο ρεβεγιόν. Ίσως σήμερα να σας είναι λίγο στενό και να μην κολακεύει το σώμα σας. Θα αποτελέσει, όμως, μέρος του στόχου σας και σε έναν μήνα από τώρα, όταν θα έχετε χάσει το περιττό βάρος, θα απολαύσετε το υπέροχο σχέδιό του περήφανα.

* Προσπαθήστε κατά τη διάρκεια του προγράμματος σας να φοράτε άνετα μεν, στενά δε ρούχα. Θα σας βοηθήσουν να παρατηρείτε την σταδιακή απώλεια βάρους στο σώμα σας, και θα σας «κόβουν» την όρεξη κάθε φορά που θα βρίσκεστε μπροστά σε ένα γεύμα-πειρασμό.

* Προσέξτε την κατανάλωση του αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από όσο φανταζόμαστε και πολλές φορές κάνουμε το λάθος να μην τις συνυπολογίζουμε στην ημερήσια κατανάλωση. Προτιμήστε μη αλκοολούχα ποτά και απεριτίφ, όπως ανθρακούχο νερό.

* Χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο πιάτο για τα γεύματά σας, ώστε η μερίδα σας να φαίνεται μεγαλύτερη αλλά η κατανάλωση των θερμίδων να είναι τελικά μικρότερη.

* Τρώτε αργά και προσπαθήστε να απολαμβάνετε την κάθε μπουκιά.

* Μην περνάτε πολύ χρόνο στην κουζίνα ή πάνω από ένα τραπέζι με πολλά φαγητά και μάλιστα όταν όλοι τρώνε. Μεταφερθείτε σε ένα άλλο δωμάτιο.

* Προσπαθήστε να τρώτε καθιστοί για να αποφεύγετε τα γρήγορα και άτσαλα γεύματα.

* Ο έλεγχος της ποσότητας και το μέτρο είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Και να θυμάστε: Οι μέρες που θα ακολουθήσουν είναι από τις ομορφότερες του χρόνου, θα πάμε βόλτες θα κάνουμε ψώνια, θα δούμε φίλους, θα γιορτάσουμε και θα ξεφαντώσουμε. Το φαγητό δεν είναι το παν. Χάστε οριστικά για φέτος τα περιττά κιλά και υποδεχθείτε το νέο χρόνο με την καλύτερη διάθεση και τη λαμπερότερη εμφάνιση. Για να μην χρειάζεται να διαβάσετε, μετά το πέρας των Χριστουγέννων, το γνωστό μελαγχολικό άρθρο «Πώς να χάσετε τα κιλά τα κιλά των γιορτών». Εσείς θα τα έχετε ήδη χάσει!

Έλενα Μπούλια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v