Το ήξερες ότι η άσκηση μετά τα εμβόλια αυξάνει τα αντισώματα;

Μια νέα επιστημονική έρευνα συνδέει την αερόβια άσκηση αμέσως μετά τον εμβολιασμό με την παραγωγή αντισωμάτων.
Το ήξερες ότι η άσκηση μετά τα εμβόλια αυξάνει τα αντισώματα;
Σας αρέσει το τζόκινγκ; Η αερόβια έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όμως πρόσφατα ανάμεσά τους προστέθηκε και ένα ακόμα: η παραγωγή αντισωμάτων.

Συγκεκριμένα, η αερόβια άσκηση 90 λεπτών με ελαφριά έως μέτρια ένταση, αμέσως μετά από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή της γρίπης μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή των αντισωμάτων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα, με επικεφαλής την καθηγήτρια κινησιολογίας Μάριαν Κόχουτ, ζήτησαν από μια ομάδα εμβολιασμένων με το σκεύασμα της Pfizer-BioNTech να ασκηθεί επί 90 λεπτά αμέσως μετά τον εμβολιασμό, ενώ μια άλλη ομάδα εμβολιασμένων δεν έκανε καθόλου άσκηση.

Συγκρίνοντας τα αντισώματα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, όσοι είχαν ασκηθεί αμέσως μετά, εμφάνισαν αυξημένη ανοσιακή αντίδραση, κάτι που επιβεβαιώθηκε σε αντίστοιχο πείραμα σε τρωκτικά.

Οι ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσο το ίδιο αποτέλεσμα υπάρχει μετά από 45 λεπτά άσκησης, αλλά βρήκαν ότι αυτό το χρονικό διάστημα δεν ήταν αρκετό.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματά μας είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι ένας ορισμένος χρόνος άσκησης μπορεί να βελτιώσει την ανοσιακή απόκριση του σώματος τόσο στο εμβόλιο κατά της Covid-19 όσο και στα αντιγριπικά εμβόλια», δήλωσε η Κόχουτ.

Επεσήμανε ότι αυτό αφορά ακόμη και τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους, οι οποίοι αποτελούσαν περίπου τους μισούς από τους συμμετέχοντες. Πρόσθεσε πάντως ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και να μελετηθούν περαιτέρω από άλλες έρευνες, οι οποίες μεταξύ άλλων θα διερευνήσουν αν 60 λεπτά άσκησης αρκούν για να αυξηθούν τα αντισώματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v