Πώς θα μάθεις να περπατάς σωστά

Είσαι σίγουρος πως περπατάς σωστά; Συμβουλές που θα βελτιώσουν το βάδισμά σου και θα σου προσφέρουν όλα τα οφέλη της ήπιας αυτής άσκησης.
Πώς θα μάθεις να περπατάς σωστά
Το περπάτημα – έντονο και μη – είναι η πιο απλή, εύκολη και προσβάσιμη μορφή άσκησης. Όμως για να αποκομίσεις όλα τα οφέλη του, πρέπει να γνωρίζεις πώς να περπατάς σωστά.

Η σωστή μηχανική στο περπάτημα κρατά τα κόκκαλα και τις αρθρώσεις σου σε σωστή ευθυγράμμιση, μειώνει την καταπόνηση σε μυς, τένοντες και αρθρώσεις, προλαμβάνει τυχόν ενοχλήσεις στη μέση και τα γόνατα και γενικά μειώνει την πιθανότητα τραυματισμών, βελτιώνοντας την ισορροπία και την σταθερότητα.

Ψηλά το κεφάλι

Εστίασε στο να στέκεσαι ψηλός με το πηγούνι παράλληλα με το έδαφος και τα αυτιά σας ευθυγραμμισμένα πάνω από τους ώμους.

Σκέψου ότι το κεφάλι σου σηκώνεται απαλά από ένα αόρατο σχοινί που είναι στερεωμένο στο ταβάνι. Αυτό θα σε βοηθήσει να μην σου «πέφτει» στο στήθος ενώ περπατάς. Κράτα τα μάτια και το βλέμμα σου μπροστά, εστιάζοντας σε ένα σταθερό σημείο.

Επιμήκυνε την πλάτη σου

Προσπάθησε να «μακρύνεις» την σπονδυλική σου στήλη, αποφεύγοντας την καμπούρα ή την υπερβολική μετατόπιση προς τα μπρος, η οποία επιβαρύνει χωρίς λόγο τους μυς της πλάτης σου.

Κράτα τους ώμους πίσω και κάτω

Οι ώμοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή βάδιση. Αν είναι «τσιτωμένοι» ή γυρτοί, επιβαρύνουν τους μυς και τις αρθρώσεις της περιοχής του αυχένα και της άνω πλάτης. Για να είσαι σίγουρος ότι βρίσκονται στη σωστή θέση, αρχικά ανασήκωσέ τους και μετά άστους χαλαρούς να «πέσουν» κάτω, μακριά από τα αυτιά σου, και πίσω.

Ενεργοποίησε την κοιλιά

Οι μυς που «αγκαλιάζουν» την κοιλιακή χώρα παίζουν σημαντικό ρόλο στο περπάτημα και βοηθούν στο να περπατάς ευκολότερα. Σε κάθε βήμα, εστίασε στο να κρατάς την κοιλιά ενεργοποιημένη, «τραβώντας» τον αφαλό προς την σπονδυλική στήλη. Θα σε βοηθήσει να κρατήσεις ισορροπία και σταθερότητα, αφαιρώντας στρες από τη μέση.

Και σταθεροποίησε τη λεκάνη

Τα ισχία σου θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο όσο περπατάς και να μην «γέρνουν» από τη μία ή την άλλη πλευρά.

Άσε τα χέρια σου ελεύθερα

Όσο περπατάς, άσε τα χέρια σου να κινηθούν ελεύθερα μπρος και πίσω στα πλευρά σου, από τους ώμους και όχι από τους αγκώνες. Μην τα σηκώσεις πολύ ψηλά, φρόντισε να φτάσουν μέχρι λίγο πιο κάτω από τον θώρακα.

Πάτα πρώτα τη φτέρνα

Η σωστή βάδιση ξεκινά με την επαφή της φτέρνας με το έδαφος, και μετά με το πάτημα του μέσου του πέλματος και τέλος της μύτης. Απόφυγε να πατάς όλο το πέλμα εξαρχής ή μόνο με τις μύτες.



 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v