Τα λάθη που κάνεις στο γυμναστήριο

Ιδρώνεις, ταλαιπωρείσαι αλλά παραμένεις στάσιμος; Δες ποια λάθη μάλλον κάνεις και εμποδίζουν την πρόοδό σου στο γυμναστήριο.
Τα λάθη που κάνεις στο γυμναστήριο

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δεν υπάρχει χειρότερη αίσθηση από το να πασχίζεις για κάτι και αυτό να μην σου αποφέρει τα αποτελέσματα που θέλεις.

Στο γυμναστήριο αυτό μεταφράζεται με στασιμότητα στην πρόοδό σου και μια πικρή γεύση ματαίωσης.

Δες παρακάτω ποια λάθη μάλλον κάνεις και εμποδίζουν την πρόοδό σου.

Κάνεις συνεχώς τα ίδια και τα ίδια

Τα προπονητικά ερεθίσματα που δίνεις στο σώμα σου θα πρέπει να εναλλάσσονται συστηματικά, έτσι ώστε να αποφύγεις το «πλατώ». To να περνάς μέσα από διάφορες προπονητικές φάσεις, δίνει στο σώμα σου τα απαραίτητα ερεθίσματα για να συνεχίσει να βελτιώνεται. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα να κάνεις συνέχεια ομαδικά προγράμματα, ή συνέχεια προγράμματα υπερτροφίας ή δύναμης. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εισέρχονται και να εξέρχονται, σε ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα αναλόγως τις ανάγκες και τους στόχους σου.

Δεν κάνεις το «κάτι παραπάνω» σε κάθε προπόνηση

Η πρόοδός σου από προπόνηση σε προπόνηση θα πρέπει να έχει ανοδική πορεία/ένταση. Για παράδειγμα, περισσότερες ή πιο αργές επαναλήψεις, ή περισσότερα κιλά ή μικρότερα διαλείμματα. Μην περιμένεις να αλλάξει το σώμα σου αν έχεις μείνει στάσιμος για αρκετό καιρό στις παραπάνω μεταβλητές.

Ακολουθείς προγράμματα «κονσέρβα»

Τα περισσότερα έτοιμα προγράμματα που θα λάβεις έχουν συνήθως ένα κοινό: δεν απευθύνονται σε σένα. Και ένα ακόμα: Γυμνάζουν κάθε μυϊκή ομάδα μια φορά την εβδομάδα. Αν έχεις περάσει το στάδιο του αρχάριου, ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν θα σου δώσει το αποτέλεσμα που θέλεις. Μια καλή συχνότητα εκγύμνασης των μυϊκών ομάδων είναι 2-3 φορές ανά εβδομάδα, επομένως αν έχεις σκοπό να πηγαίνεις τρεις φορές γυμναστήριο, τότε και στις τρεις αυτές φορές καλό θα ήταν να γυμνάζεις όλο το σώμα.

Δεν αναρρώνεις σωστά

Η άσκηση αποτελεί μιας μορφής στρες για το σώμα και η σωστή ανάρρωση από αυτό το στρες είναι άκρως σημαντική για να έχεις πρόοδο. Μπορεί, για παράδειγμα, η προπόνησή σου να είναι εξαντλητική και ο ύπνος σου ή η διατροφή σου κακή. Για να έχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα θα πρέπει να ασκείσαι σωστά, να τρως σωστά και να κοιμάσαι σωστά.

Περνάς ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο

Το ότι έκατσες μισή ώρα στον διάδρομο και άλλη μιάμιση ώρα στα μηχανήματα δεν σημαίνει ότι η προπόνηση που έκανες ήταν αποτελεσματική. Για να δεις αποτελέσματα θα πρέπει να δώσεις βάση στην ποιότητα και όχι την ποσότητα της εκγύμνασής σου. Η προπονητική οικονομία είναι κάτι που οφείλεις να έχεις στο μυαλό σου κάθε φορά που περνάς την πόρτα του γυμναστηρίου, και αυτό φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχεις έναν συγκεκριμένο προπονητικό στόχο για το σώμα σου.

Κάνεις λάθος επιλογή ασκήσεων

Δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψεις τον τροχό σε κάθε άσκηση που κάνεις. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις την εκάστοτε «μόδα» για να γυμνάσεις το σώμα σου με περίεργες κινήσεις. Οι κλασικές, πατροπαράδοτες ασκήσεις και κάποιες παραλλαγές τους είναι αρκετές για να σου δώσουν τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Αξιολόγησε λοιπόν κάθε άσκηση με το κατά πόσον αυτή δουλεύει πάνω σου και μην προσπαθείς να «σοκάρεις» το σώμα σου με περίεργες κινήσεις που είδες – το σώμα σου δεν «σοκάρεται» έτσι εύκολα.

Χρησιμοποιείς λάθος τεχνική

Τι να το κάνεις να σηκώνεις ένα σωρό κιλά σε μια άσκηση αν η τεχνική σου είναι για πέταμα; Επιβαρύνεις της αρθρώσεις σου τσάμπα και οι μύες που πρέπει να δουλέψουν εκτελούν ημιτελές έργο. Η τεχνική είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κατέχεις πριν ξεκινήσεις να αυξάνεις τα κιλά στις ασκήσεις και είναι αυτή που θα σε προστατέψει από τραυματισμούς και πόνο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v