Αντιμετωπίστε το... μεθεόρτιο hangover!

Οι γιορτές είναι πίσω μας, αλλά το κεφάλι σας είναι βαρύ, νιώθετε αδύναμοι και αδιάθετοι και έχετε στο στόμα σας ξινισμένη γεύση αλκοόλ. Τα συμπτώματα είναι οικεία και η διάγνωση απλή: Hangover. Απλές συμβουλές για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να θεραπεύσει τις (οργανικές μόνο!) επιπλοκές της εορταστικής νύχτας. Γιατί όσες φορές και να μας συμβεί... ποτέ δεν γίνεται ευκολότερο!
Αντιμετωπίστε το... μεθεόρτιο hangover!

του Γιώργου Α. Σαββάκη

Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια πολλοί πόθησαν, το hangover ουδείς! Παραφράζοντας τη λαϊκή παροιμία, ανοίγουμε ένα σημαντικό θέμα των ημερών. Μετά το ξενύχτι τι;

Ως hangover περιγράφουμε την ανυπόφορη κατάσταση πονοκεφάλου, αδιαθεσίας, ατονίας και συνολικής αδυναμίας που ακολουθεί ένα γερό ξενύχτι με αρκετά ποτά και μερικές δεκάδες σφηνάκια!

Το hangover είναι ο απόλυτος εχθρός της επόμενης ημέρας, ακόμα και για ανθρώπους που ”γνωρίζουν” τα όρια και τις αντοχές τους στο αλκοόλ. Οι δύο βασικότερες αιτίες για την εμφάνιση του φαινομένου είναι η αφυδάτωση που υφίσταται ο οργανισμός κατά τη διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ και οι διαδικασίες της ζύμωσης που πραγματοποιούνται στο σώμα μας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κατανάλωση.

Οι θεραπείες για το hangover είναι τόσες όσα και τα... ποτά που κυκλοφορούν! Μια βασική αρχή σε κάθε περίπτωση είναι η ακόλουθη: 1-2 ποτήρια νερό με κάθε ποτό που καταναλώνουμε σίγουρα βοηθούν και αποτρέπουν την αφυδάτωση. Πίνουμε πολύ νερό και όχι μόνο όταν διψάμε. Όταν νιώσουμε το αίσθημα της δίψας είναι πλέον αργά! Η διαδικασία της αφυδάτωσης έχει ήδη ξεκινήσει! Βασικό tip, το άδειο στομάχι δεν βοηθάει καθόλου!

Όμως προσοχή: Μετά από ένα γερό ξενύχτι δεν ”φορτώνουμε” το στομάχι μας με ένα σωρό junk food, διότι απλώς επιδεινώνουμε την κατάσταση!

Αν ωστόσο, παρά το γεμάτο στομάχι και τα αρκετά ποτήρια νερό που καταναλώσατε στη διάρκεια της ολονύχτιας παρέλασής σας στα bar, το πρωί σας βρίσκει με το κεφάλι και το σώμα σας ανίκανα να υπακούσουν σε βασικές εντολές, τότε πάμε στο... plan B.

Κατ’ αρχήν κάνουμε ένα δροσερό μπάνιο και πίνουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Μετά πίνουμε άλλο ένα ποτήρι νερό! Μια πολυβιταμίνη είναι καλός σύμμαχος, αφού εφοδιάζει το σώμα με τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία τα οποία λάμπουν διά της απουσίας τους στη διάρκεια ενός hangover.

Ένα φλιτζάνι καφές μπορεί να βοηθήσει, αφού οι ιδιότητες της καφεΐνης είναι γνωστές, αλλά με... μέτρο. Ίσως είναι καλύτερο να προτιμήσουμε ένα ζεστό τσάι με λίγο λεμόνι, αντί για καφέ, αφού η τεΐνη διαθέτει ανάλογες ιδιότητες με την καφεΐνη, χωρίς να εντείνει σε τέτοιο βαθμό την αφυδάτωση, ως λιγότερο διουρητική.

Μία ακόμα λύση που αρκετοί παθόντες συνιστούν είναι η ομοιοπαθητική! Ένα ποτό όπως το Bloody Mary (χυμός τομάτας, βότκα, πιπέρι, αλάτι και λίγο Tabasco) περιέχει αρκετές βιταμίνες για να βοηθήσουν τον οργανισμό να συνέλθει ελαφρώς από την αδυναμία. Από την άλλη πλευρά, ένα παυσίπονο μπορεί να καταπραΰνει τον πονοκέφαλο (καλύτερα να το πάρετε πριν κοιμηθείτε), αν και στην πραγματικότητα δεν αλλάζει δραστικά την κατάσταση.

Μια εναλλακτική στην οποία καταφεύγουν οι απελπισμένοι είναι η... ”βίαιη έξοδος” των υγρών από το στομάχι. Μπορεί να προσφέρει μια βραχυχρόνια ανακούφιση, αλλά στην πραγματικότητα επιτείνει το πρόβλημα της αφυδάτωσης, προκαλώντας νέες επιπλοκές και τελικά επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Τέλος, μια σίγουρα καλή λύση είναι η ελαφριά άσκηση. Μέσω της εφίδρωσης, ο οργανισμός αποβάλλει τις τοξίνες και σταδιακά επανέρχεται. Η ήπια αερόβια άσκηση σε ποδήλατο ή διάδρομο είναι δοκιμασμένη αν και επίπονη - ειδικά στην αρχή. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις υπερβολές, καταναλώνουμε αρκετές ποσότητες νερού και αποφεύγουμε τα αναψυκτικά.

Πάντως, πέρα από τις... εμπειρικές αυτές συμβουλές, το μόνο βέβαιο είναι ότι χρειάζεται υπομονή!

Υ.Γ. Όσοι εκ των αναγνωστών θεωρούν πως έχουν... ιδέες για την καταπολέμηση του συνδρόμου ”εορταστική... υπερκατανάλωση αλκοόλ” παρακαλούνται να χρησιμοποιήσουν την κάτωθι κείμενη φόρμα επικοινωνίας!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v